„Wikipédia:A VIL copy ügy/Sajtóközlemény-tervezet” változatai közötti eltérés

Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Tambo (vitalap | szerkesztései)
→‎Sajtóközlemény-tervezet: szerküttk átfogalmazás, szám
→‎Kérdések és feleletek: Majd húzzátok meg
36. sor: 36. sor:
== Hogyan derült ki a másolás? ==
== Hogyan derült ki a másolás? ==


* Az érintett szerkesztő némely szócikke kapcsán a közelmúltban egyes szerkesztők rámutattak, hogy a szócikkben megadott papíralapú források ''(Teológiai kislexikon, Magyar zsidó lexikon, Világirodalmi kisenciklopédia)'' valójában nem lehet a szócikk forrása, mert annak a Wikipédia-szócikkhez kapcsolódó szócikke, fejezete, szövegrészlete nincs. A Wikipédia irányelveinek megfelelően ezekben az esetekben a szerkesztők a téves forrást eltávolították és jelezték a szócikk forráshiányos mivoltát. Következő lépésként került napvilágra mintegy tucatnyi érintett szócikk kapcsán, hogy nem csupán téves az érintett szerkesztő által megadott forrás jelölése, de a szócikkek voltaképpen egy másik, szintén a témával kapcsolatos kézikönyv ''(Világirodalmi lexikon)'' szövegének közel vagy teljesen szó szerinti átvételei.
* A másolt cikkek egy jó részében a valós papíralapú forrás helyett egy másik, szintén a témával kapcsolatos könyv volt feltüntetve. Az egyszerű összehasonlítás ilyenkor nem fedezhette fel a másolást. Az vezetett a leleplezéshez, hogy olykor az álforrásból mégis hiányzott a téma tárgyalása.
* Ennek megbizonyosodását követően vette kezdetét a kárfelmérő és forrástisztázó munka, amelybe fokozatosan az érintett szerkesztő valamennyi ({{szám|11136}} db) szócikkét bevonták. A tényfeltáró munka 2010. november 14-ei állása szerint az addig áttekintett 6288 szócikk 33%-a (2098 db) minden kétséget kizáróan másolt anyagnak bizonyult, további 44%-áról (2760) pedig erősen valószínűsíthető, hogy a ''Világirodalmi lexikon'' anyaga, de tényleges ellenőrzésük folyamatosan zajlik.


== A szövegterjedelemre és a cikkekre más és más százalék van megadva, miért? ==
== A szövegterjedelemre és a cikkekre más és más százalék van megadva, miért? ==
46. sor: 47. sor:
== Hányan dolgoznak a felmérésen? ==
== Hányan dolgoznak a felmérésen? ==


* Körülbelül húsz Wikipédia-szerkesztő vesz részt a kárfelmérés munkájában, ki-ki lehetőségei szerint (szócikkek összevetése online vagy nyomtatott forrásokkal; a másolás tényének megállapítása; érintett szócikkek átírása vagy bővítése; stb.).
* Körülbelül húsz Wikipédia-szerkesztő vesz részt a kárfelmérés és az értékmentés munkájában, ki-ki lehetőségei szerint (szócikkek összevetése online vagy nyomtatott forrásokkal; a másolás tényének megállapítása; érintett szócikkek átírása vagy bővítése; stb.).


== Mi történik azzal a cikkel, amelyikről kiderül, hogy másolat? ==
== Mi történik azzal a cikkel, amelyikről kiderül, hogy másolat? ==

A lap 2010. november 15., 15:20-kori változata



Áttekintés

A közelmúltban fény derült arra, hogy a Wikipédia egyik szerkesztője az elmúlt öt év folyamán több ezer olyan cikket hozott létre, amelyeknek a szövege jogvédett lexikonok, kézikönyvek cikkeinek szó szerinti másolata. Az ügy részleteiről tájékozódhatsz az egyéb kocsmafalon és az illető szerkesztő vitalapján.

