„Strukturalizmus” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Luckas-bot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: hi:संरचनावाद
jav
1. sor: 1. sor:
A '''strukturalizmus''' eredetileg a [[pszichológia|pszichológiában]] jelent meg a [[19. század]]ban ([[Wundt]]), majd az általános [[nyelvészet]] fő irányzata volt, amely az [[1930-as évek|1930-as]] – [[1940-es évek]] során, a [[formalizmus]]ból bontakozott ki. A strukturalizmus a [[nyelv]]et elemeire bontja és az ezen elemek közötti viszonyokkal foglalkozik. Az [[1950-es évek]]ben áttevődőtt a [[kultúra]] egyéb területeire is, gondolkodásmóddá vált. Jelentős eredményekre vezetett például az [[irodalom]]tudományban. Nagy hatással volt az [[irodalomelmélet]]re és a [[művészettörténet]]re is. A művészettörténeti strukturalizmus Wiener Schule (Bécsi iskola) nevű művészettörténeti körből indult el. Középpontjában az egyes műalkotások elemzése áll. Ebben nagy eredményeket is ért el, de a műveket összekötő empirikus jelenségekre nem tudott magyarázatot adni.
A '''strukturalizmus''' eredetileg a [[pszichológia|pszichológiában]] jelent meg a [[19. század]]ban ([[Wilhelm Wundt]]), majd az általános [[nyelvészet]] fő irányzata volt, amely az [[1930-as évek|1930-as]] – [[1940-es évek]] során, a [[formalizmus]]ból bontakozott ki. A strukturalizmus a [[nyelv]]et elemeire bontja és az ezen elemek közötti viszonyokkal foglalkozik. Az [[1950-es évek]]ben áttevődőtt a [[kultúra]] egyéb területeire is, gondolkodásmóddá vált. Jelentős eredményekre vezetett például az [[irodalom]]tudományban. Nagy hatással volt az [[irodalomelmélet]]re és a [[művészettörténet]]re is. A művészettörténeti strukturalizmus Wiener Schule (Bécsi iskola) nevű művészettörténeti körből indult el. Középpontjában az egyes műalkotások elemzése áll. Ebben nagy eredményeket is ért el, de a műveket összekötő empirikus jelenségekre nem tudott magyarázatot adni.


== Jelentős képviselői ==
== Jelentős képviselői ==

A lap 2011. március 21., 08:05-kori változata

A strukturalizmus eredetileg a pszichológiában jelent meg a 19. században (Wilhelm Wundt), majd az általános nyelvészet fő irányzata volt, amely az 1930-as1940-es évek során, a formalizmusból bontakozott ki. A strukturalizmus a nyelvet elemeire bontja és az ezen elemek közötti viszonyokkal foglalkozik. Az 1950-es években áttevődőtt a kultúra egyéb területeire is, gondolkodásmóddá vált. Jelentős eredményekre vezetett például az irodalomtudományban. Nagy hatással volt az irodalomelméletre és a művészettörténetre is. A művészettörténeti strukturalizmus Wiener Schule (Bécsi iskola) nevű művészettörténeti körből indult el. Középpontjában az egyes műalkotások elemzése áll. Ebben nagy eredményeket is ért el, de a műveket összekötő empirikus jelenségekre nem tudott magyarázatot adni.

Jelentős képviselői


Külső hivatkozások

http://www.kislexikon.hu/strukturalizmus.html