„Dagobert McCsip” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Vander (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Vander (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
7. sor: 7. sor:
== Háttere ==
== Háttere ==


Dagobert bácsi egy multimilliárdos üzletember (vagy üzletkacsa), akinek gazdagsága és kapzsisága mellett a végtelen zsugorisága is hírhedt: ha nem muszáj nem pazarol olyan dolgokat mint az áram, egyszerű és persze olcsó ételeket eszik (néha akár lejárt [[szavatosság]]út is) és a parkban szedi össze az előző napi újságokat, hogy ne keljen arra is költenie. Ugyanakkor a város fölé magasodó, egy dombon álló széfjében csurig áll a pénze, amiben naponta megfürdik, és úgy általában nagy gondot fordít a készpénze ápolására, egyébként a széfben is lakik. Általában csak olyan dolgokra költ, ami az újabb üzleteinek, pénzének, vagy más üzleti érdekeinek megvédéséhez kapcsolódik, pl. riasztóberendezés, vagy fúró [[arany]]kereséshez. Amúgy az aranyat saját maga is képes kiszimatolni. Sokszor próbálják meg kifosztani, legtöbbször a [[Kasszafúrók]], de tőlük függetlenül is kerül mindenféle kalandba, amikor újabb és újabb vagyonharácsolásba kezd, vagy egy már meglévő vállalkozása megvédésére kényszerül. Ilyenkor gyakran riadóztatja Donaldot és a [[Tiki, Niki és Viki|három unokaöccsét]], hogy segítsenek neki a problémák leküzdésében, legyen az a világon bárhol. Üzleti riválisai, akik néha felbukkannak Zsugor Igor és Rockerkacsa. (Zsugor Igornak ráadásul egy régi megállapodás értelmében évente egy, azaz 1 tallért kell fizetnie, amit valóságos traumaként él meg.)
Dagobert bácsi egy multimilliárdos üzletember (vagy üzletkacsa), akinek gazdagsága és kapzsisága mellett a végtelen zsugorisága is hírhedt: ha nem muszáj nem pazarol olyan dolgokat mint az áram, egyszerű és persze olcsó ételeket eszik (néha akár lejárt [[szavatosság]]út is) és a parkban szedi össze az előző napi újságokat, hogy ne keljen arra is költenie. Ugyanakkor a város fölé magasodó, egy dombon álló széfjében csurig áll a pénze, amiben naponta megfürdik, és úgy általában nagy gondot fordít a készpénze ápolására, egyébként a széfben is lakik. Általában csak olyan dolgokra költ, ami az újabb üzleteinek, pénzének, vagy más üzleti érdekeihez kapcsolódik, pl. riasztóberendezés, vagy fúró [[arany]]kereséshez. Ezeket gyakran [[Szaki Dani]], a feltaláló készíti, aki más jellegű ketyerékkel is felkeresi. Amúgy az aranyat saját maga is képes kiszimatolni. Sokszor próbálják meg kifosztani, legtöbbször a [[Kasszafúrók]], de tőlük függetlenül is kerül mindenféle kalandba, amikor újabb és újabb vagyonharácsolásba kezd, vagy egy már meglévő vállalkozása megvédésére kényszerül. Ilyenkor gyakran riadóztatja Donaldot és a [[Tiki, Niki és Viki|három unokaöccsét]], hogy segítsenek neki a problémák leküzdésében, legyen az a világon bárhol. Üzleti riválisai, akik néha felbukkannak Zsugor Igor és Rockerkacsa. (Zsugor Igornak ráadásul egy régi megállapodás értelmében évente egy, azaz 1 tallért kell fizetnie, amit valóságos traumaként él meg.)


A [[Kacsamesék]] c. rajzfilmsorozatban kicsit más mint a képregényekben, itt villában él, komornyikja is van és kevésbé zsugori.
A [[Kacsamesék]] c. rajzfilmsorozatban kicsit más mint a képregényekben, itt villában él, komornyikja is van és kevésbé zsugori.

