„Szuvorov-rend” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
64. sor: 64. sor:


== Lásd még ==
== Lásd még ==
* [[A Szovjetunió Hőse]]
* [[Szovjetunió Hőse]]
* [[Lenin-rend]]
* [[Lenin-rend]]
* [[Vörös Zászló Érdemrend]].
* [[Vörös Zászló érdemrend]].


== Források ==
== Források ==

A lap 2010. december 19., 14:10-kori változata

Szuvorov-rend
Орден Суворова
Fájl:Order of suvorov medal 1st class.jpg
Adományozza a Szovjetunió és Oroszország
Típushárom szintű kitüntetés
IndoklásKiemelkedő parancsnoki tevékenység
Státuszjelenleg is adományozható
Jellemzői41,8±1,8 / 29,2±1,5 / 25,3±1,5 mm
Statisztikák
Alapítás dátuma1942. július 29.
Első kitüntetés dátumaGeorgij Konsztantyinovics Zsukov

Szalagsáv
Szalagsáv
A Wikimédia Commons tartalmaz Szuvorov-rend
Орден Суворова
témájú médiaállományokat.

A Szuvorov-rend (oroszul: Орден Суворова, transzliteráció: orgyen szuvorova) a régi orosz katonai hagyományok tiszteletére 1942. július 29-én alapított kitüntetése a Szovjetuniónak. Az érdemrend névadójának az újkor egyik legnagyobb stratégáját, Szuvorovot választották a Legfelsőbb Tanács döntéshozói.

A második világháborús érdemrendet azzal a céllal hozták létre, hogy a katonai parancsnokok közül a harctéren kiemelkedő képességet felmutatókat el tudják ismerni. Három különböző fokozatot alapítottak a rendhez, így van 1., 2., 3., osztálya is. A legmagasabb elismerést elsőként Zsukov marsallnak adományozták 1943. január 28-án.

Az elismerésről

Az első osztályát a rendnek azok a magasabb parancsnokok kaphatták meg, akik a hadműveletek során a győzelem kivívásához kivételes képességeket tudtak felmutatni. Az érem 55 mm ötágú tömör platina csillag a közepében 30 mm arany medállal, melyen Szuvorov arcképe látható. Az érdemérem alsó részén levélkoszorú, a felsőn pedig cirill betűkkel található írás „Alekszandr Szuvorov” stratéga neve. Az ötágú csillag legfelső szárában a vörös csillag is beépítésre került.

A másodosztályát a rendnek azok a hadtest, hadosztály és dandárparancsnokok kaphatták, akik győzelmet arattak a nagyobb létszámú ellenség felett. Az érem 50 mm ötágú tömör arany csillag, vörös csillag nélkül. A közepében 25 mm arany érdeméremmel, mely alakra megegyezik az első osztályúval, csak ezüstből készült.

A harmadosztályát a rendnek azok az ezred parancsnokok, törzsfőnökök, zászlóalj- vagy századparancsnokok kapták, akik győzelemhez juttatták csapataikat kiemelkedő katonai vezetői képességeik révén. Az érem megegyezik méretben és kialakításban a másodosztályúval, csak ezüst színével tér el tőle.

A hivatalos álláspont ellenére az első és a másodosztályát nem csak a harcban közvetlenül résztvevőknek adományozták, hiszen a győzelem érdekében a gazdaságban tevékenykedő vállalatvezetők, hadfelszerelést és fegyvereket tervező mérnökök is részesültek elismerésben. A Szovjetunió felbomlását követően az Orosz Föderáció megtartotta az elismerési formát.

Változatai

Első osztályú Másodosztályú Harmadosztályú
Fájl:Order of suvorov medal 1st class.jpg
Szalagsáv

Híres első osztályú kitüntettek

Lásd még

Források

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Order of Suvorov című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Soviet Medals (angol nyelven). soviet-awards.com. (Hozzáférés: 2010. december 19.)

Külső hivatkozások