„Domperidon” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Kategória:Hányáscsillapító gyógyszerek kategória hozzáadva (a HotCattel)
PhHG (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
69. sor: 69. sor:
}}
}}
A '''domperidon''' {{INN|domperidone}} egy [[dopamin]]-[[antagonista]] gyógyszer, melyet a [[Janssen Pharmaceutica]] cég fejlesztett ki [[hányinger]] és [[hányás]] csillapítására. A tejelválasztás serkentésére illetve prokinetikus szerként is használják.
A '''domperidon''' {{INN|domperidone}} egy [[dopamin]]-[[antagonista]] gyógyszer, melyet a [[Janssen Pharmaceutica]] cég fejlesztett ki [[hányinger]] és [[hányás]] csillapítására. A tejelválasztás serkentésére illetve prokinetikus szerként is használják.

{{phhg8| Domperidonum }}
{{phhg8| Domperidonum }}

== Hatása ==

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 A domperidon nem jut át könnyen a vér-agy-gáton. A domperidont szedő betegeknél, különösen felnőttek esetén az extrapiramidális mellékhatás nagyon ritkán fordul elő, de a domperidon hatóanyag elősegíti a prolaktin felszabadulását az agyalapi mirigyből.

Hányáscsillapító tulajdonsága a gyomor motilitására gyakorolt perifériás hatásaival és a vér-agy gát barrieren kívül eső kemoreceptor trigger zóna dopamin receptoraira gyakorolt gátló hatásával magyarázható.
Humán vizsgálatok szerint a per os adott domperidon fokozza a csökkent oesophagealis nyomást és az antroduodenalis motilitást, továbbá gyorsítja a gyomor kiürülését.
A gyomorszekrécióra nincs hatása.


== Készítmények ==
== Készítmények ==

A lap 2010. november 14., 13:04-kori változata

Domperidon
IUPAC-név
1,3-dihydro-5-chloro-1-(1-(3-(2,3-dihydro-
2-oxo-1H-benzimidazol-1-yl)propyl)-
4-piperidinyl)-2H-benzimidazol-2-one
Kémiai azonosítók
CAS-szám 57808-66-9
PubChem 3151
DrugBank APRD00418
ATC kód A03FA03
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C22H24ClN5O2
Moláris tömeg 425,911 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Biohasznosíthatóság magas
Metabolizmus máj és vékonybél (first-pass hatás)
Biológiai
felezési idő
7 óra
Fehérjekötés 91–93%
Kiválasztás anyatej, vese
Terápiás előírások
Terhességi kategória Not classified (US)
Alkalmazás orális, intravénás, rectalis

A domperidon (INN: domperidone) egy dopamin-antagonista gyógyszer, melyet a Janssen Pharmaceutica cég fejlesztett ki hányinger és hányás csillapítására. A tejelválasztás serkentésére illetve prokinetikus szerként is használják. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Domperidonum néven hivatalos.

Hatása

  Normal  0  21      false  false  false                     MicrosoftInternetExplorer4      A domperidon nem jut át könnyen a vér-agy-gáton. A domperidont szedő betegeknél, különösen felnőttek esetén az extrapiramidális mellékhatás nagyon ritkán fordul elő, de a domperidon hatóanyag elősegíti a prolaktin felszabadulását az agyalapi mirigyből.

Hányáscsillapító tulajdonsága a gyomor motilitására gyakorolt perifériás hatásaival és a vér-agy gát barrieren kívül eső kemoreceptor trigger zóna dopamin receptoraira gyakorolt gátló hatásával magyarázható. Humán vizsgálatok szerint a per os adott domperidon fokozza a csökkent oesophagealis nyomást és az antroduodenalis motilitást, továbbá gyorsítja a gyomor kiürülését. A gyomorszekrécióra nincs hatása.

Készítmények

  • Motilium (Janssen-Cilag)

Külső hivatkozások