„Schiedam” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
43. sor: 43. sor:
==Jegyzetek==
==Jegyzetek==
{{források}}
{{források}}
==Irodalom==
{{cite book |last= Wit |first= Annette de |title=Leven, werken en geloven in zeevarende gemeenschappen. Schiedam, Maassluis en Ter Heijde in de zeventiende eeuw. Schiedam, Maassluis en Ter Heijde in de zeventiende eeuw (Élet, munka és szerelem a tengerész-településeken. Schiedam, Maassluis és Ter Heijde a 17. században)|publisher= Amsterdam: Aksant |year= 2008 |id= ISBN 9789052603063 |pages= 375 }}


[[Kategória:Hollandia települései]]
[[Kategória:Hollandia települései]]

A lap 2011. február 22., 17:42-kori változata

Schiedam
Schiedam, régi városháza
Schiedam, régi városháza
Schiedam címere
Schiedam címere
Schiedam zászlaja
Schiedam zászlaja
Közigazgatás
Ország Hollandia
TartományDél-Holland
Beosztott települések
  • Kerkbuurt
  • Windas
Irányítószám3100–3125
Körzethívószám010
Testvérvárosok
Népesség
Teljes népesség79 279 fő (2021. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Terület18,10 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 51° 55′, k. h. 4° 24′Koordináták: é. sz. 51° 55′, k. h. 4° 24′
A Schiedam weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Schiedam témájú médiaállományokat.

Schiedam holland város és közigazgatási egység (község, gemeente) Dél-Holland tartományban. Rotterdam és Vlaardingen között terül el, eredetileg a Schie folyó partján, majd később a Maas új medrét (Nieuwe Maas) is itt alakították ki. Bár közigazgatásilag önálló, gyakorlatilag a rotterdami agglomerátum és a kikötőrendszer része, 75000 lakosának jelentős része rotterdami vállalatoknál dolgozik. A rotterdami metró három járata is megáll Schiedam központjában. A város leginkább a jenever-ről (holland gin), a történelmi belvárosról és a világ legmagasabb szélmalmairól ismert.

Története

Schiedam hasonlóképpen jött létre, mint a szomszédos Rotterdam vagy a távolabbi Amszterdam: a helyi folyó – ezúttal a Schie – torkolatánál a környékbeli parasztok összefogásával gátat építettek, hogy megakadályozzák a sós tengeri víz felhatolását a vihardagályok idején, és megvédjék polderjeiket. Korabeli okiratok szerint 1247-ben a gát és a polder keleti része Aleid van Holland birtokába került a Jan van Avesnes-szel kötött házassága révén, jegyajándék gyanánt.

A gát kereskedelmet vonzott a környékre, itt rakták át Delftbe, Leidenbe és Haarlembe szálíltandó áruk egy részét. Schiedam már 1275-ben városi jogokat kapott nevezett Aleid van Holland-tól, aki II. Vilmos holland gróf nővére volt. Az úrnő kastélyt is építtetett. Az ehhez tartozó öregtorony maradványai még ma is láthatók Schiedam központjában.

Schiedam hamarosan erős konkurenciát is kapott: már 1340-ben Rotterdam és Delft összefogása elterelte a kereskedelem egy részét. A 15. században egy helyi szent, Schiedami Liduina tisztelete tette nevezetessé a várost. A heringhalászat fellendülése kedvezően érintette a helyi gazdaságot. 1428-ban tűvész pusztította el a település nagy részét.

Nevezetességei

A város 18. és 19. századi tizenhét szélmalmából öt maradt fenn máig (De Noord, Walvisch, Drie Koornbloemen, Nieuwe Palmboom és a Vrijheid). Ezeket mind a jenever-gyártás számára őröltek. A városi környezet miatt kellett magasra építeni őket, hogy a tengeri szél elérhesse vitorláikat. Így lettek, mintegy 30 méteres magasságukkal, a világ legmagasabb hagyományos szélmalmai.[2] Alsó részükben raktárak helyezkedtek el.

A fennmaradt malmok a város fontos turisztikai látványosságai. Közülük a Nieuwe Palmboom nevezetűben jenever-múzeum található, és a tetejére is fel lehet menni, ahonnan pompás kilátás nyílik.

Jegyzetek

  1. Kerncijfers wijken en buurten 2021, 2021. augusztus 6.
  2. Schiedam honlapja - malmok (holland nyelven). (Hozzáférés: 2011. február 20.)

Irodalom

Wit, Annette de. Leven, werken en geloven in zeevarende gemeenschappen. Schiedam, Maassluis en Ter Heijde in de zeventiende eeuw. Schiedam, Maassluis en Ter Heijde in de zeventiende eeuw (Élet, munka és szerelem a tengerész-településeken. Schiedam, Maassluis és Ter Heijde a 17. században). Amsterdam: Aksant, 375. o.. ISBN 9789052603063 (2008)