„Kodály körönd” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
jegyz.
Pasztillabot (vitalap | szerkesztései)
a Bottal végzett egyértelműsítés: Zrínyi Miklós –> Zrínyi Miklós (hadvezér)
6. sor: 6. sor:
A '''Kodály körönd''' [[Budapest VI. kerülete|Budapest VI. kerületében]] található tér. Az [[Andrássy út]] halad rajta keresztül, míg arra merőlegesen a Szinyei Merse utca és a Felsőerdősor utca csatlakozik hozzá.
A '''Kodály körönd''' [[Budapest VI. kerülete|Budapest VI. kerületében]] található tér. Az [[Andrássy út]] halad rajta keresztül, míg arra merőlegesen a Szinyei Merse utca és a Felsőerdősor utca csatlakozik hozzá.


Területét egykor szemétlerakó gödör foglalta el, melyet feltöltöttek. Az Andrássy út [[sugárút]]tá építésekor alakították ki. Eleinte ''Körönd'' volt a neve. A Kodály körönd az [[Oktogon]] mellett a másik olyan tér az út vonalában, mely azt építészetileg tagolja. A tér [[szimmetria|szimmetrikus]], épületei hasonlítanak egymásra. A tér négy épülete mindegyike előtt kis park található, bennük egy-egy szobor: [[Balassi Bálint]], [[Szondy György]], [[Zrínyi Miklós]] és [[Vak Bottyán]] szobrai. Korábban a téren állt [[Bocskai István]] és [[Bethlen Gábor]] szobra is, de ezek [[1945]]-ben a [[Hősök tere|Hősök terére]] kerültek a [[Millenniumi emlékmű]]re, ahonnan akkor távolították el a [[Habsburg-ház|Habsburg]]-szobrokat.
Területét egykor szemétlerakó gödör foglalta el, melyet feltöltöttek. Az Andrássy út [[sugárút]]tá építésekor alakították ki. Eleinte ''Körönd'' volt a neve. A Kodály körönd az [[Oktogon]] mellett a másik olyan tér az út vonalában, mely azt építészetileg tagolja. A tér [[szimmetria|szimmetrikus]], épületei hasonlítanak egymásra. A tér négy épülete mindegyike előtt kis park található, bennük egy-egy szobor: [[Balassi Bálint]], [[Szondy György]], [[Zrínyi Miklós (hadvezér)|Zrínyi Miklós]] és [[Vak Bottyán]] szobrai. Korábban a téren állt [[Bocskai István]] és [[Bethlen Gábor]] szobra is, de ezek [[1945]]-ben a [[Hősök tere|Hősök terére]] kerültek a [[Millenniumi emlékmű]]re, ahonnan akkor távolították el a [[Habsburg-ház|Habsburg]]-szobrokat.


Az 1890-es évektől Körönd, [[1938]]-ban ''[[Adolf Hitler|Hitler Adolf]] térre'' változtatták a nevét, amely [[1945]]-ben lett ismét ''Körönd''. [[1971]]-ben nevezték el halála után [[Kodály Zoltán]]ról, a tér egykori lakójáról.
Az 1890-es évektől Körönd, [[1938]]-ban ''[[Adolf Hitler|Hitler Adolf]] térre'' változtatták a nevét, amely [[1945]]-ben lett ismét ''Körönd''. [[1971]]-ben nevezték el halála után [[Kodály Zoltán]]ról, a tér egykori lakójáról.

A lap 2010. szeptember 18., 19:23-kori változata

é. sz. 47° 30′ 35″, k. h. 19° 04′ 12″

Fájl:Kodály körönd Vak Bottyán.jpg
Vak Bottyán szobra a Kodály köröndön
Fájl:Kodály körönd Szondi György.jpg
Szondy György szobra
Zrínyi Miklós szobra

A Kodály körönd Budapest VI. kerületében található tér. Az Andrássy út halad rajta keresztül, míg arra merőlegesen a Szinyei Merse utca és a Felsőerdősor utca csatlakozik hozzá.

Területét egykor szemétlerakó gödör foglalta el, melyet feltöltöttek. Az Andrássy út sugárúttá építésekor alakították ki. Eleinte Körönd volt a neve. A Kodály körönd az Oktogon mellett a másik olyan tér az út vonalában, mely azt építészetileg tagolja. A tér szimmetrikus, épületei hasonlítanak egymásra. A tér négy épülete mindegyike előtt kis park található, bennük egy-egy szobor: Balassi Bálint, Szondy György, Zrínyi Miklós és Vak Bottyán szobrai. Korábban a téren állt Bocskai István és Bethlen Gábor szobra is, de ezek 1945-ben a Hősök terére kerültek a Millenniumi emlékműre, ahonnan akkor távolították el a Habsburg-szobrokat.

Az 1890-es évektől Körönd, 1938-ban Hitler Adolf térre változtatták a nevét, amely 1945-ben lett ismét Körönd. 1971-ben nevezték el halála után Kodály Zoltánról, a tér egykori lakójáról.

A tér házai

  • Andrássy út 83–85. ún. Vasutas ház (Kauser József, 18831885).
  • Andrássy út 87–89. Andrássy-udvar (Bukovics Gyula, 18831885). Kodály Zoltán egykori lakásában működik a Kodály Zoltán Emlékmúzeum és Archívum. Itt lakott a 2. emeleten az 1950-es évek közepétől Barcsay Jenő festőművész. [1]
  • Andrássy út 88–90. A MÁV nyugdíjintézetének egykori bérháza. A neoreneszánsz stílusú épületet Gustav Petschacher tervei alapján 18801881-ben építették. Sgraffito díszítésének figurális elemeit Székely Bertalan készítette. Kovácsoltvas kerítése és kapuja Jungfer Gyula műhelyéből való.
  • Andrássy út 92–94. Ún. Hübner-udvar (Bukovics Gyula, 18831884). Hübner Nándor részére épült.

Jegyzet

  1. Takács Gábor: Barcsay Jenő tanár és festőművész emlékére. In: Művelődés, 2008. [1]

Források