„II. Alfonz aragóniai király” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KamikazeBot (vitalap | szerkesztései)
a [r2.6.4] Bot: következő módosítása: id:Alifonso II dari Aragon
FoxBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: mr:आल्फोन्सो दुसरा
39. sor: 39. sor:
[[ka:ალფონსო II (არაგონი)]]
[[ka:ალფონსო II (არაგონი)]]
[[lv:Alfonso II (Aragona)]]
[[lv:Alfonso II (Aragona)]]
[[mr:आल्फोन्सो दुसरा]]
[[nl:Alfons II van Aragón]]
[[nl:Alfons II van Aragón]]
[[pl:Alfons II Aragoński]]
[[pl:Alfons II Aragoński]]

A lap 2011. május 3., 09:18-kori változata

A Barcelonai-ház első uralkodója, Petronila aragóniai királynő fia (* 1157, †1196). Eredetileg apja IV. Rajmund Berengár, Barcelona grófja után Ramónnak hívták. Apja 1162. augusztus 6-án Itáliában halt meg. Anyja, akit a nemesek nem ismertek volna el önálló uralkodónak, két nappal később lemondott a trónról fia javára, aki trónra lépve az Alfonz nevet vette fel.

Uralkodása

A reneszánsz művészetek és kiváltképp a trubadúrköltészet nagy pártolójaként híresült el; maga is írt szerelmes verseket, amiért a Trubadúr Alfonz előnevet kapta. Más források Tiszta Alfonz néven emlékeznek meg róla. Az ő uralma alatt egyesült végleg Aragónia, Katalónia és a Barcelonai grófság. Hatalmát északon egyes dél-francia területekre is kiterjesztette, délen pedig Caspét és Cuencát foglalta el, ezzel gyakorlatilag is függetlenítve országát Kasztíliától. Ezután 1179-ben megkötötte Kasztíliával a cazdai egyezményt, amiben mindkét ország kötelezte magát a reconquista folytatására.

Felesége Sancha kasztíliai hercegnő volt. Egyik lányuk, Konstanza 1198-ban Esztergomban feleségül ment Imre magyar királyhoz, és Aragóniai Konstancia néven magyar királyné lett. Másik lányuk, Leonóra volt VI. Raymond de Toulouse gróf utolsó felesége.

1196-ban halt meg.

Források