„Zicherman Sándor” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Zzoli (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Zzoli (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
43. sor: 43. sor:
Művei megtalálhatók számos európai ország -, valamint Kanada, Japán, Dél Afrika és az Egyesült Államok több magángyűjteményében is. Jelenleg is tagja a MAOE (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének), a Magyar Képző és Iparművészek Szövetségének, az Orosz Képzőművészek Szövetségének, az A.I.A.P.-nak (Association International des Arts Plastiques) valamint a FIDEM-nek (International Art Medal Federation).
Művei megtalálhatók számos európai ország -, valamint Kanada, Japán, Dél Afrika és az Egyesült Államok több magángyűjteményében is. Jelenleg is tagja a MAOE (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének), a Magyar Képző és Iparművészek Szövetségének, az Orosz Képzőművészek Szövetségének, az A.I.A.P.-nak (Association International des Arts Plastiques) valamint a FIDEM-nek (International Art Medal Federation).


==Köztéri munkái==
*Négy dombormű a Nagy Honvédő Háború győzelmének 40. évfordulójára elkészített emlékműnél (bronz, 1988, Togliatti)




50. sor: 52. sor:
== Külső hivatkozások ==
== Külső hivatkozások ==
*[http://artportal.hu/lexikon/muveszek/zicherman_sandor artportal.hu]
*[http://artportal.hu/lexikon/muveszek/zicherman_sandor artportal.hu]
*[http://www.fidem.hu/zicherman_sandorcv.html fidem.hu]
*International Art Medal Federation (FIDEM) [http://www.fidem.hu/zicherman_sandorcv.html fidem.hu]
*Magyar Képző és Iparművészek Szövetsége (MKISZ) [http://www.mkisz.hu/szakosztaly_muveszek_elem.php?muvesz=221&szakosztaly=2zicherman_sandorcv.html]
*Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) [http://www.alkotok.hu/]






A lap 2010. október 22., 19:00-kori változata

Zicherman Sándor Róbert
SzületettZicherman Sándor Róbert
1935. április 6.
Ungvár, csehszlovák
Elhunyt2021. november 29. (86 évesen)[1]
Budapest
Állampolgársága
Nemzetiségemagyar
Gyermekeikét gyermek
Foglalkozásafestő, éremművész, grafikus, szobrász, mozaikművész, keramikus,
IskoláiLembergi Iparművészeti Főiskola (1958-1959), Szentpétervári "Muchina" Iparmûvészeti Fõiskola (1959-1964)
Halál okaCovid19

SablonWikidataSegítség


Zicherman Sándor Róbert (Ungvár, 1935. április 6.) magyar származású festőművész, szobrász, grafikus, éremművész. Tagja az Orosz Művészek Szövetségének, valamint a Magyar Éremművészek szövetségének és a FIDEM-nek.

Élete és munkássága

Zicherman Sándor Róbert 1935. április 6-án született Ungváron. Gyerekkorát Beregszászon töltötte, itt kezdte meg tanulmányait. 1957-ben vett részt először képzőművészeti kiállításon az ungvári Képzőművészeti Galériában - akkor még autodidakta festőként. 1958-ban felvételt nyert Lvivben a Iparművészeti Főiskola monumentális festészeti szakára. Egy évvel később átiratkozott a szentpétervári "Muchina" Iparmûvészeti Fõiskola monumentális festészeti szakára. Nemcsak a főiskola, hanem az Ermitázs és a többi jelentős múzeum, könyvtár is hozzájárult művészi fejlődéséhez. A festészeten kívül foglalkozott grafikával, szobrászattal és kerámiával is. 1964-ben a főiskola elvégzése után az Urálba, Perm városába utazott, ahol a Képzőművészeti Alapnál dolgozott állami megrendeléseken, mint monumentalista szakember. A permi megyében több freskót, mozaikot, szgrafittót és kerámia domborművet, valamint három nagyméretű gobelent készített megrendelésre. Több, építészettel kapcsolatos munkán kívül sokat dolgozott a televíziónak és a színháznak is. 1966-ban a „Szocialista Urál” Orosz Országos Művészeti Kiállítás után felvették a Szovjet Képzőmûvészek Szövetségébe tagjelöltnek, majd 1975-ben rendes tagnak. 1969 és 1972 között több helyen élt és dolgozott, többek között Lembergben, Rigában, Jūrmalában, Moszkvában. 1972-ben Togliatti város vezetősége meghívta, hogy szervezze meg az akkor már 750 000 lakosú nagyváros kulturális életét. Ottléte alatt megalakította a Képzőművészeti Alapot, majd a Képzőművészek Szövetségét. Kezdeményezésére a város 12 nagyméretű műtermet építtetett, valamint az ő közreműködésével alakult meg a város művészeti múzeuma és egy nyolc osztályos (ezzel akkor egyedülálló) művészeti szakközépiskola is. A diákok ebben az iskolában, rajzot, festészetet, szobrászatot, grafikát, dekoratív kompozíciót, kompozíciót, kerámiát, éremművészetet, gobelen-szövést, fafaragást, és művész-fotót, színjátszást, táncot, zenét tanultak. További monumentális munkákat készített Moszkvában, Elistában, Togliattiban, Izsevszkben. 1987-ben megszervezte az I. Orosz Kőfaragó Szobrász Szimpóziumot Togliattiban, június 1-jétől július 30-áig tíz szobrász részvételével (Moszkvából, Leningrádból), melynek eredményeképpen a város kapott ajándékba tíz nagyméretű gránitszobrot.

