„South Tarawa” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Kiribati kategória eltávolítva; Kiribati szigetei kategória hozzáadva (a HotCattel)
KamikazeBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.6.4) (Bot: következő hozzáadása: fy:Súd-Tarawa
45. sor: 45. sor:
[[fi:South Tarawa]]
[[fi:South Tarawa]]
[[fr:Tarawa-Sud]]
[[fr:Tarawa-Sud]]
[[fy:Súd-Tarawa]]
[[gl:Tarawa Sur]]
[[gl:Tarawa Sur]]
[[he:דרום טאראווה]]
[[he:דרום טאראווה]]

A lap 2011. május 13., 23:34-kori változata

A Tarawa-Atoll Bairikivel

Bairiki vagy South Tarawa Kiribati fővárosa, valamint a sziget neve, melyen található. Maga a sziget a Twara-atoll déli részén található, Bairiki városa a sziget nyugati végén.

Fekvése

A Csendes-óceánban, az Egyenlítő az Egyenlítő két oldalán a keleti hosszúság 172-177 foka között, a Tarawa-atollon fekszik.

Földrajza

Az itt északnyugat-délkeleti irányban sorakozó szigetek lesüllyedt vulkáni kúpok. Az ezek tetején kialakult korallképződmények - úgynevezett atollok. Az atollok egy-egy központi lagúnából és a körülötte gyűrű alakban elrendeződött kisebb-nagyobb korallszigetekből állnak.

A hőmérséklet minden hónapban 27-28 Celsius-fok között van. A passzát szelek viszonylag egyenletes, évi átlag 2000 mm mennyiségű, bőséges csapadékot hoznak.

Leírása

Bairiki szigete a szűkebb értelemben vett főváros az atoll déli részén található. Ez a Kiribati köztársaság adminisztratív központja, bár maga a parlament Ambo-n található, félúton Bairiki, és Banriki közt. A városhoz egy kikötő is tartozik, valamint a Dél-óceániai Egyetem Campusa is ebben a városban található. A nemzetközi repülőtér Tarawa délnyugati részén Bonriki szigetén van.

Az atollok gyűrűjéből álló keskeny szigeteket egyre több helyen töltésekkel kapcsolták össze, így a kompok helyett autóutak bonyolítják le a forgalmat, amely elősegíti, hogy a Tarawa atollok mindinkább egységes várossá forrjanak össze.

A kiépített töltések azonban akadályozzák a lagúna vizének cserélődését, ami az egykor kristálytiszta tengervíz elszennyeződését eredményezi.

Források