„Az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Xqbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő módosítása: it:Senato (Stati Uniti d'America)
SieBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő módosítása: hi:अमेरिकी सीनेट
39. sor: 39. sor:
[[ga:Seanad Stáit Aontaithe Mheiriceá]]
[[ga:Seanad Stáit Aontaithe Mheiriceá]]
[[he:הסנאט של ארצות הברית]]
[[he:הסנאט של ארצות הברית]]
[[hi:अमेरिकी सीनेट]]
[[hi:अमरीकी सेनेट]]
[[hr:Senat SAD]]
[[hr:Senat SAD]]
[[id:Senat Amerika Serikat]]
[[id:Senat Amerika Serikat]]

A lap 2010. augusztus 15., 07:46-kori változata

Az Egyesült Államok szenátusa az Egyesült Államok törvényhozói hatalmának része, ami, bár nagyobb presztízzsel bír mint a képviselőház, jogilag egyenrangú azzal. Vannak bizonyos privilégiumok, amelyek csak az egyik háznak vannak megadva. A szenátus esetében a legfontosabb ilyen jog például az, hogy az elnök nem írhat alá nemzetközi egyezményt a szenátus jóváhagyása nélkül (advice and consent).

Összetétel

Az alelnök

Az Egyesült Államok alelnöke a szenátus vezetője, de szavazati jogokkal nem bír, csak abban az esetben, ha a szavazás döntetlenre áll; ekkor az ő szavazata dönt. Az alelnöknek van joga összehívni a szenátust ülésre vagy beszüntetni azt. Az ő joga továbbá a ház összes szenátorát a terembe hívatni rendkívüli szavazásokhoz (a szenátoroknak nem kötelességük minden ülésen részt venni).

Szenátorok

A szenátusban minden állam két fővel képviselteti magát, ami eltérést mutat a képviselőházzal szemben, ahol az államok lakosság szerint vannak képviseltetve. A szenátort 1913 óta az állam lakossága közvetlen módon választja. Amennyiben a szenátori választás egybeesik az elnöki választással, a két jelölt egy szavazólapon van feltüntetve. Ez nem mindig szokott egybeesni, mivel a szenátorok 6 évig tarthatják meg pozicíójukat. A szenátori szavazásokat a november első hétfője utáni hét keddjén tartják, amelyek egybeesnek a képviselőházi választásokkal (Egy képviselő két évig tarthatja meg a posztját).

A szenátornak legalább 30 évesnek kell lennie, 9 éve amerikai állampolgárnak és az adott állam lakosának kell lennie. Valaki 29 évesen is indulhat szenátori választásokon, de szenátori esküt csak 30. életévének betöltésekor teheti le.

A szenátornak szavazójoga van. A szavazások nagy részét a ház egyszerű többségű szavazással dönti el néhány különleges esetet kivéve. Ha egy szenátor alkalmatlannak bizonyul a pozíciójának betöltésére, a leváltását szavazásra lehet bocsátani. Ha a szenátus ⅔-a egyetért a vitatott szenátor alkalmatlanságával, távoznia kell. A távozás után nem szükséges azonali szavazást kiírni, csak a következő választásokon lehet újra szenátort választani.

Ha egy szenátor nem képes megjelenni a szenátusban bármilyen ok miatt (magánéleti, üzleti vagy leváltott szenátor helyett még nem választottak újat), az adott állam kormányzója átveheti a posztját ideiglenesen.