„Floém” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Syp (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Syp (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
7. sor: 7. sor:
6. [[Kéreg]],<br>
6. [[Kéreg]],<br>
7. [[Epidermisz]]]]
7. [[Epidermisz]]]]
Az [[edényes növények]]ben a '''floém''' ''(phloem)'' vagy '''háncsrész''' a két szállítószövet egyike – a [[xilém]] vagy farész a másik. A floém szó a [[görög nyelv|görög]] φλόος (''floosz'') szóból származik, ami [[kéreg|kérget]] jelent; és valóban, [[fás szárú növények]] esetében a kéreg legbelső rétege a floém. Fő feladata a [[fotoszintézis]] során létrejött, [[víz]]ben oldható szerves tápanyagok (különösen a [[szacharóz]]) szállítása, ''transzlokációja'' a növényben.
Az [[edényes növények]]ben a '''floém''' ''(phloem)'' vagy '''háncsrész''' a két szállítószövet egyike – a [[xilém]] vagy farész a másik. A floém szó a [[görög nyelv|görög]] φλόος (''floosz'') szóból származik, ami [[kéreg|kérget]] jelent; és valóban, [[fás szárú növény]]ek esetében a kéreg legbelső rétege a floém. Fő feladata a [[fotoszintézis]] során létrejött, [[víz]]ben oldható szerves tápanyagok (''asszimilációs termékek'', különösen a [[szacharóz]]) szállítása, ''transzlokációja'' a növényben.



== Struktúra ==
== Struktúra ==

A lap 2010. július 23., 20:37-kori változata

Len szárának keresztmetszete:
1. Bélszövet,
2. Protoxilém,
3. Xilém I,
4. Floém I,
5. Szklerenchima,
6. Kéreg,
7. Epidermisz

Az edényes növényekben a floém (phloem) vagy háncsrész a két szállítószövet egyike – a xilém vagy farész a másik. A floém szó a görög φλόος (floosz) szóból származik, ami kérget jelent; és valóban, fás szárú növények esetében a kéreg legbelső rétege a floém. Fő feladata a fotoszintézis során létrejött, vízben oldható szerves tápanyagok (asszimilációs termékek, különösen a szacharóz) szállítása, transzlokációja a növényben.

Struktúra

Fájl:Stem-cross-section2 hu.jpg
Zárvatermő szár keresztmetszeti képei, rajtuk az elsődleges és másodlagos xilém és floém[1]

A floémszövetet kevésbé specializált, magvas parenchimasejtek, rostacsőelemek vagy rostasejtek, valamint kísérősejtek (továbbá rostsejtekből, albuminsejtek, szklereidák) alkotják.

Források

  1. Winterborne J, 2005. Hydroponics - Indoor Horticulture [1]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Phloem című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.