Tekintve, hogy az érintett cikkek cikkszám szerint 3-5, szövegterjedelemben mintegy 1 százalékát teszik ki enciklopédiánknak, várható, hogy a hír nem marad meg a szerkesztők körében, a Wikipédián kívül is nyilvánosságot kap, és a sajtóban is meg fognak jelenni híradások erről a sajnálatos esetről. Kívánatos volna elkerülni azt, hogy a sajtó az ügyet kedvezőtlenül tálalja, mintha a Wikipédiára általánosan is jellemző lenne az innen-onnan összemásolt anyag. Fel kell készülnünk arra, hogy az ügy sajtóbeli tárgyalását befolyásolni tudjuk, és inkább a Wikipédia megbízhatóságáról kialakított kép javulásához járuljon hozzá. Elő kell készítenünk az ügyről egy sajtóközleményt, amit azonnal közzétehetünk, amint a sajtóban a másolásokról szóló első említés megjelenik, illetve az is meggondolandó, hogy ne hozzuk-e mi magunk nyilvánosságra az ügyet, mutatva ezzel azt, hogy kezeljük a problémát.

A következő szakaszban ennek a sajtóközleménynek a tervezete olvasható. Az alábbi szövegvázlat a hétvége folyamán, néhány érdeklődő szerkesztőtárs közreműködésével jött létre. Kérlek, te is mondd el véleményedet a jelen lap vitalapján, és – megfelelő indoklás mellett – bátran jobbítsd is a szöveget.

A sajtóközlemény-tervezet megfogalmazása közben az alábbi gondolatok vezettek minket:

  • A sajnálatos ügyet eltitkolni nem akarjuk;
  • Ugyanakkor világossá kívánjuk tenni, hogy a jogvédett cikkek másolása idegen a Wikipédia irányelveitől;
  • Kifejezzük azt, hogy egyedi, kirívó és várhatólag meg nem ismétlődő esetről van szó;
  • A másolt cikkeket létrehozó szerkesztőt nem kívánjuk megnevezni.

Sajtóközlemény-tervezet

„ A Wikipédia bárki által szabadon szerkeszthető és szabadon hozzáférhető internetes enciklopédia, amelyben mintegy 180 000 magyar nyelvű szócikk található.

A magyar Wikipédia szerkesztői a közelmúltban felfedezték, hogy legtermékenyebb szerkesztőik egyike az elmúlt évek során létrehozott mintegy tizenegyezer szócikkének egy jelentős része jogvédett lexikonok, kézikönyvek anyagának szó szerinti másolata. Ez a Wikipédia jogi és etikai szabályainak súlyos megsértése, amelyet a magyar Wikipédia közössége elítél. Az érintett szerkesztő a másolatok felfedezése óta nem szerkeszti a Wikipédiát.

Tekintettel az enciklopédia szerkesztésének szabadságára, időről időre előfordul, hogy oldalain vandalizmus vagy a szerzői jogba ütköző tartalom jelenik meg. Éppen ezért a projektnek nagyon kiterjedt, mintegy száznegyven fős – választott – szerkesztőt foglalkoztató ellenőrző mechanizmusa van, melynek segítségével az ilyen tartalmakat kiszűrik.

A súlyos vétségre a Wikipédia szerkesztői végül maguk derítettek fényt, s a helyzet rendezéséhez szükséges munkát prioritásként kezelik. A szóba jöhető szócikkek, az esetlegesen másolt anyagok átvizsgálása és az érintett szerkesztő összes cikkének ellenőrzése azonnal megindult, és jelenleg is folyik.

A Wikipédia szerkesztői az elsőként megvizsgált cikkcsoport szövegének jogtulajdonosát a vétséget elkövető szerkesztő közreműködésével már értesítették az esetről, tájékoztatták vizsgálatuk eredményéről és munkatársaival messzemenően együttműködnek.

Kérdések és feleletek

Ebben a szakaszban azokat a kérdéseket gyűjtjük válaszunkkal együtt, amik az üggyel kapcsolatban „a Wikipédián kívüli világból” érkezhetnek. Az új szakasz nyitása segítségével további kérdésekkel tudod kiegészíteni a listát. Ha nem írsz rögtön választ is hozzá, akkor tegyél a helyébe egy csillagot és egy kérdőjelet.

