„Tartományúr” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Kristiano (vitalap | szerkesztései)
+ Ungarische Kleinkönigtümer
22. sor: 22. sor:


[[Kategória:Magyar társadalomtörténet]]
[[Kategória:Magyar társadalomtörténet]]

[[de:Ungarische Kleinkönigtümer]]

A lap 2010. november 3., 22:21-kori változata

Kiskirályok uralmi területei Magyarországon a 14. század elején

Az oligarcha szó egy nagyobb országrészen önhatalmúlag uralkodó főnemest, kiskirályt jelent. Rendszerint királyi privilégiumokat is használ, függetlenül a király jóváhagyásától. Magyarországon az oligarchák fénykora a tatárjárás és Csák Máté halála közötti időszakban volt. Ezt a korszakot néha "feudális anarchiának" is nevezik, utalva a központi (királyi) hatalom meggyengülésére.

Középkori magyar oligarchák

A mai szóhasználatban

Ma oligarchák alatt, főleg a sajtónyelvben, az államhatalomtól jelentős mértékben független, nagyhatalmú üzletembereket, milliárdosokat értik, például Oroszországban.[1] Magyarországon Orbán Viktor, a 2010-es országgyűlési választásokat követő szóhasználatában új jelentést adott a szónak: szerinte az oligarcha a baloldalhoz tartozó, hatalommal visszaélő, a népet kifosztó kormányzó politikusokat, politikai pártokat, illetve a hozzájuk tartozó nagyvállalkozókat jelenti.

A dúsgazdag nagytőkést, bankárt finánc-oligarchának is nevezik. Ennek a rétegnek az uralma – tágabb értelemben is – a fináncoligarchia, a leggazdagabb tőkések és pénzemberek hatalmi csoportja.[2]

Jegyzetek

  1. http://hetilap.hetek.hu/index.php?cikk=56249 Egy oligarcha bukása
  2. 168 óra, hetilap