„Nick Heidfeld” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Quicknick (vitalap | szerkesztései)
Quicknick (vitalap | szerkesztései)
372. sor: 372. sor:
! [[Sauber Motorsport|BMW Sauber]]
! [[Sauber Motorsport|BMW Sauber]]
! [[Sauber]] [[C29]]
! [[Sauber]] [[C29]]
! Ferrari 056 2.4
! Ferrari 056 2.4 V8
V8
| [[2010-es Formula–1 Bahreini Nagydíj|BHR]]<br /><small></small>
| [[2010-es Formula–1 Bahreini Nagydíj|BHR]]<br /><small></small>
| [[2010-es Formula–1 Ausztrál Nagydíj|AUS]]<br /><small></small>
| [[2010-es Formula–1 Ausztrál Nagydíj|AUS]]<br /><small></small>

A lap 2010. szeptember 15., 17:04-kori változata

Sablon:F1-pilóta

Nick Lars Heidfeld (Németország, Mönchengladbach, 1977. május 10. – ) német autóversenyző. 20002009 között a Formula–1-ben versenyzett, ezalatt 12-szer állhatott dobogóra, de futamot nem sikerült nyernie. Legjobb világbajnoki eredménye a 2007-ben elért ötödik helyezés. Jelenleg a Forma-1-be 2011-től egyedüli gumiszállítóként visszatérő Pirelli felkészülését segíti tesztpilótaként.

Pályafutás

Heidfeld 1981-ben, mindössze négy évesen ismerkedett meg a technikai sportokkal – igaz, akkor még a mini motorral. 1984-ben váltott gokartra, ahol első jegyzett sikerét 1988-ban érte el: ekkor lett a kerpeni gokart klub bajnoka. 1989-ben megnyerte a licenccel rendelkező juniorok számára kiírt gokartversenyt Kerpenben, 1990-ben megnyerte a DMV gokart bajnokságot és ötödik helyezett lett az NRW Kupában. 1991-ben futamgyőztes volt a gokart világbajnokságon és megnyerte a nemzetközi CIK junior gokartversenyt. 1992-ben ötödik helyezett volt a német junior gokartbajnokságban.

1994-ben váltott autókra és azonnal megnyerte a német Forma-Ford 1600 sorozatot úgy, hogy kilenc futamon nyolc győzelmet aratott. 1995-ben a nemzetközi Forma-Ford 1800 sorozat bajnoka lett és második helyet ért el a német Forma-Ford 1800-as bajnokságban. 1996-ban a német Formula–3-ban folytatta pályafutását, ahol három futamgyőzelemmel a harmadik helyen végzett. 1997-ben megnyerte ugyanezt a bajnokságot – többek között győzelmet aratva az egyik legjelentősebbnek tartott Forma-3-as futamon, a monacói versenyen is.

Ezzel magára vonta a Forma 1-es McLaren-Mercedes csapat vezetőinek figyelmét, akik ettől a szezontól kezdve tesztpilótaként alkalmazták és egyengették pályafutását az alsóbb kategóriákban. Így Heidfeld 1998-ban már a nemzetközi Forma-3000-ben indult a McLaren junior csapatánál, a West Competition-nél. Első szezonjában a második helyen végzett a kolumbiai Juan Pablo Montoya mögött – úgy, hogy az utolsó futamon még minden esélye megvolt a bajnoki címre. Megszerezte a pole pozíciót, ám szabálytalan üzemanyag miatt csak a mezőny végéről indulhatott el, így nem volt esélye megküzdeni Montoyával. 1999-ben aztán Heidfeld begyűjtötte a Forma-3000 bajnoki címét is, így forma 1-es pályafutását úgy kezdhette, hogy az utánpótlás kategóriákban szinte mindent megnyert, amit meg lehetett.

A Formula–1-ben

Prost

Miután Heidfeld megnyerte a Forma-3000-es bajnoki címet, a mögötte álló McLaren 2000-ben elérkezettnek látta az időt arra, hogy Heidfeld fellépjen a Forma 1-be. Segítettek neki bejutni a Prost csapathoz, ahol a tapasztalt Jean Alesi lett a csapattársa. A Prost ebben a szezonban rendkívül gyenge volt: sem Alesi, sem Heidfeld nem tudott vele pontot szerezni. Jellemző az autó megbízhatatlanságára, hogy Heidfeld célba érni is mindössze négy alkalommal tudott, míg Alesi ötször.

