„Ír Köztársasági Hadsereg” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
JAnDbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: eo, hr, ru következő módosítása: es, gl
TXiKiBoT (vitalap | szerkesztései)
38. sor: 38. sor:
[[it:Provisional Irish Republican Army]]
[[it:Provisional Irish Republican Army]]
[[ja:IRA暫定派]]
[[ja:IRA暫定派]]
[[kk:Ирландия республикалық армиясы]]
[[ko:급진주의 아일랜드 공화국군 (1969년)]]
[[ko:급진주의 아일랜드 공화국군 (1969년)]]
[[nl:Provisional Irish Republican Army]]
[[nl:Provisional Irish Republican Army]]

A lap 2010. október 21., 21:50-kori változata

Az Ír Köztársasági Hadsereg (Írül: Óglaigh na hÉireann; angolul: Provisional Irish Republican Army; röviden PIRA; ismertebb nevén IRA, esetleg Provos) egy ír, hosszú ideig elsősorban katonai jellegű, baloldali[1], nacionalista ír republikánus szervezet, mely a belfasti egyezmény aláírásáig Észak-Írország Egyesült Királyságból való teljes kiszakadásáért, illetve annak Írországgal történő egyesüléséért harcolt mind katonai, mind politikai úton. 1969-es alakulása óta nyíltan vállalt célja Észak-Írország és Írország felszámolása, és helyükbe egy új, az Ír-sziget teljes területét kitevő szocialista „összír” nemzetállam állítása.[2] A szervezet politikai szárnya a Sinn Féin.

A szervezetet az Egyesült Királyságban illegális terrorszervezetként tartják számon[3] Írországban pedig illegális szervezetként tekintenek rájuk.[4] Az Amerikai Egyesült Államokban sem tartják terrorszervezetnek az IRA-t.

Az IRA az Ír függetlenségi háborúban (1919-1921) harcolt Ír Köztársasági Hadsereg (Irish Republican Army) folytásának tartja magát, nevében a provisional szó ideiglenest jelent, utalva arra, hogy addig marad fenn a szervezet, míg a „két Írország” nem egyesül az általuk elképzelt formában.

2005. július 28-án az IRA vezetőtanácsa (nemzetközi meglepetésre) bejelentette, hogy felhagy fegyveres akcióival, feloszlatja katonai szárnyát és ezentúl „kizárólag békés módszerekkel, tisztán politikai úton és demokratikus programok révén”[5] küzd tovább céljaiért.

Ahogy az összes többi IRA néven futó szervezet, a Provisional IRA is az eredeti Irish Republican Army folytatásának tartja magát, a többi, ugyanezen néven futó szervezetetet illegitimnek tartja, és szintén a többihez hasonlóan önmagát Óglaigh na hÉireann (nagyjából „Írország önkéntesei”) címmel is illeti, mely szintén az eredeti, 1919-es IRA jelzője volt, noha Írország nem ismeri el a PIRA ezen címét.

Források

Külső hivatkozások