„Vadgazdálkodás” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
a Ált. jav.
1. sor: 1. sor:
A '''vadgazdálkodás''' a vadon élô állatok elterjedésének, állománynagyságának (sûrûségének) és az állomány minôségének befolyásolása valamilyen az illetô vadfajhoz kapcsolódó meghatározott cél elérése érdekében. A [[vadgazdálkodó]] vagy [[vadgazda]] ezeket a célokat minden esetben az állomány dinamikájának alakításával érheti el, amit az állományba és/vagy az állomány élõhelyébe tett beavatkozások ([[manipulatív vadgazdálkodás]]) révén valósíthat meg. Ezt a felfogást tükrözi a [http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600055.TV vad védelmérõl, a vadgazdálkodásról és a vadászatról szóló törvény] is, melynek meghatározása szerint ''vadgazdálkodásnak minõsül a vadállomány és az élõhelyének - ideértve a biológiai életközösséget is - védelmével, a vadállomány szabályozásával kapcsolatos tevékenység''.
A '''vadgazdálkodás''' a vadon élő állatok elterjedésének, állománynagyságának (sűrűségének) és az állomány minőségének befolyásolása valamilyen az illető vadfajhoz kapcsolódó meghatározott cél elérése érdekében. A [[vadgazdálkodó]] vagy [[vadgazda]] ezeket a célokat minden esetben az állomány dinamikájának alakításával érheti el, amit az állományba és/vagy az állomány élőhelyébe tett beavatkozások ([[manipulatív vadgazdálkodás]]) révén valósíthat meg. Ezt a felfogást tükrözi a [http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600055.TV vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról szóló törvény] is, melynek meghatározása szerint ''vadgazdálkodásnak minősül a vadállomány és az élőhelyének - ideértve a biológiai életközösséget is - védelmével, a vadállomány szabályozásával kapcsolatos tevékenység''.

Vadgazdálkodásnak legtöbben kizárólag a [[vadászat]]hoz kapcsolódó tevékenységek különbözô formáit gondolják. A vadgazdálkodás azonban ennél sokkal tágabban értelmezhetõ, és a vadállományokkal való gazdálkodás cékitûzései és módszerei pillanatnyi helyzetüktõl függôen alakulnak. A vadgazdálkodás céljait is a vadállomány változásának ([[populációdinamika]]) iránya határozza meg:
[[Fájl:Manipulativ.jpg|bélyegkép|250px|Az állomány nagyságának alakulása]]
[[Fájl:Manipulativ.jpg|bélyegkép|balra|120px]]* ''Védelem'': kis létszámú és/vagy csökkenõ állományok kezelése annak érdekében, hogy az állományt megõrizzük és növeljük. Ebben az esetben [[Állománynövelő vadgazdálkodás|állománynövelő vadgazdálkodás]]ról beszélnek.
Vadgazdálkodásnak legtöbben kizárólag a [[vadászat]]hoz kapcsolódó tevékenységek különböző formáit gondolják. A vadgazdálkodás azonban ennél sokkal tágabban értelmezhető, és a vadállományokkal való gazdálkodás célkitűzései és módszerei pillanatnyi helyzetüktől függően alakulnak. A vadgazdálkodás céljait is a vadállomány változásának ([[populációdinamika]]) iránya határozza meg:
* ''Hasznosítás'': megfelelõ létszámú, létszámgyarapodásra képes vadállomány olyan kezelése, amely tartós hozamokat biztosít. Ebben az esetben [[szintentartó gazdálkodás]]ról beszélnek.
* ''Védekezés'' vagy ''szabályozás'': túl sûrû (nagy) és általában túl magas növekedési erélyû állományokba (amik rendszerint károsak is) való olyan beavatkozás, ami létszámokat állandósítja és/vagy csökkenti. Ebben az esetben [[Állománycsökkentő vadgazdálkodás|állománycsökkentő gazdálkodás]]ról beszélnek.
* ''Védelem'': kis létszámú és/vagy csökkenő állományok kezelése annak érdekében, hogy az állományt megőrizzük és növeljük. Ebben az esetben [[Állománynövelő vadgazdálkodás|állománynövelő vadgazdálkodás]]ról beszélnek.
* ''Hasznosítás'': megfelelő létszámú, létszámgyarapodásra képes vadállomány olyan kezelése, amely tartós hozamokat biztosít. Ebben az esetben [[szintentartó gazdálkodás]]ról beszélnek.
Ebben a megközelítésben [[természetvédelem]] (faj- és élõhelyvédelem), az [[állományok hasznosítása]] vagy a [[kártevõk szabályozása]] nem egymástól szigorún elváló vagy különálló tevékenységek, hanem egy folyamatos sorozat tagjai, amelynek két végpontján és közepén helyezkedik el a fentiekben kiemelt három vadgazdálkodási forma.
* ''Védekezés'' vagy ''szabályozás'': túl sűrű (nagy) és általában túl magas növekedési erélyű állományokba (amik rendszerint károsak is) való olyan beavatkozás, ami létszámokat állandósítja és/vagy csökkenti. Ebben az esetben [[Állománycsökkentő vadgazdálkodás|állománycsökkentő gazdálkodás]]ról beszélnek.
Ebben a megközelítésben [[természetvédelem]] (faj- és élőhelyvédelem), az [[állományok hasznosítása]] vagy a [[kártevők szabályozása]] nem egymástól szigorún elváló vagy különálló tevékenységek, hanem egy folyamatos sorozat tagjai, amelynek két végpontján és közepén helyezkedik el a fentiekben kiemelt három vadgazdálkodási forma.


