„GFAJ-1” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Winghun (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
13. sor: 13. sor:
==Hivatkozások==
==Hivatkozások==
{{reflist}}
{{reflist}}



==Lásd még==
==Lásd még==
* [[Asztrobiológia]]
* [[Asztrobiológia]]



[[Category:Baktériumok]]
[[Category:Baktériumok]]

A lap 2010. december 2., 22:29-kori változata

GFAJ-1 baktériumok felnagyított képe

A GFAJ-1 egy rúd alakú extremofil baktérium, mely foszforhiányos környezetben képes az általában mérgezőnek számító arzént beépíteni a DNS-ébe.[1] A felfedezés tovább erősíti azt az elképzelést, hogy más bolygókon az élet radikálisan különbözhet a földitől, és tovább segítheti a megtalálására irányuló kutatásokat.[1][2]

Felfedezése

A GFJA-1 organizmust Felise Wolfe-Simon, a NASA asztrobiológusa fedezte fel az US Geologic Survey Menlo Parkban található laboratóriumában. A baktérium tartalmazó mintákat a kaliforniai Mono Lake tónál gyűjtötték, az elkülönítésére irányuló kutatások 2009-ben kezdődtek. A tó magas sótartalmú és erősen savas, emellett az egyik legnagyobb természetben megtalálható arzénkoncentrációval bír. A felfedezést 2010. december 2-án hozták nyilvánosságra.

A GFJA-1 nemzetségébe tartozó baktérium többsége a sós vizet kedveli. Ezek a baktériumok képesek elviselni a magas arzéntartalmú környezetet, ám a GFAJ-1 ezen is túllép. Ha ugyanis a környezetben nem áll rendelkezésre elég foszfor, a baktérium képes arzént beépíteni a DNS-ébe, és így folytatni a növekedést. Wolfe-Simon kutatásai felderítették, hogy az "elnyelt" arzén egytizede beépült a nukleinsavba. Mikor a GFAJ-1 baktériumok foszforhiányos állapotba kerültek, az arzén ugyanazon a módon kapcsolódott az oxigénhez és a szénhez, mint a hagyományos DNS-ben. Wolfe-Simon minden kísérlete ugyanarra az eredményre vezetett: a GFAJ-1 képes arzénnal helyettesíteni a foszfort a DNS-ében, ezzel egyedülálló a Földön található élőlények között.

Jelentősége

A felfedezés, hogy a mikroorganizmus képes felhasználni az arzént ahhoz, hogy felépítse saját alkotóelemeit annak ellenére, hogy nem áll rendelkezésre foszfor, növeli annak az esélyét, hogy létezhet élet a Földön kívül is.

Hivatkozások

  1. a b Arsenic-loving bacteria may help in hunt for alien life”, BBC News, 2010. december 2. (Hozzáférés: 2010. december 2.) 
  2. Arsenic-Eating Bacteria Opens New Possibilities for Alien Life”, Space.com, Space.com, 2010. december 2. (Hozzáférés: 2010. december 2.) 

Lásd még

hu:GFAJ-1