„Moving Pictures” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
30th Anniversary Deluxe Edition
35. sor: 35. sor:
A lemez keverését ismét a londoni Trident Studiosban végezték, de technikai problémák sora miatt két hetet csúszott a munka. Az album 1981 február 12-én jelent meg, és az Egyesült Államokban a 3. helyig jutott a poplemezek [[Billboard]]-listáján, míg a [[brit albumlista|brit albumlistán]] a 6. helyet érte el. Megjelenése után két hónappal a ''Moving Pictures'' [[platinalemez]] lett az USA-ban, a következő években pedig több mint négymillió példányban kelt el. Részben az album 1981-es lemezbemutató turnéján rögzítették a még abban az évben megjelent ''[[Exit...Stage Left]]'' című koncertlemezük anyagát.
A lemez keverését ismét a londoni Trident Studiosban végezték, de technikai problémák sora miatt két hetet csúszott a munka. Az album 1981 február 12-én jelent meg, és az Egyesült Államokban a 3. helyig jutott a poplemezek [[Billboard]]-listáján, míg a [[brit albumlista|brit albumlistán]] a 6. helyet érte el. Megjelenése után két hónappal a ''Moving Pictures'' [[platinalemez]] lett az USA-ban, a következő években pedig több mint négymillió példányban kelt el. Részben az album 1981-es lemezbemutató turnéján rögzítették a még abban az évben megjelent ''[[Exit...Stage Left]]'' című koncertlemezük anyagát.


[[CD]]-n először 1984-ben jelent meg a ''Moving Pictures'', ám az első széria kisebb hibával került ki, ugyanis a lemeznyitó ''Tom Sawyer'' első üteme lemaradt a korongról. A későbbi újranyomásokon kijavították ezt a hibát. 1997-ben a ''Rush Remasters'' sorozatban adták ki újra digitálisan feljavított hangzással az albumot, 2011-ben pedig a harminc éves jubileum alkalmából remasterelt [[sztereo]] és 5.1-es surround hangzással jelent meg ismét a ''Moving Pictures''.
[[CD]]-n először 1984-ben jelent meg a ''Moving Pictures'', ám az első széria kisebb hibával került ki, ugyanis a lemeznyitó ''Tom Sawyer'' első üteme lemaradt a korongról. A későbbi újranyomásokon kijavították ezt a hibát. 1997-ben a ''Rush Remasters'' sorozatban adták ki újra digitálisan feljavított hangzással az albumot, 2011-ben pedig a harminc éves jubileum alkalmából remasterelt [[sztereó]] és 5.1-es surround hangzással jelent meg ismét a ''Moving Pictures''.


== Lemezborító ==
== Lemezborító ==

A lap 2011. február 26., 23:09-kori változata

Rush
Moving Pictures
nagylemez
Megjelent1981. február 12.
1997. május 6. (remastered)
Felvételek1980. október-november
Le Studio, Morin-Heights, Québec, Kanada
Stílusprogresszív rock, hard rock, new wave
Nyelvangol
Hossz39 perc 42 mp
KiadóAnthem Records (Kanada)
Mercury/Polygram (USA)
ProducerRush és Terry Brown
Kritikák
Rush-kronológia
Permanent Waves
(1980)
Moving Pictures
(1981)
Exit...Stage Left
(1981)
Kislemezek az albumról
  1. Tom Sawyer / Witch Hunt
    Megjelent: 1981. február
  2. Limelight / YYZ
    Megjelent: 1981. február
  3. Vital Signs / In the Mood
    Megjelent: 1981.
SablonWikidataSegítség

A Moving Pictures a kanadai Rush együttes nyolcadik stúdióalbuma (összességében a kilencedik nagylemeze), amely 1981 februárjában jelent meg a Mercury Records kiadásában, és a zenekar mai napig legsikeresebb és legnépszerűbb albuma. Megjelenése után két hónappal platinalemez lett az USA-ban, a következő években pedig több mint négymillió példányban kelt el. Ezen a lemezen találhatóak a Rush legnépszerűbb dalai: a Tom Sawyer, a Limelight, és a Red Barchetta. A lemez YYZ című dalát Grammy-díjra jelölték 1982-ben a "Legjobb instrumentális rock előadás" kategóriában (a díjat végül a The Police vehette át a Behind My Camel daláért).