1989-ig 29 szovjet és összorosz kiállításon szerepelt munkáival, valamint részt vett az orosz művészeti kiállításokon több külföldi országban is. Nemcsak festményei, hanem grafikái, érmei, szobrai, gobelenjei és kerámiái is a kiállított művek között voltak. Mozaikjai, sgraffitói és köztéri emlékművei ma is több orosz városban megtalálhatók. Kollektív kiállításokon kívül 1989-ig több mint harminc önálló tárlata is volt Oroszország különböző városaiban.

1989-ben családjával visszatelepült Magyarországra, azóta Budapesten él dolgozik. Azóta több mint hatvan önálló és kollektív kiállításon szerepelt Budapesten, vidéken, valamint több európai országban, mint például Németországban, Franciaországban, Dániában, Belgiumban, Oroszországban, Ausztriában, Portugáliában, Romániában, Ukrajnában. Munkái közgyüjteményekben szerepelnek, többek között: szentpétervári Ermitázs, szamarai Képzőművészeti Múzeum, szamarai Színházi Múzeum, Togliatti Városi Képzőművészeti Múzeum, Permi Történeti Múzeum, Udmurt Autonóm Köztársaság Képzőművészeti Múzeuma, Autovaz Múzeuma (Togliatti), Mari Autonóm Köztársaság Képzőművészeti Múzeum (Joskarola), Kérpátaljai Boksai József Képzőművészeti Múzeum, Lembergi Vallástörténeti Múzeum, Elisztai Kalmük Művészetek Múzeuma, Vroclavi Éremmûvészeti Múzeum, Budapesti Petőfi Múzeum, Budapesti Hadtörténeti Múzeum. Művei megtalálhatók számos európai ország -, valamint Kanada, Japán, Dél Afrika és az Egyesült Államok több magángyűjteményében is. Jelenleg is tagja a MAOE (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének), a Magyar Képző és Iparművészek Szövetségének, az Orosz Képzőművészek Szövetségének, az A.I.A.P.-nak (Association International des Arts Plastiques) valamint a FIDEM-nek (International Art Medal Federation). Művei megtalálhatók számos európai ország -, valamint Kanada, Japán, Dél Afrika és az Egyesült Államok több magángyűjteményében is. Jelenleg is tagja a MAOE (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének), a Magyar Képző és Iparművészek Szövetségének, az Orosz Képzőművészek Szövetségének, az A.I.A.P.-nak (Association International des Arts Plastiques) valamint a FIDEM-nek (International Art Medal Federation).

Köztéri munkái

  • Négy dombormű a Nagy Honvédő Háború győzelmének 40. évfordulójára elkészített emlékműnél (bronz, 1988, Togliatti)


Forrás

Külső hivatkozások

  • artportal.hu
  • International Art Medal Federation (FIDEM) fidem.hu
  • Magyar Képző és Iparművészek Szövetsége (MKISZ) [1]
  • Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) [2]
  1. Elhunyt Zicherman Sándor