„Wikipédia:Hogyan készítsek szerkesztői lapot?” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
CsBot (vitalap | szerkesztései)
a lapvédelmi sablon cseréje, AWB
1. sor: 1. sor:
{{folyamatosan félig védett tartalom|lakat=igen}}
{{félig védett lap}}
{{technikai útmutató}}
{{technikai útmutató}}
{{tudnivalók-eleje}}
{{tudnivalók-eleje}}

A lap 2011. április 10., 22:57-kori változata

Tudnivalók

Ez a lap a teljesség igénye nélkül megpróbál segítséget nyújtani a szerkesztői lapok készítésének fekete mágiájához. Mindenekelőtt fontos tudnod, hogy a szerkesztői lapod ugyanolyan Wikipédia-lap, mint a szócikkek, így érvényesek rá a szócikkekre is igaz tulajdonságok. Egyebek között:

  • a szerkesztői lapodon található tartalomra is a CC-BY-SA 3.0 licenc vonatkozik
  • használhatóak rajta táblázatok, címsorok, listák, képek, és minden más formázási eszköz.

Fontos szabályok

Hasznos tanácsok
Hasznos tanácsok
  • Nem illik más szerkesztők lapját, vitalapját módosítani azon túl, hogy a vitalapjukon üzenetet hagysz vagy válaszolsz. Mások lapjának módosítása, vandalizálása blokkot vonhat maga után. Ha valaki kéretlenül változtat a lapodon, akkor azt egyszerűen visszaállíthatod a laptörténetben a "visszavonás" gombbal. Ha a lapodat már sokszor vandalizálták, és Te nem szeretnéd, hogy erre újra sor kerüljön, akkor kérheted a lapod fél vagy teljes levédését egy adminisztrátortól.
  • A Wikipédia minden oldala nyitott, a Google által kereshető! Csak olyan adatokat adj meg magadról, amelyek mindenki számára publikusak! Kerüld e-mail-címed, telefonszámod közzétételét, viszont megadhatod Skype, MSN vagy más egyéb azonosítód.

Kialakítás, felhasználás

Szerkesztői lap létrehozása

Szerkesztői lapodat létre kell hozni ahhoz, hogy szerkeszthesd, illetve magadról információkat oszthass meg a szerkesztőkkel. Csak a regisztrált szerkesztőknek lehet szerkesztői lapjuk. Létrehozásához segítséget a Wikipédia:Szerkesztői lapon kaphatsz.

Allapok létrehozása

Ha még nem vagy hozzászokva a wiki jelölőnyelvhez és csak gyakorolnál, vagy ha nem szeretnél kitenni a szócikkek közé egy félig kész lapot, akkor javasoljuk, hogy „magadnál”, azaz a szerkesztői lapod egy allapján kezdj el írni. Az allapok létrehozásához segítséget a Wikipédia:Allapok oldalon találsz.

Allapokat sokan arra is használnak, hogy különböző szekciókat, például: szócikkek listája (lásd:Data Destroyer közreműködéseit), barnstarok, teendők, stb. azon tároljanak, illetve, hogy ezekből kiindulva egy wikimenüt készítsenek a fő szerkesztői lapjukra.

Tagolás

Címsorok és alfejezetek tartalomjegyzék nélkül

Ha azt szeretnéd, hogy a szerkesztői lapodon a különböző alfejezetek mellett legyen "szerkesztés" fül, viszont nem szeretnél hozzá tartalomjegyzéket négy alcím után, akkor az első alfejezet elé és az utolsó alfejezet mögé illeszd be a __NOTOC__ vagy __NINCSTJ__ (no table of content, nincs tartalomjegyzék) kódot. Ezt az alkalmazást például Burumbátor oldalán tekintheted meg.

Szimpla elválasztás

Ha a szerkesztői lapodra nem szeretnél alfejezeteket, csak szimpla elkülönítésre vágysz, akkor a különböző fejezetek közé tegyél be 4 darab kötőjelet (----) egymás mellé.

Ez a vonal így


fog kinézni.

Kinyitható táblázatok

A különböző tartalmakat kinyitható táblázatokkal is rendezheted. Ha egy táblázatot a class="collapsible" attribútummal hozol létre, csukható nyitott táblázatot kapsz. Kinyitható táblázathoz a class="collapsible collapsed" kódot használhatod.