Sauber

2001-ben Heidfeld a Sauber-Petronas istállónál folytatta pályafutását, ahol az újonc Kimi Räikkönent kapta csapattársul. Heidfeld a szezon során 12 pontot gyűjtött és a világbajnokság hetedik helyén végzett, míg Räikkönen 9 ponttal tizedik lett. A német versenyző első dobogós helyezését is megszerezte: a Brazil Nagydíjon harmadik lett.

Heidfeldet nagy csalódás érte a szezon végén, amikor a McLaren – amely addig az ő pályafutását egyengette – a szezon végén mégsem őt választotta ki arra, hogy a wokingi csapatnál 2002-től felváltsa a visszavonuló Mika Häkkinent, hanem Räikkönent. Heidfeld maradt a Saubernél 2002-re és 2003-ra is, a McLaren-Mercedesszel pedig megszakadt addigi együttműködése.

2002-ben Heidfeld 7 pontot gyűjtött a pontversenyben, és a tizedik helyen végzett a világbajnokságban, legjobb helyezése barcelonai negyedik helye volt. Újonc csapattársa, Felipe Massa 4 ponttal tizenkettedik lett.

2003-ban a veterán honfitárs, Heinz-Harald Frentzen érkezett Heidfeld mellé csapattársnak. Heidfeld gyenge szezont futott: 6 ponttal mindössze a világbajnokság tizenhatodik helyén végzett, miközben Frentzen 13 ponttal tizenegyedik volt.

Jordan

2004-ben, a Jordannel

2004-től Heidfeld a Jordan-Fordnál folytatta pályafutását – oldalán az újonc Giorgio Pantanóval. A Jordan gyenge autó volt, Heidfeld pedig 3 ponttal a világbajnokság tizenhetedik helyén végzett. A másik autóban Pantano egyetlen pontot sem gyűjtött, ám a Kanadai Nagydíjon az olaszt helyettesítő Timo Glock első forma 1-es versenyén kisebb szenzációként 2 pontot szerzett hetedik helyével.

Mivel a Jordannek pénzre volt szüksége, azokat a pilótákat részesítette előnyben, akik fizetni tudtak, illetve voltak hajlandóak helyükért. Ezért aztán Heidfeldnek a szezon végén távoznia kellett az ír csapattól, átadva helyét Tiago Monteirónak, illetve Narain Karthikeyannak.

Williams

A munka nélkül maradt Heidfeld ezután a Williamstől kapott egy olyan lehetőséget, hogy az egyik pilótaülésükért egy tesztelésen mérkőzzön meg a csapat addigi tesztpilótájával, a brazil Antonio Pizzoniával. Heidfeld meggyőzőbb volt, így 2005. január 31-én bejelentették, hogy a Williams leszerződteti a szezonra.

A 2005-ös év Heidfeld eddigi legjobb eredményeit hozta: a Nürburgringen megszerezte forma 1-es pályafutása első pole pozícióját, a versenyen pedig második lett, csakúgy, mint Monacóban. A szezon utolsó öt futamán azonban nem vehetett részt: Olaszországban és Belgiumban egy korábbi tesztbaleset miatt, majd Brazíliában, Japánban és Kínában azért, mert kerékpározás közben ütközött egy motorossal. Heidfeld így 28 pontot szerzett a szezon során, amivel a bajnokság tizenegyedik helyét szerezte meg. Csapattársa, Mark Webber 36 ponttal tizedik volt, de hozzá kell tenni, hogy csak az utolsó öt futamon – tehát amelyeken Heidfeld nem vett részt – tudott csak fordítani a némettel szemben.

BMW Sauber

A 2006-os Monacói Nagydíjon a BMW Sauber volánjánál

2006-tól a Williams és addigi motorszállítója, a BMW külön utakon folytatta – utóbbi felvásárolta a Saubert és BMW-Sauber néven gyári csapatként folytatta. A BMW-Williams addigi két versenyzője közül Webber a Williamsnél maradt, míg Heidfeld a BMW-hez szerződött. Új csapattársa az 1997-es világbajnok, Jacques Villeneuve lett. Miután Villeneuve-öt menesztették, Robert Kubica lett az új csapattársa.

2007-ben a világbajnoki pontversenyben az 5. helyen zárt.

