„Káosz Szerepjáték” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
205. sor: 205. sor:
*[[Nemes István|John Caldwell]] - Tripó és a két egyszarvú ''(novella)''
*[[Nemes István|John Caldwell]] - Tripó és a két egyszarvú ''(novella)''
*[[Nemes István|John Caldwell]] - Tripó és a tündérmanó ''(novella)''
*[[Nemes István|John Caldwell]] - Tripó és a tündérmanó ''(novella)''
*[[Krystohans]] - Farkastestvérek ''(regény)''
*[[Krystohans]] - Grooms áldásával ''(novella)''
*[[Krystohans]] - Időtlen szövetségben ''(novella)''
*[[Krystohans]] - Papírarany ''(novella)''
*[[Krystohans]] - Sörben az igazság ''(regény)''
*[[Krystohans]] - Végre egy méltó ellenfél ''(novella)''
*[[L. Strong]] & [[Nemes István|John Caldwell]] - Pirtó néne gyógykenőcse ''(novella)''
*[[L. Strong]] & [[Nemes István|John Caldwell]] - Pirtó néne gyógykenőcse ''(novella)''
*[[Oszlánszky Zsolt]] - Fagyhatár ''(novella)''
*[[Oszlánszky Zsolt]] - Fagyhatár ''(novella)''

A lap 2011. május 2., 10:14-kori változata

A Káosz Szerepjáték (vagy rövidítve, KRPG) egy 2001-ben megjelent szerepjáték, mely Nemes István Káosz történetein alapul.

A Világ

Történelem

A világ neve Worluk, amely a káosz istenének, Yvorlnak az eredeti nevét viseli, aki az idők hajnalán kaput nyitott világunkról erre a világra. Worluk anyagszegény világát gázlények, a mhyorok népesítették be, akik eleinte érdeklődve fogadták be a beáramló anyagot - a jó Ivo Worluk professzor ugyanis lyukat ütött a téridő szövedékébe, magával rántva több ezer embert a Földről, és képtelen volt többé uralni a szerkezetet, mely egyre több és több anyagot szipkázott át világunkról. Worluknak nem is állt szándékában bezárni a kaput; az időt, amelyben élt, egy dekadens kornak tartotta, az emberiséget pedig egy puhány, kockáztatni nem merő, halálra ítélt fajnak. Rájött, hogy az őskáoszból erőt lehet nyerni, mindamellett, hogy az ár roppant drága: külseje és elméje egyaránt eltorzult. Hatalmával azonban rögtön sereget toborzott magának. Nem mindenki állt mögé. Bizonyos Mark Yennon nevű fiatalember azt a célt tűzte ki maga elé, hogy rendet és biztonságot hoz ebbe a bizonytalan világba. Miután hatástalanította a gépet, ő is egy saját sereget hozott létre, mely szembeszállhat Worlukéval. Worluk azonban új kapukat nyitott más világokra, illetve a Föld más koraiba, így a világ még színesebb, a káosz pedig még erősebb lett. A két fél csatározásaiban így rendre Worluk, azaz Yvorl kerekedett felül. Ami a korai csatáknak véget vetett, az az volt, hogy a gázlények megelégelték a "bevándorlók" véres háborúit, és elhatározták, hogy egyszer, s mindenkorra eltörlik őket erről a létsíkról. Amikor ezt a két fél megneszelte, kényszerszövetséget kötöttek, hogy felvehessék a harcot a mhyorokkal, aminek nem lehetett győztese. A csata helyszínéül szolgáló Dimuran kontinense teljesen elpusztult ebben a Kataklizmában; egyrésze elsüllyedt, a másik radioaktív pusztasággá változott. A világ felszínét a nagy háború teljesen átformálta, eget és földet egyaránt. A Kataklizma óta 30.000 év telt el, amit a tudósok 333 éves Ciklusokra osztanak fel (a ciklusok végén bekövetkezik a Jégnász konstelláció nevű csillagállás); állítólag minden egyes ciklusváltást háborúk követnek.

  • Újjáéledés (1.-2. ciklus)

Lassan magához tér Worluk világa a Kataklizmából. A mhyorok szinte teljesen kihalnak, a kevés túlélő emberi alakot öltve bujkál saját világán. A romokból különféle civilizációk emelkednek ki, akiket már csak a legendákból ismernek. Olyan népek kultúrái vannak virágzóban, mint a moárok, trufotárok, és sárkányok. A trufotár istenkirályok megalkottják a Bajnokok Kardját (a varázstárgyat, ami képes lezárni a ciklusok végén bekövetkező háborúkat) majd rábízták a legjobb moár létsík-vándorra, Lyndarára.