Minta:

kód táblázat
  {|class="collapsible collapsed" border="1" width="150"
  ! fejléc
  |-
  | táblázat tartalma
  |}
  {|class="collapsible" border="1" width="150"
  ! fejléc
  |-
  | táblázat tartalma
  |}
fejléc
táblázat tartalma

Ilyen megoldást például User:Opa használ.

Színezés, betűtípusok- és méretek módosítása

Ha valamilyen szöveg színezését, betűtípusát vagy méretét meg szeretnéd változtatni, akkor élhetsz a CSS vagy a HTML lehetőségeivel.
Példák (az utolsóban kevertük a CSS-t és a wikikódot):

megváltoztatva kód eredmény
szín <span style="color: #008080;"> Példaszöveg </span> Példaszöveg
háttérszín <span style="background-color: #ffff00;"> Példaszöveg </span> Példaszöveg
szín és háttérszín <span style="color: #008080; background-color: #ffff00;"> Példaszöveg </span> Példaszöveg
betűtípus (a felsorolt betűtípusok közül az első lehetséges kerül alkalmazásra) <span style="font-family: georgia, garamond, times; "> Példaszöveg </span> Példaszöveg
betűméret <span style="font-size: 95%;"> Példaszöveg </span>

vagy <span style="font-size: 19px;"> Példaszöveg </span>

Példaszöveg

Példaszöveg

szín, háttérszín és betűméret <span style="color: #008080; background-color: #ffff00; font-size: 150%;"> Példaszöveg </span> Példaszöveg
a fentiekkel kevert félkövér és dőlt betűstílus '''<span style="color: #008080; background-color: #ffff00; font-size: 150%;"> Pé''lda'''szö''veg </span> ldaszöveg

Szerkesztősablonok és szerkesztő specifikus kategóriák

Ahhoz, hogy minél több információt adj meg magadról nem kell több oldalas fogalmazást írnod, elég ha úgynevezett userboxsablonokat illesztesz be a lapodra a legfontosabb tudnivalókkal rólad.

Ezek közül kedved szerint válogathatsz, azonban javasoljuk, hogy a nemedet, a nyelvtudásodat, a lakhelyedet és életkorodat lehetőleg tüntesd fel.

Új userbox létrehozásához és azok elrendezéséhez a Wikipédia:Userboxok lapon találsz útmutatót.

Bábel
Bábel

A Wikipédián ún. Bábel sablonokkal tudod jelezni azt, hogy milyen nyelvekben vagy járatos és milyen szinten. Ezekről a sablonokról bővebben a Wikipédia:Bábel oldalon olvashatsz.

Egyes sablonok behelyezésével automatikusan bekerülsz bizonyos kategóriába. Például, ha beilleszted a lapodra az "ez a user budapesti" sablont, akkor automatikusan bekerülsz egy olyan kategóriába, ahol az összes budapesti wikipédista szerepel.

Érdeklődési körödnek megfelelően részt vehetsz különböző műhelyek munkájában is. Ezekhez a műhelytagságokhoz gyakran tartozik egy műhelysablon, amelyet szintén érdemes behelyezni a szerkesztői lapodra. Ezek a műhelysablonok szintén kategóriát fognak generálni a lapodon.

Viszont, ha nem szeretnél berakni sablonokat ahhoz, hogy a fent említett user specifikus kategóriákba bekerülj, akkor egyszerűen csak a kategóriákat tüntesd fel a szerkesztői lapod alján.

Nagyon fontos, hogy ne használj olyan kategóriákat és sablonokat, amelyeket szócikkekhez készítettek. Ez azért baj, mert megjelenhet a felhasználói lapod egy kategóriában, amit ahhoz hoztunk létre, hogy az egy témához kötődő cikkeket összeszedjük.

Egy wikispecifikus userinfoboxot is betehetsz, hogy a rólad szóló információk összegyűjtve, keretbe foglalva - akár képpel együtt - jelenjenek meg. Ehhez használd a {{User infobox}}(?) sablont!

Hangulatod kifejezéséhez az emoticon oldalon találsz segítséget!

Hogy elkerüld a lapod más oldalakra való tükrözését, és hogy igazold, hogy a lapod eredetileg a Wikipédiáról származik, illeszd be az oldalad legaljára a {{userlap}} sablont.

