„Kékszakáll (növény)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „A '''Kékszakáll''' ''(Caryopteris spp.)'' a Vasfűfélék ''(Verbenaceae)'' családjába tartozó nemzetség, fás szárú fajokkal. A nemzetségbe tartozó fajo…”
 
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
A '''Kékszakáll''' ''(Caryopteris spp.)'' a [[Vasfűfélék]] ''(Verbenaceae)'' családjába tartozó nemzetség, fás szárú fajokkal.
A '''kékszakáll''' ''(Caryopteris spp.)'' a [[vasfűfélék]] ''(Verbenaceae)'' családjába tartozó nemzetség, fás szárú fajokkal.
A [[nemzetség]]be tartozó fajok közül kertészetileg az alábbiak jelentősek.
A [[nemzetség]]be tartozó fajok közül kertészetileg az alábbiak jelentősek.


22. sor: 22. sor:


==Forrás==
==Forrás==
* Kertészeti Dendrológia (Szerk: Dr. Schmidt Gábor) KEÉ Házinyomdája, 1991.
* Kertészeti dendrológia (Szerk: Dr. Schmidt Gábor) KEÉ Házinyomdája, 1991.


[[Kategória: Növényfajok]]
[[Kategória: Növényfajok]]

A lap 2011. február 7., 20:19-kori változata

A kékszakáll (Caryopteris spp.) a vasfűfélék (Verbenaceae) családjába tartozó nemzetség, fás szárú fajokkal. A nemzetségbe tartozó fajok közül kertészetileg az alábbiak jelentősek.

Kínai kékszakáll


  • C. Incana (C. mastacanthus )-Kínai kékszakáll


Hazája Északnyugat-Kína, Japán. Ívesen lehajló vesszőjű, gömbölyded, 50-100 cm-es cserje. Levelei tojásdadok, vagy hosszúkás tojásdadok, durván fűrészesek. Az egész növény szürkén szőrös. Liláskék virágai augusztusban-szeptembern az idei hajtásokon a levelek hónaljában kis bugákban nyílnak. Laza talajt, napos, meleg fekvést kíván. A szátazságot jól bírja. A téli fölös vízre érzékeny-húsos gyökerei könnyen rothadnak. Déli tájolású rézsűbe, kőedényekbe, sziklakertbe alkalmas. Hajtása kemény teleken visszafagyhat, de ez a virágzást nem befolyásolja. Fiatalon gyorsan nő, ezért laza, meleg talajon talajtakarónak is felhasználható.

Angol kékszakáll
  • C. x Clandonensis ( C. incana x C. mongolica)- Angol kékszakáll

Sűrű, szétálló ágú, 50-100 cm-es cserje vagy félcserje, szürkén szőrős hajtásokkal és levelekkel. Levelei lándzsásak, épszélűek vagy ritkán 1-2 fogúak. Élénk-kék virágai augusztus-szeptemberben a hajtások végén bugaszerű leveles virágzatban nyílnak. igényei megegyeznek a kínai kékszakáll fajéval.

Forrás

  • Kertészeti dendrológia (Szerk: Dr. Schmidt Gábor) KEÉ Házinyomdája, 1991.

Kategória.Dísznövények