„Rónin” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Xqbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő módosítása: fa:رونین
wpjapán
1. sor: 1. sor:
{{egyért2|a szamurájokról|Ronin (film)}}
{{egyért2|a szamurájokról|Ronin (film)}}
{{csonk-tört}}
{{csonk-tört}}
A '''ronin''' tanító vagy úr nélküli [[szamuráj]] harcosok megnevezése a feudális (1185-1868 közötti időszak) [[Japán]]ban.
A '''rónin''' tanító vagy úr nélküli [[szamuráj]] harcosok megnevezése a feudális (1185-1868 közötti időszak) [[Japán]]ban.


== Eredet ==
== Eredet ==


A kifejezés szó szerint "elsodrott embert" jelent, utalva arra, hogy a kitaszított szamurájt elsodorták az élet hullámai. A kifejezés maga korábbról a Nara illetve a Heian periódusokból származik.
A kifejezés szó szerint "elsodrott embert" jelent, utalva arra, hogy a kitaszított szamurájt elsodorták az élet hullámai. A kifejezés maga korábbról a [[Nara-kor|Nara]]-, illetve a [[Heian-kor]]ból származik.


== Roninná válás ==
== Róninná válás ==


Egy szamuráj négyféleképpen válhatott roninná:
Egy szamuráj négyféleképpen válhatott róninná:


* A szamuráj hűbérura vagy klánja megsemmisült. Ebben az esetben az összes életben maradt szamuráj akik az elhalálozott urat szolgálták ronin lett.
* A szamuráj hűbérura vagy klánja megsemmisült. Ebben az esetben az összes életben maradt szamuráj akik az elhalálozott urat szolgálták rónin lett.
* A szamurájt a hűbérura elbocsátotta szolgálatából. A "törvény" értelmében egy hűbérúr sem alkalmazhatott más hűbérúr által elbocsátott szamurájt.
* A szamurájt a hűbérura elbocsátotta szolgálatából. A törvény értelmében egy hűbérúr sem alkalmazhatott más hűbérúr által elbocsátott szamurájt.
* A szamuráj engedély nélkül elhagyta a szolgálati helyét.
* A szamuráj engedély nélkül elhagyta a szolgálati helyét.
* Roninnak született, egy ronin fiaként.
* Róninnak született, egy rónin fiaként.


Egy szamuráj számára hatalmas szégyen, ha ura harcban elesett, ekkor - a szamurájok törvénykönyve, a [[Busidó]] alapján - köteles volt [[Szeppuku|szeppukut]], rituális öngyilkosságot végrehajtani. Bár ez "csak" íratlan törvény volt, megtagadása hatalmas szégyennek számított. A [[Busidó]]t be nem tartó harcosok kitaszítottak lettek mind a hűbérurak, mind a többi szamuráj szemében.
Egy szamuráj számára hatalmas szégyen, ha ura harcban elesett, ekkor - a szamurájok törvénykönyve, a [[Busidó]] alapján - köteles volt [[Szeppuku|szeppukut]], rituális öngyilkosságot végrehajtani. Bár ez csak íratlan törvény volt, megtagadása hatalmas szégyennek számított. A [[Busidó]]t be nem tartó harcosok kitaszítottak lettek mind a hűbérurak, mind a többi szamuráj szemében.


== Források ==
== Források ==

A lap 2010. augusztus 3., 21:25-kori változata

A rónin tanító vagy úr nélküli szamuráj harcosok megnevezése a feudális (1185-1868 közötti időszak) Japánban.

Eredet

A kifejezés szó szerint "elsodrott embert" jelent, utalva arra, hogy a kitaszított szamurájt elsodorták az élet hullámai. A kifejezés maga korábbról a Nara-, illetve a Heian-korból származik.

Róninná válás

Egy szamuráj négyféleképpen válhatott róninná:

  • A szamuráj hűbérura vagy klánja megsemmisült. Ebben az esetben az összes életben maradt szamuráj akik az elhalálozott urat szolgálták rónin lett.
  • A szamurájt a hűbérura elbocsátotta szolgálatából. A törvény értelmében egy hűbérúr sem alkalmazhatott más hűbérúr által elbocsátott szamurájt.
  • A szamuráj engedély nélkül elhagyta a szolgálati helyét.
  • Róninnak született, egy rónin fiaként.

Egy szamuráj számára hatalmas szégyen, ha ura harcban elesett, ekkor - a szamurájok törvénykönyve, a Busidó alapján - köteles volt szeppukut, rituális öngyilkosságot végrehajtani. Bár ez csak íratlan törvény volt, megtagadása hatalmas szégyennek számított. A Busidót be nem tartó harcosok kitaszítottak lettek mind a hűbérurak, mind a többi szamuráj szemében.

Források