Ez így fog kinézni:

Ez a Wikipédia egyik szerkesztőjének bemutatkozó lapja, nem Wikipédia-cikk.

Ha ezt a lapot nem a Wikipédián olvasod, akkor egy tükrözést látsz. Légy tudatában annak, hogy a lap elavult lehet, és hogy ezen szerkesztőnek valószínűleg nincs kapcsolata a Wikipédián kívül semmilyen más, ezt a lapot tartalmazó weboldallal. Az eredeti szerkesztői lapot a https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Hogyan_k%C3%A9sz%C3%ADtsek_szerkeszt%C5%91i_lapot%3F címen találod meg.

Wikimédia Alapítvány
Wikimédia Alapítvány

Kiegészítő elemek

Privát szféra

Aki nem szeretné, hogy a keresőkkel szerkesztői lapja vagy a vitalapja felbukkanjon, az másolja be a lap tetejére ezt: __NOINDEX__ (az alul vonás jelekkel együtt). Ez akkor hasznos, ha például az allapodon kezdesz el kidolgozni egy cikket, és nem akarod, hogy a félkész alkotást megtalálják egy keresésnél. Használata javallott minden aloldalnál. Ugyanezt a célt szolgálja a {{nem kereshető}}(?) sablon is.

Megjelenést módosító sablonok

Így néz ki egy szerkesztői lap az alábbi ikonok segítségével.
  • {{Képikon}}(?), {{Sarokikon}}(?): Segítségükkel a címmel egy sorba ikonokat helyezhetünk el.
  • {{Cím}}(?): ezzel a sablonnal saját címet adhatunk a lapunknak (eltüntetve például a csúnya Szerkesztő: előtagot, így visszavarázsolható például a User: a júzer szerelmeseinek! :-))
  • {{Alcím}}(?): használatával lecserélhetjük A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából mondatot.
  • {{Lap betűtípusa}}: segítségével lecserélhető az egész szerkesztői lap/vitalap betűtípusa, így nem kell diveket meg spanokat használni. (Lehetőség lesz más szerkesztőknek a hatása érvénytelenítésére, bekapcsolható segédeszközként, hamarosan.)
  • {{Álkategória}}(?): segítségével különféle kategóriákat lehet adni a szerkesztői lapok végéhez, így nem muszáj az olyanokat létrehozni, amiről tudod, hogy csak te szerepelnél benne. :-)
  • {{Háttérszín}}(?): segítségével divek nélkül szép háttérszínt adhatunk a lapunknak.

Új üzenet csík

Ha szeretnél szerkesztői lapodra egy egész oldalnyi széles feltűnő csíkot, aminek segítségével mások közvetlenül üzenhetnek vitalapodon, az alábbi linket kell használnod szerkesztői lapodon, illetve vitalapodon:

[{{fullurl:Szerkesztővita:{{BASEPAGENAME}}|&action=edit&section=new}} Új üzenetet hagyhatsz]

Ha ezt egy feltűnő keretbe szeretnéd tenni, akkor a következő HTML kódot használhatod:

<div style="background-color: #cef2e0; border: 1px solid #060; font-weight: bold; margin: 1em 0 1em; padding:.5em 1em; vertical-align: middle; ">[{{fullurl:Szerkesztővita:{{BASEPAGENAME}}|&action=edit&section=new}} Új üzenetet hagyhatsz]</div>

És ez így fog kinézni:

Megjegyzés Ugyanilyen, de „#ffce7b” sárga csík formájában jelenik meg az értesítés, valódi üzenet érkezése esetén. Mivel ezt a színt sok szerkesztő nem szereti megtévesztő jellege miatt, ezért kerülendő a használata, itt a „#cef2e0” halványzöld színt alkalmaztuk. További színkódokat itt találsz: HTML-színkódok.

Számlálók

Ahhoz, hogy megszámolj valamit a Wikipédiában, nem kell matekzseninek lenned, csupán el kell olvasnod ezt az útmutatót és alkalmazni az itt leírtakat! :-)

Szerkesztésszámlálók

Hogy szavazni tudj, szükség van szócikk-névtérbeli szerkesztésekre
Hogy szavazni tudj, szükség van szócikk-névtérbeli szerkesztésekre

A Wikipédián a szavazáshoz 100 komoly szerkesztésre van szükség a szócikknévtérben. De hogyan tudod eldönteni, hogy meg volt-e már a 100 komoly szerkesztésed? Az ilyen esetekben használjuk a ún. szerkesztésszámláló oldalakat, alább egy példát találhatsz arra, hogyan helyezheted el őket a szerkesztői lapodon.


