„Robi-lyuk” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
3. sor: 3. sor:
==Földrajzi helyzete==
==Földrajzi helyzete==


A Karolina-árok Holdvilág-árki betorkollásánál, az északi oldalban levő kőfejtő-szerű sziklaleszakadása közelében. A leszakadás előtt körülbelül 30 méterre található egy nagyobb fa. Ennek a tövénél nyílik. [http://geogr.elte.hu/nonkarstic/visegrad7.html A mesterséges üreg helye térképen jelölve.]
A Karolina-árok Holdvilág-árki betorkollásánál, az északi oldalban levő kőfejtő-szerű sziklaleszakadása közelében. A leszakadás előtt körülbelül 30 méterre található egy nagyobb fa. Ennek a tövénél nyílik. [http://geogr.elte.hu/nonkarstic/visegrad7.html A barlang helye térképen jelölve.]


==Története==
==Története==

A lap 2010. október 5., 15:40-kori változata

A Robi-lyuk egy, a pomázi Holdvilág-árokban található barlang.

Földrajzi helyzete

A Karolina-árok Holdvilág-árki betorkollásánál, az északi oldalban levő kőfejtő-szerű sziklaleszakadása közelében. A leszakadás előtt körülbelül 30 méterre található egy nagyobb fa. Ennek a tövénél nyílik. A barlang helye térképen jelölve.

Története

1991-ben talált rá Brada Róbert. 1997-ben többszöri keresés ellenére sem sikerült Eszterhás Istvánéknak megtalálni az üreget.

Leírása

Valamivel több mint 2 méter hosszú, szűk keresztmetszetű.

Keletkezése

Omladékban keletkezett.

Irodalom

  • Eszterhás István – Gönczöl Imre – Szenti Tamás: A Visegrádi-hegység barlangjai. II. rész (Kézirat a Vulkánszpeleológiai Kollektíva Évkönyvében, az MKBT és a Barlangtani Intézet Adattárában, 1997. p. 109-232.)
  • Ézsiás György: A Visegrádi-hegység barlangjai. (Kézirat a Troglonauta Barlangkutató Egyesület évi jelentésében, az MKBT és a Barlangtani Intézet Adattárában. 1993.)