A lap 2011. február 4., 01:05-kori változata

Dagobert bácsi és unokaöccsei

Dagobert McCsip (angolul: Scrooge McDuck) vagy Dagobert bácsi (angolul: Uncle Scrooge) egy képregény- és rajzfilmfigura, akit Carl Barks rajzoló talált ki a Walt Disney Company számára. Bár eredetileg csak egy karácsonyi történet szereplője lett volna, Barks idejekorán felismerte a figurában rejlő lehetőségeket, és felhasználta a későbbi történeteihez. Mára „Dagobert bácsi” az évek során a Donald Kacsa univerzum meghatározó szereplőjévé vált. Ő Donald kacsa nagybátyja.

Dagobert McCsip a „Karácsony a Medve-hegyen” című mesében tűnt fel először, 1947 decemberében.

Háttere

Dagobert bácsi egy multimilliárdos üzletember (vagy üzletkacsa), akinek gazdagsága és kapzsisága mellett a végtelen zsugorisága is hírhedt: ha nem muszáj nem pazarol olyan dolgokat mint az áram, egyszerű és persze olcsó ételeket eszik (néha akár lejárt szavatosságút is) és a parkban szedi össze az előző napi újságokat, hogy ne keljen arra is költenie. Ugyanakkor a város fölé magasodó, egy dombon álló széfjében csurig áll a pénze, amiben naponta megfürdik, és úgy általában nagy gondot fordít a készpénze ápolására, egyébként a széfben is lakik. Általában csak olyan dolgokra költ, ami az újabb üzleteinek, pénzének, vagy más üzleti érdekeihez kapcsolódik, pl. riasztóberendezés, vagy fúró aranykereséshez. Ezeket gyakran Szaki Dani, a feltaláló készíti, aki más jellegű ketyerékkel is felkeresi. Amúgy az aranyat saját maga is képes kiszimatolni. Sokszor próbálják meg kifosztani, legtöbbször a Kasszafúrók, de tőlük függetlenül is kerül mindenféle kalandba, amikor újabb és újabb vagyonharácsolásba kezd, vagy egy már meglévő vállalkozása megvédésére kényszerül. Ilyenkor gyakran riadóztatja Donaldot és a három unokaöccsét, hogy segítsenek neki a problémák leküzdésében, legyen az a világon bárhol. Üzleti riválisai, akik néha felbukkannak Zsugor Igor és Rockerkacsa. (Zsugor Igornak ráadásul egy régi megállapodás értelmében évente egy, azaz 1 tallért kell fizetnie, amit valóságos traumaként él meg.)

A Kacsamesék c. rajzfilmsorozatban kicsit más mint a képregényekben, itt villában él, komornyikja is van és kevésbé zsugori.

Az Egyes Számú

Dagobert Szerencsetízcentese az első pénz, amit megkeresett. Dagobert szerencsehozó talizmánként hordja magával. Carl Barks találta ki a „The Round Money Bin” című történetben (Dagobert bácsi #3, 1953. szeptember).

Don Rosa történetei szerint („Dagobert bácsi: az első 50 év”; „Tízcentes végzet”) Dagobert tízévesen kereste a pénzt cipőtisztító fiúként.

Dagobert egyik fő ellenlábasa, Magica De Spell – a képregényben Kamilla Kajmán – gyakran próbálja ellopni a tízcentest, hogy mágikus amulettet olvasszon belőle, mert a világ leggazdagabb emberének első keresete Midász hatalmával ruházhatja fel a boszorkányt.

A „Krőzus kincsében”, az egyik Don Rosa-történetben az érme bizonyítja, hogy Dagobert valóban a világ leggazdagabb kacsája. Magica De Spell megpróbálja elkészíteni az amulettet Krőzus király első aranypénzéből. Az amulett nem működik, tehát Dagobert még Krőzusnál is gazdagabb.

Külső hivatkozások