  • Quetter Terror (3.-6. ciklus)

Az újjáéledésnek a quetterek elszaporodása vet véget. A quetterek - kardfogú, denevérszárnyú humanoidok - legyilkolnak mindenkit és lerombolnak mindent, beleértve azt is, amit ők építettek fel. E kegyetlen nép pusztulását az általuk teremtett elfek hozzák el.

  • Elfengadi Éra (7.-15. ciklus)

A világot háromezer évig a hosszúéletűek uralják; az idő leteltével békésen átengedik a guarnik rejtélyes népének.

  • Guarni Birodalom (16.-59. ciklus)

A guarnik sikeresen ötvözik a technikát a mágiával, és egy olyan birodalmat építenek ki, melynek nem szab gátat sem tér, sem idő, sem a világokat elválasztó fal.

  • Gilf Birodalom (60.-78. ciklus)

Tizenötezer év elteltével a Guarni Birodalom összeomlik, és senki nem tudja biztosan, mi történhetett magukkal a guranikkal. Emellett kisebb gondjuk is nagyobb ennél; megjelennek a gilfek, az elfek vérszomjas, szadista rokonai, és sötét éjszakába taszítják a világot, mely hatezer évig tart.

  • Nagydrén Birodalom (79.-82. ciklus)

A drének - emberek, akiknek a hitük szerint guarni vér folyik az ereikben - veszik át korábbi uraik, a gilfek helyét. Azonban nem mindenki lélegzik fel megkönnyebülten: a drének bigottságukban legalább annyi kegyetlenséget követnek el, mind a szadista gilfek. A Nagydrén Birodalom királya a rettegett Kargil Yhron, kinek 1000 éves uralkodását saját alattvalói árulása zárja le.

  • Az Emberkirályságok Kora (83.-85. ciklus)

A jelen, melyet nem egy nagy birodalom, hanem egymással marakodó, a régiek fényében jelentéktelen királyságok marakodásai határoz meg.

  • A jövő

A Jégnász konstellációkat sorozatosan kudarcra ítélt drén próbálkozások kísérik, a Nagydrén Birodalom helyreállítására - s ebbe egymást követő drén uralkodódinasztiák buktak bele. Végül a 85. ciklus végén úgy tűnik, hogy a drének sikerrel járnak. Rebesgetik, hogy Kargil Yhron is felébredt az ezeréves tetszhalálából. Azonban Dél-Greondar lakói, az Orkok elérkezettnek tartják az időt: Az elmúlt harmincezer év némasága után ők vegyék át az uralmat Worluk világán.

Földrajz

  • Gerondar

A leghatalmasabb kontinens; északon a Káosz hívei élnek, délen az orkok szervezetlen birodalma terül el.

  • Maldiberan

Elsivatagosodott földrész Dimuran közelében; az északi részén apró, egymást maró királyságok, a nagyobb déli részen szultanátusok, mesebeli hercegségek, nomádföldek és a Végtelen Déli Sivatag található.

  • Zhillian

Maldiberan ikerkontinense; a kettő valaha egy egészet alkotott, ma azonban tenger választja el őket. Zhillian déli része civilizálatlan, barbár terület, ahol gyíklények, nomádok és majomemberek élnek. A civilizált kiskirályságok között a rettegett Zhíl Birodalom terül el.

  • Drakónia

A sárkányok otthona; a legendák szerint az összes mitikus faj innen származott.

  • Drénföld

Északi kontinens, melyet örökké jég borít.

  • Jidor

Déli szigetcsoport, ázsiai néppel és kultúrával, akik a körülmények miatt átálltak a nagyüzemi rabszolgatartásra.

  • Yennon szigetek

A rend bástyái.

  • Thelan szigetek

Trópusi szigetek, ahol kannibál népek és a túlélő quetterek éldegélnek.

  • Khobír szigetek

Tudósok-lakta szigetcsoport Drakónia szomszédságában.

  • Ayvar-szigetek

A legtávolabbi föld, amelyet különc, hóbortos népek és manók laknak.

  • Dimuran

Más néven a Felperzselt Föld. Itt játszódott le a Kataklizma, amely Worluk világát a mai formára szabta. Lakatlan vidék, csak egy-néhány khobíri varázsló téved ide kutatás céljából, ám a halálos sugárzás miatt ők sem maradnak sokáig.

Közeli létsíkok

Worluk a következő létsíkokkal szomszédos: az álmokból valóssá gyúrt Cherubion, amelyen a marakodó félisteneknek köszönhetően örök éjszaka honol; a vadregényes Ammerúnia; a démoni Amhazar és Kithriat; valamint az ősi Ynev és a káosz létsíkja az örökké változó Limbó.