2008-ban, az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon második helyen zárt. Malajziában csapattársa, Kubica ért el hasonló eredményt. Hatodik helye mellett – pályafutása során először – övé lett a verseny leggyorsabb köre. A Bahreini Nagydíjon negyedik lett. Spanyolországban egy gyengébben sikerült időmérő edzés után csak a 9. helyről indulhatott. A versenyen esélye volt jobb helyezés elérésére, de pont akkor hajtotta végre első tervezett boxkiállását, amikor Heikki Kovalainen balesete miatt a Safety Cart a pályára küldték és a boxutca zárva volt. 10 másodperces stop-and-go büntetést kapott, és csak az utolsónak tudott visszaállni. Szép előzésekkel a 9. helyet szerezte meg, amiért pont nem járt.

A Török Nagydíjon csak a 9. helyről indulhatott, de kiegyensúlyozott versenyzéssel 5. lett. Monacóban csak a csalódást keltő 12. rajthelyet szerezte meg, míg csapattársa a 2. sorból indulhatott. A versenyen nem tudta tartani a többiek tempóját és az utolsó célba érőként, a 14. helyen végzett, 4 kör hátrányban. Montrealban csapattársa mögött a 2. helyen ért célba, ezzel a BMW Sauber első futamgyőzelme kettős győzelem lett. Pályafutása során kilencedik alkalommal állhatott dobogóra, ötödször annak második fokára. A világbajnokságban megőrizte az 5. helyét. A BMW nem tudta átmenteni a jó formáját a következő versenyre, Heidfeld nem jutott be a harmadik szakaszba a Francia Nagydíj időmérő edzésén, és csak a 11. helyről rajtolhatott. A futamon két pozíciót vesztve, tizenharmadikként ért célba.[1] Az összetettben továbbra is 5.

A Brit Nagydíjon az 5. helyről indulva másodikként ért célba, megszerezve ezzel 10. dobogós helyezését. Németországban, a hazai versenyén csak a 12. helyről indulhatott, ahonnan a 4. helyig tudott feljönni, ehhez azonban az is kellett, hogy Glock balesete után ő volt az egyik azon kevés versenyző közül, aki nem jött ki a boxba.

A 2008-as idény során egyszer sem esett ki, minden versenyét befejezte. Pontot 11 alkalommal szerzett. Az összetettben a 6. helyen végzett, egy pont hátrányban a 61 pontos Fernando Alonso mögött.[2]

2009-ben az összetett 13. helyén végzett 19 ponttal közvetlenül csapattársa a 17 pontot szerző Kubica elött. 2009-es idényben összesen egyszer tudott dobogóra állni az eső miatt megállított Maláj nagydíjon ahol második lett.

Mercedes GP

2010-ben a Mercedes GP teszt- és tartalékpilótájaként folytatta pályafutását. 2010. augusztus 17.-én hivatalosan elhagyta a Mercedes GP-t mely elengedte őt ,hogy tesztpilótaként segítse a Forma-1-be 2011-től egyedüli gumiszállítóként visszatérő Pirelli felkészülését. A Mercedes GP-vel való szakításra azért volt szükség ,hogy Heidfeld új gumikról szerzett tapasztalata miatt ne kerüljön előnybe a Mercedes a fejlesztésekkor a vetélytársakkal szemben. Heidfeld augusztus 17.-én Mugellóban meg is kezdte a munkát ahol a Toyota legutóbb használt modelljét, a TF109-est használta. A kétnapos Mugellói tesztet egy szintén kétnapos teszt követte Le Castelletben szeptember első hetében.

BMW Sauber-Ferrari

A 2010-es szezon utolsó öt versenyére Peter Sauber a gyengén teljesítő Pedro de La Rosa helyére szerződtette. Ezzel gyakorlatilag visszatér korábbi csapatához.