A Moving Pictures album szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

Történet

A Moving Pictures albumon a Rush tovább vitte a Permanent Waves lemezen megkezdett zenei megújulását, a new wave és a hard rock szintetizátor orientált ötvözését. 1980 július végén kezdődött a munka a torontói Phase One stúdióban, ahol az album készülő dalainak demófelvételeit rögzítették. Első körben a szintén kanadai Max Webster együttes új lemezéhez vették fel közösen a Battlescar című dalt a Rush tagjaival. Viszonzásképpen a Max Webster szövegírója, Pye Dubois felajánlotta, hogy szívesen segít a Rush-nak. Ennek az együttműködésnek az eredménye lett a Rush legnagyobb slágerének számító Tom Sawyer című dal szövege, ami Dubois és Neil Peart közös munkája. Maga a dal egy apró dallamból nőtt ki, amit az énekes/basszusgitáros/billentyűs Geddy Lee az előző turné koncertjein, beálláskor próbálgatott a szintetizátoron.

A lemez dalai közül először a 11 perces The Camera Eye állt össze, majd sorban a Tom Sawyer, a Red Barchetta, az YYZ, és a Limelight. Az instrumentális YYZ címét a Toronto Pearson Nemzetközi Repülőtér hívójeléről kapta, ennek a morzéje hallható a dal elején és végén. A Red Barchetta szövegét Richard S. Foster "A Nice Morning Drive" című írása inspirálta, a dal címét pedig egy Ferrari 166 MM Barchetta adta. A hatodik dal, ami a Phase One stúdióban kezdett formálódni, habár a végleges változatig rengetegszer átdolgozták, a Witch Hunt volt, melyben a lemezborítót készítő Hugh Syme is játszik szintetizátoron.

Október elején egy rövid turnét bonyolított le az együttes az Egyesült Államok keleti partvidékén, ami során az új dalokat begyakorolták és élőben is kipróbálták. A lemezfelvételre a Permanent Waves albumnál már bevált, a kanadai Morin-Heightsben található, Le Studio-t választották. Az albumot ismét a csapat negyedik tagjának számító Terry Brown producerrel rögzítették. Az egyetlen szám, ami a decemberig tartó lemezfelvétel során született, a később kislemezen is megjelent Vital Signs volt, ami a gépek és az ember szimbiozisát fejtegeti.

A lemez keverését ismét a londoni Trident Studiosban végezték, de technikai problémák sora miatt két hetet csúszott a munka. Az album 1981 február 12-én jelent meg, és az Egyesült Államokban a 3. helyig jutott a poplemezek Billboard-listáján, míg a brit albumlistán a 6. helyet érte el. Megjelenése után két hónappal a Moving Pictures platinalemez lett az USA-ban, a következő években pedig több mint négymillió példányban kelt el. Részben az album 1981-es lemezbemutató turnéján rögzítették a még abban az évben megjelent Exit...Stage Left című koncertlemezük anyagát.

CD-n először 1984-ben jelent meg a Moving Pictures, ám az első széria kisebb hibával került ki, ugyanis a lemeznyitó Tom Sawyer első üteme lemaradt a korongról. A későbbi újranyomásokon kijavították ezt a hibát. 1997-ben a Rush Remasters sorozatban adták ki újra digitálisan feljavított hangzással az albumot, 2011-ben pedig a harminc éves jubileum alkalmából remasterelt sztereó és 5.1-es surround hangzással jelent meg ismét a Moving Pictures.

Lemezborító

Hugh Syme grafikus a lemez címének kétértelműségével játszott el a borítókép megalkotásakor. A Moving Pictures (magyarul mozgó képek) a köznyelvben a mozifilmet jelenti.

A "mozgó képeket" ábrázoló jelenet Ontario állam törvényhozási épületének hármas boltívű bejárata előtt játszódik, amely Toronto Queen's Park nevű részén áll. Az épület lépcsőjén szállítómunkások mozgatnak három festményt. A bejárathoz legközelebb eső festmény a Rush 2112 című albumáról ismerős meztelen alakot ábrázolja, míg a középső festményen Cassius Marcellus Coolidge híres Pókerező kutyák sorozatának egyik darabja látható. Az egész csattanójaként a lemez hátsó borítóján egy filmes stáb éppen "mozgó képet" készít a jelenetről.

Az album dalai

  1. Tom Sawyer – 4:33
  2. Red Barchetta – 6:06
  3. YYZ – 4:24
  4. Limelight – 4:19
  5. The Camera Eye – 10:56
  6. Witch Hunt (Part III of Fear) – 4:43
  7. Vital Signs – 4:43

Közreműködők

  • Hugh Syme - szintetizátor a Witch Hunt című dalban

Források

Külső hivatkozások