Istenek

Worluk pantheonja tulajdonképpen egy hatalmas mérlegre emlékeztet: egyik oldalon a Rend, a másikon a Káosz seregei, a mérleg nyelve pedig az Egyensúly hívei. Azonban nem mindegyik isten ennyire monomániás, jó párukat annyira lekötik ennél sokkal összetettebb dolgok - főleg a saját egójuk.

  • Yvorl

A Káosz Istene; teste ösztövér, girhes, végtagjai karmokban végződnek, oszlopszerű lábai közt tüskés farok tekereg. Az arca megnyúlt, beesett küklopsz-arc, szájából ujjnyi agyarak lógnak ki. Többnyire kaszával ábrázolják. Bár Worluk világának filozófusai tagadják vitáikon, hogy a Káosz gonosz lenne, Yvorl mindent elkövet azért, hogy ez a tévhit fennmaradjon. Gerinctelen, sunyi, végletekig önző alak, aki még így is túlságosan korlátozva érzi magát a lehetőségei által, és feltett szándéka, hogy azt a kevés emberit, ami megmaradt belőle is ledobja, és hasonlatossá válljon a gázlények istenségéhez.

  • Mark'yhennon

A Rendisten, aki magára jobb szeret ősmágusként tekinteni. Yvorllal ellentétben nem kenyere a nagyzolás, és egyszerű öltözékében bárki nézheti könnyűszerrel annak, ami eredetileg volt: könyvárus. A mágiát egy szükséges rossznak tartja, amit a káosz ellen tud használni, és bár ő ellenlábasával szemben ragaszkodott egykori énjéhez, az eltelt harmincezer év során egyre ridegebbé, elidegenültebbé vált.

  • Zhénia

A Smaragd Úrnő, aki annak dacára, hogy soha nem volt ember, a legemberségesebb isten Worluk világán. Ennek ellenére híveitől sokat vár el, és bár nem kegyetlen, senki nem akarja mérgesnek látni. Zhénia a férfiakkal szemben nem az elveket, mint inkább a gyakorlatot tartja szem előtt. A Káoszt kiszámíthatatlannak, a Rendet tespedtnek tartja, és egyáltalán nem néz jó szemmel semmit, amit túl mesterkéltnek tart. A világ hajnalán gyengéd szálak fűzték Mark'Yhennonhoz, de az idő az istenek szerelmének sem kedvez. Egyetlen fia van tőle, az Yverd nevű bajnok, aki még mindig "ifjú éveit" éli.

  • Grooms

Az Orkok Öregapja, aki a Rend mellett tette le a voksát… amit, minden hatalma ellenére, képtelen a gyakorlatban kamatoztatni teremtményei, az orkok között. Yvorllal ellentétben nem követel emberáldozatokat, ez azonban nem akadályozza meg túlbuzgó híveit, hogy rendszeresen elkövessenek ilyeneket.

  • Kargil Yhron

Bár még fiatal isten, mindenképpen egy olyan erő, akivel számolni kell. Kargil Yhron a drének kegyetlen máguskirálya volt, aki mindig egyre nagyobb hatalomra vágyott. Ő Yvorl rendbéli megfelelője, és noha Mark'yhennon oldalán áll, a Rendisten nem kedveli jobban, mint örök riválisát.

  • Verghaust

A Manók Ura, aki Yvorl pártján áll; olyan, mint egy óriási manó, aki halhatatlansága dacára roppant kicsinyes és kisszerű tud lenni, akárcsak hívei.

  • Ezerfejű Zrogdavar

Elf halálisten, akit csak apróbb szekták imádnak. Az egyik főérv Kargil Yhron mellett, hogy a Rend sem emberségesebb a Káosznál.

Fajok

Worluk világán több faj él egymás mellett, és mindegyik valami különös képességgel bír:

  • Orkok

Robusztus nép, akik képesek egyesülni totemükkel, mely legtöbbször egy ragadozó állat. A legtöbb ork Dél-Gerondaron a Kondor Birodalomban él de élnek orkok Zhílianon és Maldiberanon is.

  • Ogarak

Nagydarab torzszülöttek, akik két fejjel, több karral, savas nyállal vagy ezer szemmel jönnek a világra.

  • Manók

Korcs, ostoba népség, akiket Verghaust teremtett, és akiken nem fognak a mérgek.

  • Gnómok

Dongalábú, hegyesfülű félénk lények, akik mindenkinél jobban értenek a mechanikához, ami nem meglepő, hisz a Föld távoli jövőjéből, a Gépistenek korából származnak. Képesek érzékelni a jövőt, többnyire érzések és álmok alapján, így a legtöbb jós a gnómok közül kerül ki.

