„Dobray György” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Guybrock (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
3. sor: 3. sor:
| kép = Dobray_György.jpg
| kép = Dobray_György.jpg
| képaláírás = Dobray György {{zászló|magyar}}
| képaláírás = Dobray György {{zászló|magyar}}
| születés dátuma = [[Budapest]],[[1942]]. [[március 8.]] {{életkor-élő|1942|3|8}}
| születés dátuma = [[Budapest]], [[1942]]. [[március 8.]] {{életkor-élő|1942|3|8}}
| képméret = 200px}}
| képméret = 200px}}


'''Dobray György''' (Budapest, 1942. március 8.) magyar [[filmrendező]], [[vágó]], [[producer]], [[operatőr]], [[író]], [[forgatókönyvíró]].
'''Dobray György''' ([[Budapest]], [[1942]]. [[március 8.]]) magyar [[filmrendező]], [[vágó]], [[producer]], [[operatőr]], [[író]], [[forgatókönyvíró]].


==Életrajza==
==Életrajza==


1942. március 8-án született Budapesten. A gimnázium elvégzése után 1961-ben vették föl a [[Színház- és Filmművészeti Főiskola]] operatőr főtanszakára, ahol 1965-ben kapott diplomát. Első filmjei rendezőként [[dokumentumfilm]]ek voltak mint például a [[Munkashow]], mellyel 1971-ben elnyerte a [[Miskolci dokumentumfilmfesztivál]] nagydíját. Ezután külsősként rengeteg irodalmi és dokumentumfilmet rendezett a Magyar Televízió-ban, majd 1979-ben elkészíthette [[Az áldozat]] című első játékfilmjét. Az 1980-as években több filmes siker fűződik a nevéhez, így a [[Vérszerződés]], a [[Szerelem első vérig]] című film, melyet rövidesen követett a [[Szerelem második vérig]]. Utóbbi két film elsősorban a tizenévesek rajongását nyerte el, miközben Dobray a hazai színészi élet legjava mellett szokásához híven amatőr színészeket ([[Szilágyi Mariann]], [[Bery Ary]]) is foglalkoztatott főszerepben. A [[K1-Film a prostituáltakról]] és [[K2-Az éjszakai lányok]] című dokumentumfilmjei, melyek a hazai prostitúció látképét adták 1989-ben és 1990-ben még a végnapjait élő diktatúrában is nagy botrányt okoztak, annek ellenére, hogy Dobray később beismerte, hogy a filmek egyes jelenetei előre beállítottak voltak. A K1 és K2 nyomán Dobray György íróként is bemutatkozott, mindkét történet könyv alakban is megjelent és eladási rekordokat döntött. Az 1991-es Szerelmes szívek című játékfilmjében az akkor még viszonylag kezdő énekesnőnek számító [[Szandi]] játszotta a főszerepet. 2005-ben készült [[Gólyamese]] című dokumentumfilmje, mely egy örökbefogadás történetét dolgozza fel több fesztiválon szerepelt, és a 37. [[Magyar Filmszemle]] legjobb dokumentumfilmrendezés díját nyerte el.
1942. március 8-án született Budapesten. A gimnázium elvégzése után 1961-ben vették föl a [[Színház- és Filmművészeti Főiskola]] operatőr főtanszakára, ahol 1965-ben kapott diplomát. Első filmjei rendezőként [[dokumentumfilm]]ek voltak mint például a ''[[Munkashow]]'', mellyel 1971-ben elnyerte a [[Miskolci dokumentumfilmfesztivál]] nagydíját. Ezután külsősként rengeteg irodalmi és dokumentumfilmet rendezett a Magyar Televízió-ban, majd 1979-ben elkészíthette ''[[Az áldozat]]'' című első játékfilmjét. Az 1980-as években több filmes siker fűződik a nevéhez, így a ''[[Vérszerződés (film)|Vérszerződés]],'' a ''[[Szerelem első vérig]]'' című film, melyet rövidesen követett a [[Szerelem második vérig]]. Utóbbi két film elsősorban a tizenévesek rajongását nyerte el, miközben Dobray a hazai színészi élet legjava mellett szokásához híven amatőr színészeket ([[Szilágyi Mariann]], [[Bery Ary]]) is foglalkoztatott főszerepben. A ''[[K1Film a prostituáltakról]]'' és ''[[K2Az éjszakai lányok]]'' című dokumentumfilmjei, melyek a hazai prostitúció látképét adták, 1989-ben és 1990-ben nagy botrányt okoztak, annek ellenére, hogy Dobray később beismerte, hogy a filmek egyes jelenetei előre beállítottak voltak. A K1 és K2 nyomán Dobray György íróként is bemutatkozott, mindkét történet könyv alakban is megjelent és eladási rekordokat döntött. Az 1991-es ''[[Szerelmes szívek]]'' című játékfilmjében [[Szandi]], az énekesnő játszotta a főszerepet. 2005-ben készült, ''[[Gólyamese]]'' című dokumentumfilmje, mely egy örökbefogadás történetét dolgozza fel, több fesztiválon szerepelt, és a 37. [[Magyar Filmszemle]] legjobb dokumentumfilmrendezés díját nyerte el.


==Filmjei==
==Filmjei==

A lap 2011. január 30., 07:26-kori változata

Dobray György
Dobray György
Dobray György magyar
SzületettBudapest, 1942. március 8. (82 éves)
Budapest[1]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
IskoláiSzínház- és Filmművészeti Főiskola (1961–1965)
KitüntetéseiBalázs Béla-díj (2010)

SablonWikidataSegítség

Dobray György (Budapest, 1942. március 8.) magyar filmrendező, vágó, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.

Életrajza

1942. március 8-án született Budapesten. A gimnázium elvégzése után 1961-ben vették föl a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr főtanszakára, ahol 1965-ben kapott diplomát. Első filmjei rendezőként dokumentumfilmek voltak mint például a Munkashow, mellyel 1971-ben elnyerte a Miskolci dokumentumfilmfesztivál nagydíját. Ezután külsősként rengeteg irodalmi és dokumentumfilmet rendezett a Magyar Televízió-ban, majd 1979-ben elkészíthette Az áldozat című első játékfilmjét. Az 1980-as években több filmes siker fűződik a nevéhez, így a Vérszerződés, a Szerelem első vérig című film, melyet rövidesen követett a Szerelem második vérig. Utóbbi két film elsősorban a tizenévesek rajongását nyerte el, miközben Dobray a hazai színészi élet legjava mellett szokásához híven amatőr színészeket (Szilágyi Mariann, Bery Ary) is foglalkoztatott főszerepben. A K1 – Film a prostituáltakról és K2 – Az éjszakai lányok című dokumentumfilmjei, melyek a hazai prostitúció látképét adták, 1989-ben és 1990-ben nagy botrányt okoztak, annek ellenére, hogy Dobray később beismerte, hogy a filmek egyes jelenetei előre beállítottak voltak. A K1 és K2 nyomán Dobray György íróként is bemutatkozott, mindkét történet könyv alakban is megjelent és eladási rekordokat döntött. Az 1991-es Szerelmes szívek című játékfilmjében Szandi, az énekesnő játszotta a főszerepet. 2005-ben készült, Gólyamese című dokumentumfilmje, mely egy örökbefogadás történetét dolgozza fel, több fesztiválon szerepelt, és a 37. Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilmrendezés díját nyerte el.

Filmjei

Díjak

37. Magyar Filmszemle - A legjobb dokumentumfilmrendezés díja (Gólyamese)

Források

  1. Freebase-adatdump. Google