„Sablon:Vitrin/5” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
====[[Bode Múzeum]] (A kiemelt státuszt megkapta: 2010. 12. 01.)====
====[[Medal of Honor]] (A kiemelt státuszt megkapta: 2010. 12. 16.)====


[[Fájl:Bode-Museum (Spreeblick).jpg|150px|jobbra]]
[[Fájl:Medalsofhonor2.jpg|150px|jobbra]]
A '''Medal of Honor''' (magyar fordításban ''Becsület érdemérem vagy Becsületérem'') a legmagasabb rangú [[Az Egyesült Államok fegyveres erőinek kitüntetései|amerikai katonai kitüntetés]], hasonló a brit [[Viktória-kereszt]]hez és a [[Francia Köztársaság Becsületrendje|Francia Köztársaság Becsületrendjéhez]]. Azok az amerikai katonák kapják, akik „az életük kockáztatásával, kiemelkedő vitézséget és elszántságot tanúsítva, messze a kötelezettségeken felül teljesítenek egy fegyveres ellenséggel szembeni harci cselekmény során.” Természetéből adódóan ezt a becsületérmet gyakran adományozzák posztumusz jelleggel.
A '''Bode Múzeum''', amit 1904-ben ''Kaiser-Friedrich-Museum'' (Frigyes Császár Múzeum) néven nyitottak meg, a [[berlin]]i [[Múzeum-sziget]] épületegyütteséhez tartozik és azzal együtt 1999-ben került fel a [[Világörökség]] listájára. Létrehozását a dinasztikus hagyományoknak megfelelően [[III. Frigyes német császár]] kezdeményezte még trónörökös korában. Művészi koncepcióját mai névadója, [[Wilhelm von Bode]], a kor nagy [[Művészettörténészek listája|művészettörténésze]] alapozta meg.


A kitüntetésre az összes [[Az Amerikai Egyesült Államok hadereje|amerikai haderőben]] szolgáló katona jogosult. Saját formájú kitüntetése van a [[Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje|légierőnek]], a hadseregnek és a [[Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete|haditengerészetnek]]. A tengerészgyalogság és a [[Az Amerikai Egyesült Államok Parti őrsége|parti őrség]] a haditengerészeti kitüntetést használja. A Medal of Honort többnyire maga az [[Az Amerikai Egyesült Államok elnöke|amerikai elnök]] adja át a kitüntetettnek, illetve posztumusz kitüntetések esetén a családtagoknak. A kitüntetés különleges jogi védelmet élvez.
A múzeum fő gyűjteményei a [[középkor]]i európai szobrok kiállítása, a [[bizánci művészet]] gyűjteménye és az érmekollekció. Mindhárom tematikus gyűjtemény nemzetközileg is kiemelkedő jelentőségű. Emellett itt található a berlini [[Gemäldegalerie (Berlin)|Gemäldegalerie]] egy sor, a régi mesterektől származó festménye is, amelyek tematikájukban és művészetileg az itt kiállított tárgyakhoz kapcsolódnak. Összesen hatvanhat termében {{szám|1700}} kisebb-nagyobb (elefántcsont, márvány, fa) szobor, több mint 150 festmény, {{szám|4000}} érme látható.


A [[Pentagon]] statisztikái szerint a [[második világháború]]ban 464, a [[koreai háború]]ban 133, a [[vietnami háború]]ban 246 alkalommal ítélték meg a Medal of Honort. Az Army Times elemzése szerint a 2000-es évek iraki és afganisztáni háborúiban részt vett egymillió katonára jutott egy Medal of Honor. A korábbi háborúknál ez az arány {{szám|100000}} katonánként egy kitüntetés volt.
A Bode Múzeum is súlyos károkat szenvedett a második világháború során. Az [[Német Demokratikus Köztársaság|NDK]] idején történt helyreállítás sok kívánnivalót hagyott maga után. [[Németország újraegyesítése|A német újraegyesítés]] után nyílt csak lehetőség alapos felújításra és a kiállítási koncepció teljes újragondolására az egész Múzeum-szigetre vonatkozó közös terv keretében. A Bode Múzeum 2006 októberében nyílt meg újra, nagy sikert aratva a szakértők és a nagyközönség körében egyaránt.


A Medal of Honor egyike az amerikai haderő nyakba akasztható kitüntetéseinek, de csupán az egyetlen olyan, amely amerikai katonáknak adományozható. A másik ilyen hasonlóan magas szintű kitüntetés a többfokozatú [[Legion of Merit]] parancsnoki fokozata, melyet azonban csak külföldi személyek kaphatnak meg. Az amerikai katonák ennek a kitüntetésnek a fokozat nélküli változatát kapják.
<div align="right">''([[Bode Múzeum|Tovább a szócikkhez]]…)''<!--

<div align="right">''([[Medal of Honor|Tovább a szócikkhez]]…)''<!--
EZT ITT A DIVBEN NE CSERÉLJÉTEK LE!!! --></br><small>{{szerkeszt|Sablon:Vitrin/5|frissít}}</small></div>
EZT ITT A DIVBEN NE CSERÉLJÉTEK LE!!! --></br><small>{{szerkeszt|Sablon:Vitrin/5|frissít}}</small></div>

A lap 2011. január 4., 14:27-kori változata

Medal of Honor (A kiemelt státuszt megkapta: 2010. 12. 16.)

A Medal of Honor (magyar fordításban Becsület érdemérem vagy Becsületérem) a legmagasabb rangú amerikai katonai kitüntetés, hasonló a brit Viktória-kereszthez és a Francia Köztársaság Becsületrendjéhez. Azok az amerikai katonák kapják, akik „az életük kockáztatásával, kiemelkedő vitézséget és elszántságot tanúsítva, messze a kötelezettségeken felül teljesítenek egy fegyveres ellenséggel szembeni harci cselekmény során.” Természetéből adódóan ezt a becsületérmet gyakran adományozzák posztumusz jelleggel.

A kitüntetésre az összes amerikai haderőben szolgáló katona jogosult. Saját formájú kitüntetése van a légierőnek, a hadseregnek és a haditengerészetnek. A tengerészgyalogság és a parti őrség a haditengerészeti kitüntetést használja. A Medal of Honort többnyire maga az amerikai elnök adja át a kitüntetettnek, illetve posztumusz kitüntetések esetén a családtagoknak. A kitüntetés különleges jogi védelmet élvez.

A Pentagon statisztikái szerint a második világháborúban 464, a koreai háborúban 133, a vietnami háborúban 246 alkalommal ítélték meg a Medal of Honort. Az Army Times elemzése szerint a 2000-es évek iraki és afganisztáni háborúiban részt vett egymillió katonára jutott egy Medal of Honor. A korábbi háborúknál ez az arány 100 000 katonánként egy kitüntetés volt.

A Medal of Honor egyike az amerikai haderő nyakba akasztható kitüntetéseinek, de csupán az egyetlen olyan, amely amerikai katonáknak adományozható. A másik ilyen hasonlóan magas szintű kitüntetés a többfokozatú Legion of Merit parancsnoki fokozata, melyet azonban csak külföldi személyek kaphatnak meg. Az amerikai katonák ennek a kitüntetésnek a fokozat nélküli változatát kapják.