  • Törpék

Zömök kovácsok, akik a puszta akaratukkal formálják a fémeket. Többnyire mind a rendet szolgálják, kivéve a káoszhitű Kitaszítottakat. Őket a rendhívő törpék kötelességüknek érzik elpusztítani, hogy kiköszörüljék a méltóságukon esett csorbát.

  • Elfek

A szépek népe, akik képesek gyökeret növeszteni. Két fajtájuk elterjedt Worluk világán, a hedonista, törékeny, művészlelkű erdei tündérek és a szikár, szófukar bérci könnyűléptűek.

  • Gilfek

Az elfek rokonai, akik akár a halálból is visszatérnek regenerációs képességeiknek köszönhetően. Manapság már csupán gilf asszonyok élnek, mivel a gilf fiúgyerekek pár nappal a születés után elsorvadnak. Egyesek szerint ez a guarnik átka, annak ellenére, hogy nem biztos, hogy a gilfek vetettek véget a birodalomnak, pláne, hogy a varázs a drének idejében kezdett megfoganni. A gilf asszonyok ezért az életképes félvéreket kutatják fel, hogy megőrizhessék a gilf vér tisztaságát, amennyire lehet.

  • Tündérkék

Apró, szárnyas, csínytevő faj, akik apró trükkökkel és csodákkal teszik pokollá mások életét.

  • Gyíklények

Kifürkészhetetlen gondolkodású, pikkelyes népség, akik birtokolják a Kő Énekét, mellyel sziklává tudnak válni.

  • Gennymanók

Undorító kinézetű, jellemű nyálkás fajzatok - nomen est omen -, akik képesek bármit ellopni, legyen az tárgy, testrész, vagy elvont fogalom.

  • Emberek

Jelenleg a legelterjettebbek Worlukon. A kevés megmaradt gázlény is embernek álcázva magát marad életben.

  • Félvérek

A félvérek közé tartoznak a félorkok, félelfek, félgilfek, félogarak, valamint a szürkemanók.

Mágia

Worlukon a mágiának több ágazata van:

  • Akadémikus

E stílus alkalmazói kötött formulákat ismernek, és azokon keresztül tudnak hatni a világra.

  • Szabad

A szabad mágia használóit nem köt erejükön kívül más, csak a képzelőerejük.

  • Szakrális

A papok és druidák mind erejüket, mind varázslataikat közvetlenül az isteneiktől kapják.

  • Vadmágusok

Emberek - és egyebek - akik mágikus képességekkel születnek. Míg sokan képtelenek varázsolni, addig a vadmágusok gyakran képtelenek nem varázsolni, ami sokszor életükbe kerül.

  • Praktikus

Az egyszerű ráolvasások és rigmusok

Rendszer

A Káosz Szerepjáték rendszer jártasságalapú, azaz kasztok helyett a játékos jártasságpontok alapján határozza meg karaktere létrehozását és fejlődését. 4 főképesség, valamint 8+1 alképesség van:

  • Főképességek(alképességek):
  • Fizikum (Erő/Szívósság)
  • Rátermettség (Ügyesség/Reflex)
  • Tudat (Intelligencia/Lelkierő)
  • Esszencia (Varázserő/Esszenciapajzs)
  • Gyorsaság

A rendszer alapvetően d100 motort használ, mint a Call of Cthulhu, annyi különbséggel, hogy itt a képesség/jártasság értéke (0-10) a célszámértékével(1-10) adja meg azt a számot, amely alá kell dobni, hogy a próba sikerüljön. Más kockák (d6, d10) ritkábban, csak sebzéseknél és varázslatoknál fordulnak elő, egyetlen kivétel a kezdeményezés, amihez mindig d6 járul hozzá. A rendszer a harcot nem körökre osztja, hanem egy lineáris mentén követi végig; a fegyverek sebzését nem kockák, hanem szorzók jelentik. Ezekkel a számokkal szorozzák be a csapás során elért eredményt.

Kiegészítők

A Káosz Szerepjátékhoz eddig két kiegészítő jelent meg, még a kiadás évében: egy paraván, valamint egy modullal egybekötött bestiárium. Tervbe volt véve egy kiegészítő, amely a Nordes munkacímet viselte volna (az eredeti koncepció az volt, hogy kiegészítőnként végigmennek a világon, és azon túl), ám mindezidáig nem jelent meg.

Megjelent irodalom

A könyvek mindegyike a Cherubion könyvkiadó gondozásában jelent meg. A Káosz-Ciklus regényei. Skandar Graun-regények:

A Káosz-ciklushoz szorosan kapcsolódó regények és kisregények

További írások, amelyek a Káosz Világán játszódnak, de nem csatlakoznak közvetlenül a Káosz-ciklushoz.

Külső hivatkozás

A Káosz Világa Szerepjáték kiadójának hivatalos honlapja