„Zalaszentmihály” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát: The Kriszdrums (vita) szerkesztéséről VolkovBot szerkesztésére
23. sor: 23. sor:


==Története==
==Története==
[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7f/Zalaszentmih%C3%A1ly_t%C3%B3_P.jpg]


'''Zalaszentmihályt hiteles források először 1318-ban említik.
Eleinte Piliskeszentmihálynak is nevezték, hogy a többi Szentmihálytól megkülönböztessék. A középkorban sok birtokos osztozott a határán.

A görögök által Pannon tengernek, a rómaiaktól Magnum Palladiumnak, a szlávoktól Blatonnak, a mai Balatonnak legmesszebbi és egyben legmélyebb nyúlványa Zalaszentmihály és vidéke.

Őslakói voltak a kőkorszak emberei, korán megtelepedtek Szalacska keltái új bekötéses úrnákkal , majd a rómaiak is otthont találtak a 3. - 4. században. Legmaradandóbb emléket a Nagy Károly és Kis Pipin idején kiírtott avarok helyére telepített szlávok hagytak. Mai hely neveink is innen származnak: Piliske, Válicka, Szoboszló. A szláv kereszténység nyomai is megtalálhatók falunkban.

Nem hivatalos vélemények szerint Zalaszentmihály már a Tihanyi Alapító levélben is szerepel, mint sziget. A hódoltság idején a láppal, mocsárral körülvett sziget, s annak tartozéka Pölöske ideális rejtekhelynek számított a magyarságnak. ( Ma már magának a szigetnek csupán apróbb nyomai fedezhetők fel, mivel a mocsaras - lápos területek mára már csaknem teljesen feltöltődtek.)

Templomunk nagy valószínűséggel egy kialudt szláv szentély helyén épült a XIV. században . Papjai ismerősek a pápai tizedjegyzékből. Faragott kövei, a lezáró kövek az oszlopokon, a gyámkövek lehetséges, hogy a szláv templomból átmenekített maradványok. A templom tetőzete a török idején leomlott, de falai olyan szilárdak, hogy megmaradtak és a török kivonulása után náddal és szalmával fedik. 1788-ban renoválják. A templomot nem csak Zala megye, hanem az ország egyik legegyedibb templomának mondják a torony jellegzetes elhelyezkedése miatt. A templom fűthető, új freskói 1990-ben készültek.

A templom környéke a szlávságtól egészen II. József idejéig megszakítás nélkül temető, s minden bizonnyal különböző kultúrák lelőhelye. A hódoltság után ferencesek pasztorálják, majd a veszprémi egyház megye papsága látja el.

A falu karakteréhez tartozik a szőlőkultúra és a gyümölcsösök, amelynek hívei a közeli hegyen hódolhatnak szenvedélyeiknek. Az elmúlt évtizedben már hagyománnyá vált minden év májusában Szent Orbánra a szőlőhegyek védőszentjére való megemlékezés az 1994-ben felavatott hegyi kápolnánál.

A szőlőhegyről gyönyörű kilátás nyílik a falura.

Csodálatos hétvégi kikapcsolódást ígér a horgásztóhoz való kirándulás. A a falu alatt húzódó mintegy 81 hektár nagyságú tó az 1960-70-es években még tőzegbányaként működött. A tó kb. 4km hosszú, 500-800 m széles, átlagmélysége kb. 2,5 méter, de a főárok mentén ennél jóval mélyebb Madárvilágban és halakban nagyon gazdag.

A tavat a Zalaszentmihályi Horgászok Egyesülete üzemelteti 360 résztulajdonosával. Az országos hírű tóban a már több ízben fogtak 20 kg-on felüli pontyot és jóval 10 kg-on felüli csukákat.

Rendkívül széles skálán fordulnak elő mind növényevő-, mind ragadozó halak. A tó az év minden szakában kínál fognivalót.