  • Egy sablont használhatsz, ilyenkor egyszerűen beilleszted a szerkesztői lapodra ezt; {{userinfo}}. Ha ezt a megoldást választod, a szerkesztői lapod jobb felső sarkában meg fog jelenni egy link ezzel a felirattal; szerkesztő szerkesztéseinek száma. Ha erre rákattintasz, megjelenik egy oldal, ahol a szerkesztéseid száma jelenik meg, névterekre lebontva.

Szócikkszámláló

Nem kell megszámolnod az összes szócikket egyesével
Nem kell megszámolnod az összes szócikket egyesével

A szerkesztői lapodra egy egyszerű paranccsal azt is kiteheted, hogy mennyi szócikket tartalmaz a magyar Wikipédia. Ez a számláló mindig az épp aktuális számot fogja mutatni. Ezt a {{SZÓCIKKEKSZÁMA}} sablonnal teheted meg. Ha a lenti kódot beírod, ezt fogod kapni: A magyar Wikipédiában jelenleg 540 010 szócikk található.

A magyar Wikipédiában jelenleg '''{{SZÓCIKKEKSZÁMA}}''' szócikk található.

Emlékeztetők

Naptár

Emlékeztetők
Emlékeztetők

A szerkesztői lapodra kirakhatsz egy naptárt is, hogy tudd milyen nap van! Ebben a hónapok, napok a megfelelő szócikkre fognak mutatni. Ezt a {{Naptár}} sablon beillesztésével rakhatod ki. Ezt a miniatűr kalendáriumot akár balra, akár jobbra is igazíthatod, ha paraméterként megadod a float=left, vagy float=right parancsokat.

Például, ha balra akarod igazítani a naptárt, ezt kell bemásolnod:

{{Naptár|float=left}}

Dátum

Ha csak az aktuális dátumot szeretnéd beilleszteni, használd ezt a kódot:

{{CURRENTYEAR}}. {{CURRENTMONTHNAME}} {{LOCALDAY}}., {{LOCALDAYNAME}}.

Ezt fogod kapni: 2024. március 28., csütörtök.

A kódban szereplő parancsokat fel is lehet bontani, azaz ha csak a:

  • {{CURRENTYEAR}} az, amit beillesztesz, akkor az aktuális évet kapod. (Most: 2024)
  • {{CURRENTMONTHNAME}} az, amit beillesztesz, akkor az aktuális hónapot kapod betűkkel kiírva. (Most: március)
  • {{LOCALDAY}} az, amit beillesztesz, akkor az aktuális napot kapod számokkal kiírva. (Most: 28)
  • {{LOCALDAYNAME}} az, amit beillesztesz, akkor az aktuális napot kapod betűkkel kiírva. (Most: csütörtök)

Névnap

Névnap
Névnap

Lehetőséged van a szerkesztői lapodra betenni az aktuális névnapot is a {{névnap}}(?) sablonnal.

Például, ha azt szeretnéd kiírni: "Ma Gedeon, Johanna névnapja van.", akkor ezt a kódot kell beillesztened a szerkesztői lapodra:

Ma {{Névnap}} [[névnap]]ja van.


Hasznos tanácsok

  • A Wikipédiában szokás az egyes kiemelkedő munkát végző szerkesztők jutalmazása, erre valók az egyes barnstarok. Ezen, vagy más típusú, kapott elismerések beépítése javasolt a szerkesztői lapon. Ezen elismerések adományozása is jó ötlet lehet, szerkesztőtársaid munkájának elismerésére.
  • Képeket a Wikimédia Commons segítségével kereshetsz, s majd rakhatsz ki a szerkesztői lapodra. Ajánljuk, hogy próbálj angol keresőszavakkal keresni, így nagyobb eséllyel találod meg azt a képet, amit keresel. A helyzeten hosszú távon változtathat, ha a használt képek leírólapján megadod az eredeti leírások magyar fordítását.
  • Hirdetéshez különböző Wikipédiás bannereket, logókat és ikonokat a Bannerek oldalon találsz.

Mintalapok

Néhány igazán ízlésesen létrehozott szerkesztői lap a kínálatból:

Lásd még