[[Kategória:Ökológia]]
[[Kategória:Ökológia]]

A lap 2010. június 18., 11:43-kori változata

A vadgazdálkodás a vadon élő állatok elterjedésének, állománynagyságának (sűrűségének) és az állomány minőségének befolyásolása valamilyen az illető vadfajhoz kapcsolódó meghatározott cél elérése érdekében. A vadgazdálkodó vagy vadgazda ezeket a célokat minden esetben az állomány dinamikájának alakításával érheti el, amit az állományba és/vagy az állomány élőhelyébe tett beavatkozások (manipulatív vadgazdálkodás) révén valósíthat meg. Ezt a felfogást tükrözi a vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról szóló törvény is, melynek meghatározása szerint vadgazdálkodásnak minősül a vadállomány és az élőhelyének - ideértve a biológiai életközösséget is - védelmével, a vadállomány szabályozásával kapcsolatos tevékenység.

Az állomány nagyságának alakulása

Vadgazdálkodásnak legtöbben kizárólag a vadászathoz kapcsolódó tevékenységek különböző formáit gondolják. A vadgazdálkodás azonban ennél sokkal tágabban értelmezhető, és a vadállományokkal való gazdálkodás célkitűzései és módszerei pillanatnyi helyzetüktől függően alakulnak. A vadgazdálkodás fő céljait is a vadállomány változásának (populációdinamika) iránya határozza meg:

  • Védelem: kis létszámú és/vagy csökkenő állományok kezelése annak érdekében, hogy az állományt megőrizzük és növeljük. Ebben az esetben állománynövelő vadgazdálkodásról beszélnek.
  • Hasznosítás: megfelelő létszámú, létszámgyarapodásra képes vadállomány olyan kezelése, amely tartós hozamokat biztosít. Ebben az esetben szintentartó gazdálkodásról beszélnek.
  • Védekezés vagy szabályozás: túl sűrű (nagy) és általában túl magas növekedési erélyű állományokba (amik rendszerint károsak is) való olyan beavatkozás, ami létszámokat állandósítja és/vagy csökkenti. Ebben az esetben állománycsökkentő gazdálkodásról beszélnek.

Ebben a megközelítésben természetvédelem (faj- és élőhelyvédelem), az állományok hasznosítása vagy a kártevők szabályozása nem egymástól szigorún elváló vagy különálló tevékenységek, hanem egy folyamatos sorozat tagjai, amelynek két végpontján és közepén helyezkedik el a fentiekben kiemelt három vadgazdálkodási forma.