Hogyan derült ki a másolás?

  • Az érintett szerkesztő némely szócikke kapcsán a közelmúltban egyes szerkesztők rámutattak, hogy a szócikkben megadott papíralapú források (Teológiai kislexikon, Magyar zsidó lexikon, Világirodalmi kisenciklopédia) valójában nem lehet a szócikk forrása, mert annak a Wikipédia-szócikkhez kapcsolódó szócikke, fejezete, szövegrészlete nincs. A Wikipédia irányelveinek megfelelően ezekben az esetekben a szerkesztők a téves forrást eltávolították és jelezték a szócikk forráshiányos mivoltát. Következő lépésként került napvilágra mintegy tucatnyi érintett szócikk kapcsán, hogy nem csupán téves az érintett szerkesztő által megadott forrás jelölése, de a szócikkek voltaképpen egy másik, szintén a témával kapcsolatos kézikönyv (Világirodalmi lexikon) szövegének közel vagy teljesen szó szerinti átvételei.
  • Ennek megbizonyosodását követően vette kezdetét a kárfelmérő és forrástisztázó munka, amelybe fokozatosan az érintett szerkesztő valamennyi (11 136 db) szócikkét bevonták. A tényfeltáró munka 2010. november 14-ei állása szerint az addig áttekintett 6288 szócikk 33%-a (2098 db) minden kétséget kizáróan másolt anyagnak bizonyult, további 44%-áról (2760) pedig erősen valószínűsíthető, hogy a Világirodalmi lexikon anyaga, de tényleges ellenőrzésük folyamatosan zajlik.

A szövegterjedelemre és a cikkekre más és más százalék van megadva, miért?

Az érintett cikkek nagy része néhány soros, sokkal rövidebb az átlagos Wikipédia-szócikknél.

Milyen témakörből kerültek ki az érintett cikkek?

  • Alapvetően egyetemes és magyar irodalmi életrajzok, ókori művelődéstörténeti és mitológiai szócikkek kapcsán megállapítható a másolás.

Hányan dolgoznak a felmérésen?

  • Körülbelül húsz Wikipédia-szerkesztő vesz részt a kárfelmérés és az értékmentés munkájában, ki-ki lehetőségei szerint (szócikkek összevetése online vagy nyomtatott forrásokkal; a másolás tényének megállapítása; érintett szócikkek átírása vagy bővítése; stb.).

Mi történik azzal a cikkel, amelyikről kiderül, hogy másolat?

  • November elejétől a kárfelmérés lehetőség szerint gyorsan elvégzendő munkája folyik, ezért ebben a fázisban a másolt szócikk egy erre a célra rendszeresített jelzést (wikipédiás zsargonban: sablont) kap, amely arra figyelmezteti az olvasókat és a szerkesztőket egyaránt, hogy a szócikk egy adott, a figyelmeztetésben konkrétan megjelölt forrásmű szövegrészletét vette át. Ugyanakkor a jogsértés megszüntetése is elsődleges feladatunk. A háttérben egyeztetések folynak a nagyban érintett Akadémiai Kiadóval a tőlük átvett tartalom engedélyeztetésére. A nem az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent művekből másolt szócikkek azonnali átírása azonban szintén prioritás, és a kárfelméréssel párhuzamosan folyik.

Miért baj az, ha egy cikk másolt?

  • Miért baj az, ha lopott biciklivel jársz?
A másolt cikkek forrásait alkotó lexikonok számos szerző és szerkesztő fáradságos munkájának eredményeképp jöttek létre, és megjelenésükhöz a jogtulajdonos kiadók jelentős összegekkel járultak hozzá. Ezek után nem lenne etikus a szerzők illetve a kiadók beleegyezése nélkül a közreműködésükkel létrejött tartalmat felhasználni. Épp ezért tiltja a törvény az ilyen magatartást, és épp ezért tiltják ezt a Wikipédia alapelvei is.