„Artemis Fowl (szereplő)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a kisebb formai javítások,
a Kitalált személyek, lények” kategória hozzáadva (a HotCattel)
15. sor: 15. sor:
==Hivatkozások==
==Hivatkozások==
{{források}}
{{források}}

[[Kategória:Kitalált személyek, lények]]

A lap 2010. augusztus 28., 02:20-kori változata

II. Artemis Fowl Eoin Colfer regénysorozatának[1][2][3] a főszereplője. A regényfolyam első, 2001-es részében a fiú 11 éves és azzal próbálja meg fellendíteni nagymúltú családjának anyagi helyzetét, hogy elrabol egy tündért, s váltságdíjat követel szabadon bocsátásáért. Artemis Fowlt gyermekzseniként jellemzi írója, bűnügyi lángelmének, aki egy több évszázados hagyományokkal rendelkező bűnöződinasztia legifjabb tagja. A Fowl család (a fowl egyébként baromfit, szárnyast jelent) az író szerint állandó jelleggel a törvénykövetés és a törvénytelenség között lavírozott, mivel az előbbi unalmas és nem túl kifizetődő, az utóbbi meg túl veszélyes.

A Fowl család szolgálatában állnak évek óta a Butlerek, akiknek a neve magyar fordításban inast, komornyikot jelent, s az író egy alkalommal elmélkedik is arról, hogy az angol elnevezés a Butler család nevéből származik. A Butlerek komoly kiképzést kapnak, rendkívüli harci művészetekből, amelyek nem önvédelemre, hanem az őrzött személy védelmére koncentrál. Artemis butlere idővel, a sok kaland során barátjává, sőt időnként a jobbik felévé válik.

Bár II. Artemis Fowlt a regényfolyam indulásakor lelketlen bűnözőként definiálja Colfer, a tündérekkel átélt kalandok során, ahogy közöttük egyre többel alakul barátivá a kapcsolata, egészen hamar jó emberré válik, aki csak kissé ravasz, de alapjában véve nem gonosz. Több kísérlet is történik a regényekben, hogy Artemis visszakapja a rosszfiú imázsát, de ezek után általában viszonylag hamar újra megjavul.

A regények alapvetően Artemis csavaros észjárására és predikciós képességére építenek. Fontos ezen kívül Butler rémisztő termete és ereje (bár idővel sajnos Butler is megkopik…), illetve tündér részről Pinduri Berkenye, a tündelány katonai leleményessége, Szájlapáti Tőzeg speciális testi képességei és Kisgebe, a kentaur technikai találmányai. Mivel a könyvekben Artemis még az utolsó regényekben is csak 14-15 éves, komoly romantikus vonulat nincsen, a The lost colony[4] című rész kivételével, ahol feltűnik egy másik gyermekzseni, Minerva Paradiso, aki történetesen lány.

Számos klasszikus meseelem, mint a varázslás megjelenik a könyvekben tipikus science fiction alkotórészekkel, mint a különböző repülő szerkezetek vagy az időugrás.

A könyvből - legalábbis az elsőből - filmet szándékoznak készíteni, kb. 2003 óta, azonban hol az ír font magas árfolyama, hol a forgatókönyvírók sztájkja, hol pedig a rossz gazdasági helyzet akadályozza meg a projektet. Colfer egyszer már nyilatkozott úgy, hogy szerinte halála után kb. két évvel fog a film megjelenni.

Hivatkozások

  1. Eoin Colfer, Artemis Fowl - Tündérekkel életre halálra, Passage Kiadó Kft. 2001. ISBN 9789632282893
  2. Eoin Colfer, Artemis Fowl - Sarkvidéki incidens, Passage Kiadó Kft. 2002. ISBN 9789632283593
  3. Eoin Colfer, Artemis Fowl és az örökkód, ÚJ PALATINUS KÖNYVESHÁZ KFT. 2008. ISBN 9789639651708
  4. Eoin Colfer, Artemis Fowl and the lost colony, Puffin. 2008.