„Koaxiális kábel” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
DeniBot (vitalap | szerkesztései)
a kisebb formai javítások
Mgabor (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{nincs forrás}}
{{nincs forrás}}
[[Fájl:Dipolebalun.jpg| bélyegkép | 300px | Koaxiális kábel használata:<br /> A lép tetején levő [[dipol antenna]] jelét illesztő [[transzformátor]] ([[balun trafo]])illeszti a koaxiális kábelhez]]
[[Fájl:Dipolebalun.jpg| bélyegkép | 300px | Koaxiális kábel használata:<br /> A lép tetején levő [[dipol antenna]] jelét illesztő [[transzformátor]] ([[balun trafo]])illeszti a koaxiális kábelhez]]
A '''koaxiális kábel''' olyan, a [[Híradástechnika|híradástechnikában]] használt vezetéktípus, amely egy középső belső érből, és az azt borító fémhálóból áll. A fémháló szerepe az [[árnyékolás]], azaz a a belső éren továbbított jelek megóvása a külső zavaroktól.
A '''koaxiális kábel''' olyan, a [[Híradástechnika|híradástechnikában]] használt vezetéktípus, amely egy belső vezető érből, és az azt borító fémhálóból áll. A fémháló szerepe az [[árnyékolás]], azaz a a belső éren továbbított jelek megóvása a külső zavaroktól.
Elsősorban rádiófrekvenciás jelek továbbítására használják.
Elsősorban rádiófrekvenciás jelek továbbítására használják.


A koaxiális kábelek legfőbb jellemző tulajdonsága az impedancia [http://www.villanyszaklap.hu/cikkek.php?id=222]. Ezt elsősorban a belső ér és az árnyékolás viszonya határozza meg. A koaxiális kábel megfelelő használatához a kábel mindkét végén megfelelő [[illesztés]] szükséges, ami azt jelenti, hogy a jel forrásánál, a lezárásnál és a jelúton sem változik az impedancia. Ennek hiányában a jel egy része visszaverődik a belső érre, ez például analóg televíziós adásnál szellemképet okoz. A fáziskésleltetés miatt az is előfordulhat, hogy a visszaverődő jel kioltja a továbbított jelet, ami a jelszint csökkenéséhez vezet.
Ahhoz, hogy a koaxiális kábelek előnyeit ki lehessen használni, mindkét végét [[illesztés|illeszteni kell]]. Az illesztés hiánya a specifikációnál nagyobb [[csillapítás]]t, valamint reflexiót okoz. (TV képen ezek rossz minőségű szellemképes műsorként látszik.)


[[Televízió|TV]]-jelek továbbítására elsősorban 75 [[ohm]]os kábelt használnak.
A földfelszíni rádió- és televízióantennákhoz, műholdvevő antennákhoz, kábeltelevízió-hálózatokhoz elsősorban 75 [[ohm]] impedanciájú kábelt használnak.


[[Rádióamatőr]]ök jelentősen vékonyabb 50 ohmos kábelt használnak.
Vezeték nélküli adatátvitelhez, adóantennákhoz, [[rádióamatőr]] célokra általában 50 ohmos kábelt használnak.


A 10 MB [[ethernet]] hálózatok szintén Coax kábelt használtak a jelek továbbítására.
Korábban a vezetékes számítógépes adatátviteli ([[ethernet]]) hálózatokhoz is koaxiális kábelt használtak.


{{csonk-dátum|csonk-tech|2009 februárjából}}
{{csonk-dátum|csonk-tech|2009 februárjából}}

A lap 2010. szeptember 4., 10:04-kori változata

Koaxiális kábel használata:
A lép tetején levő dipol antenna jelét illesztő transzformátor (balun trafo)illeszti a koaxiális kábelhez

A koaxiális kábel olyan, a híradástechnikában használt vezetéktípus, amely egy belső vezető érből, és az azt borító fémhálóból áll. A fémháló szerepe az árnyékolás, azaz a a belső éren továbbított jelek megóvása a külső zavaroktól. Elsősorban rádiófrekvenciás jelek továbbítására használják.

A koaxiális kábelek legfőbb jellemző tulajdonsága az impedancia [1]. Ezt elsősorban a belső ér és az árnyékolás viszonya határozza meg. A koaxiális kábel megfelelő használatához a kábel mindkét végén megfelelő illesztés szükséges, ami azt jelenti, hogy a jel forrásánál, a lezárásnál és a jelúton sem változik az impedancia. Ennek hiányában a jel egy része visszaverődik a belső érre, ez például analóg televíziós adásnál szellemképet okoz. A fáziskésleltetés miatt az is előfordulhat, hogy a visszaverődő jel kioltja a továbbított jelet, ami a jelszint csökkenéséhez vezet.

A földfelszíni rádió- és televízióantennákhoz, műholdvevő antennákhoz, kábeltelevízió-hálózatokhoz elsősorban 75 ohm impedanciájú kábelt használnak.

Vezeték nélküli adatátvitelhez, adóantennákhoz, rádióamatőr célokra általában 50 ohmos kábelt használnak.

Korábban a vezetékes számítógépes adatátviteli (ethernet) hálózatokhoz is koaxiális kábelt használtak.