Teljes Formula–1-es eredménylistája

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat Típus Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Helyezés Pont
2000 Gauloises Prost Peugeot Prost AP03 Peugeot A20 3.0 V10 AUS
9
BRA
Ki
SMR
Ki
GBR
Ki
ESP
16
EUR
Kiz
MON
8
CAN
Ki
FRA
12
AUT
Ki
GER
12
HUN
Ki
BEL
Ki
ITA
Ki
USA
9
JPN
Ki
MAL
Ki
20. 0
2001 Sauber Petronas Sauber C20 Petronas 01A 3.0 V10 AUS
4
MAL
Ki
BRA
3
SMR
7
ESP
6
AUT
9
MON
Ki
CAN
Ki
EUR
Ki
FRA
6
GBR
6
GER
Ki
HUN
6
BEL
Ki
ITA
11
USA
6
JPN
9
8. 12
2002 Sauber Petronas Sauber C21 Petronas 02A 3.0 V10 AUS
Ki
MAL
5
BRA
Ki
SMR
10
ESP
4
AUT
Ki
MON
8
CAN
12
EUR
7
GBR
6
FRA
7
GER
6
HUN
9
BEL
10
ITA
10
USA
9
JPN
7
10. 7
2003 Sauber Petronas Sauber C22 Petronas 03A 3.0 V10 AUS
Ki
MAL
8
BRA
Ki
SMR
10
ESP
10
AUT
Ki
MON
11
CAN
Ki
EUR
8
FRA
13
GBR
17
GER
10
HUN
9
ITA
9
USA
5
JPN
9
14. 6
2004 Benson & Hedges Jordan Ford Jordan EJ14 Ford RS2 3.0 V10 AUS
Ki
MAL
Ki
BHR
15
SMR
Ki
ESP
Ki
MON
7
EUR
10
CAN
8
USA
Ki
FRA
16
GBR
15
GER
Ki
HUN
12
BEL
11
ITA
14
CHN
13
JPN
13
BRA
Ki
18. 3
2005 BMW Williams Williams FW27 BMW P84/5 3.0 V10 AUS
Ki
MAL
3
BHR
Ki
SMR
6
ESP
10
MON
2
EUR
2
CAN
Ki
USA
Ni
FRA
14
GBR
12
GER
11
HUN
6
TUR
Ki
ITA
BEL
BRA
JPN
CHN
11. 28
2006 BMW Sauber BMW Sauber F1.06 BMW P86 2.4 V8 BHR
12
MAL
Ki
AUS
4
SMR
13
EUR
10
ESP
8
MON
7
GBR
7
CAN
7
USA
Ki
FRA
8
GER
Ki
HUN
3
TUR
14
ITA
8
CHN
7
JPN
8
BRA
Ki
9. 23
2007 BMW Sauber BMW Sauber F1.07 BMW P86/7 2.4 V8 AUS
4
MAL
4
BHR
4
ESP
Ki
MON
6
CAN
2
USA
Ki
FRA
5
GBR
6
EUR
6
HUN
3
TUR
4
ITA
4
BEL
5
JPN
14
CHN
7
BRA
6
5. 61
2008 BMW Sauber BMW Sauber F1.08 BMW P86/8 2.4 V8 AUS
2
MAL
6
BHR
4
ESP
9
TUR
5
MON
14
CAN
2
FRA
13
GBR
2
GER
4
HUN
10
EUR
9
BEL
2
ITA
5
SIN
6
JPN
9
CHN
5
BRA
10
6. 60
2009 BMW Sauber BMW Sauber F1.09 BMW P86/9 2.4 V8 AUS
10
MAL
2*
CHN
12
BHR
19
ESP
7
MON
11
TUR
11
GBR
15
GER
10
HUN
11
EUR
11
BEL
5
ITA
7
SIN
Ki
JPN
6
BRA
Ki
UAE
5
13. 19
2010 BMW Sauber Sauber C29 Ferrari 056 2.4 V8 BHR
AUS
MAL
CHN
ESP
MON
TUR
CAN
EUR
GBR
GER
HUN
BEL
ITA
SIN
JPN
JPN
BRA
UAE

*: Mivel a versenyt félbeszakították, és nem teljesítették a táv 75%-át, csak a pontok felét kapta meg.

Magánélet

Nick Heidfeld jegyesével, Patricia Papennel és 2005 nyarán született kislányukkal, Junival Svájcban él. Második gyermekük, Joda, 2007. július 21-én született. 2010. augusztus 16-án megszületett harmadik gyermekük Justus.

Heidfeldnek két testvére van. Sven (született: 1978. október 25.) szintén autóversenyző, megnyerte az 1997-es német Forma-Renault bajnokságot, 2003-ban és 2004-ben pedig a Forma-3000-ben versenyzett. 2005 óta saját autóversenyző iskolát működtet, emellett kommentátorként dolgozik. A legidősebb fivér, Tim (született: 1973. augusztus 2.) vállalkozó, egy pénzügyi tanácsadó cég ügyvezetője.

Becenév

Heidfeldet gyakran hívják a médiában „Quick Nick”-nek („Gyors Nick”).

Jegyzetek

  1. Beer, Matt: Massa vezette kettős győzelem a Francia Nagydíjon (angol nyelven). www.autosport.com, 2008. június 22. (Hozzáférés: 2008. június 22.)
  2. A 2008-as világbajnokság végeredménye (angol nyelven). www.formula1.com, 2008. november 2. (Hozzáférés: 2008. november 13.)

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Nick Heidfeld témájú médiaállományokat.