A halastó gazdái utánpótlásról, telepítésről rendszeresen gondoskodnak. A legnagyobb esemény a horgászok számára kétségkívül a minden év augusztus 20.-án megrendezésre kerülő horgásznap. Ez reggel horgászversennyel kezdődik, majd ezután gazdag programok és halételek várnak az érdeklődőkre. A nap horgászbállal zárul.

A horgászok és kirándulók többnapos községbeli tartózkodását segíti elő a tóparton két éve az önkormányzat által létesített 80 férőhelyes camping, amely egyaránt alkalmas sátorral és lakókocsival érkezők kulturált elhelyezésére.

Zalaszentmihály tőszomszédságban a 75-ös úton Bak felé haladva van Sohollár, gróf Széchenyi István vadásztanyája, ahol az ősi hagyományt felújítva minden év szeptemberében Hubertus misével egybe kötve megemlékeznek a vadászok védőszentjéről. Ez egyben a vadászidény kezdetét is jelzi. A Hubertus szobor 1992-ben készült el.

A horgászaton és vadászaton túl értékes időtöltésnek számít a volt Széchenyi erdő bebarangolása, amely kora tavasztól késő őszig ontja az ízes és sok fajta gombát.

Zalaszentmihály földrajzi fekvése nagyon kedvező. Közúton a Szlovéniába irányuló nagy forgalmat lebonyolító 75-ös számú úton közelíthető meg. A községen áthaladó távolsági buszjáratok közvetlen kapcsolatot jelentenek az ország nyugati régió központjaival Győrrel és Sopronnal. A vasúti közlekedést pedig a Szombathely- Pécs főközlekedési vonal biztosítja.

Nagyobb település a környéken Pacsa, s szinte karnyújtásnyira van Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely, ami csak mind jobban elősegíti a falu gyorsabb és hatékonyabb fejlődését.

A község mai arculata az itt élő emberek szorgalmas munkáját mutatja. A lakóházak és környezetük- néhány kivételtől eltekintve- rendezett. Ebben szerepet játszik az a tény is, hogy sok ingatlan van külföldi állampolgár tulajdonában, közülük néhányan állandó jelleggel is a községben élnek.

A falú aktív korú lakóinak egy része a közeli Zalaegerszegre jár dolgozni, de jelentős a helyi vállalkozásokban foglalkoztatottak száma.

Fontosabb helyi vállalkozások: Pacsai Fémhordógyártó Kft.,Csősz-Tóth Kft. „ Kanizsa” Ruhaipari Kft. ''''''

==Nevezetességei==
==Nevezetességei==
==Jegyzetek==
==Jegyzetek==

A lap 2010. július 17., 11:01-kori változata

Zalaszentmihály
Római katolikus templom
Római katolikus templom
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióNyugat-Dunántúl
VármegyeZala
KistérségPacsai
Jogállásközség
Irányítószám8936
Körzethívószám92
Népesség
Teljes népesség938 fő (2023. jan. 1.)[1]
Népsűrűség49 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület20,85 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 43′ 46″, k. h. 16° 56′ 54″Koordináták: é. sz. 46° 43′ 46″, k. h. 16° 56′ 54″
Zalaszentmihály (Zala vármegye)
Zalaszentmihály
Zalaszentmihály
Pozíció Zala vármegye térképén
Zalaszentmihály weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Zalaszentmihály témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Zalaszentmihály község Zala megyében, a Pacsai kistérségben.

Fekvése

Zalaegerszegtől 22 km-re délkeletre, a Szévíz és a Principális-csatorna között a 75-ös főút mellett található. Vasútállomása (Zalaszentmihály–Pacsa) a Szombathely–Nagykanizsa-vasútvonalon van.

Története

Nevezetességei

Jegyzetek

  1. Magyarország helységnévtára (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2023. október 30. (Hozzáférés: 2023. november 5.)

Külső hivatkozások

Sablon:Zala megye helységei