„Martín Vázquez” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Luckas-bot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: id:Martín Vázquez
MystBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: de:Martín Vázquez
73. sor: 73. sor:


[[en:Martín Vázquez (referee)]]
[[en:Martín Vázquez (referee)]]
[[de:Martín Vázquez]]
[[es:Martín Vázquez (árbitro)]]
[[es:Martín Vázquez (árbitro)]]
[[id:Martín Vázquez]]
[[id:Martín Vázquez]]

A lap 2010. június 12., 09:15-kori változata

Martín Vázquez (Montevideo, 1969. január 14.) nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Teljes neve: Martín Emilió Vázquez Broquetas. Hobbija az olvasás. Polgári foglalkozása: alkalmazott.

Martín Vázquez
Személyes adatok
Teljes névMartín Emilió Vázquez Broquetas
Születési dátum1969. január 14. (55 éves)
Születési helyMontevideo, Uruguay
Egyéb foglalkozásAlkalmazott
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
1999I. LigaJátékvezető
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
2001FIFA-tagJátékvezető
SablonWikidataSegítség

Pályafutása

Labdarúgó-játékvezetőként

Stílusa

A tehetségen kívül rengeteg adottság - például: jó fizikai- és reakcióképesség, szabálytudás, a valóság megörökítésének művészete -, ami megegyezik a személyiségi jegyekkel, valamint az évek alatt összegyűjtött tapasztalatok határozzák meg a játékvezetők minőségbeli különbségét. A kapcsolattartás érdekében nagyon fontos az idegennyelv tudása, a nemzetközi játékvezetőktől FIFA elvárja, hogy angolul, németül, franciául vagy spanyol nyelven képesek legyenek kommunikálni - írni és olvasni. Anyanyelvén, a portugálon kívül a FIFA által központilag meghatározott nyelvek közül spanyolul és angolul is kiválóan beszél.

Magas (183 cm), arányos testi felépítésű (76 kg), erős izomzata biztosítja, hogy mindig az utolsó előtti védőjátékos vagy a labda magasságába lehessen. Alkalmazott taktikája elősegíti azt a hozzáállást, hogy a játékszabályok és azok szelleméből eredő döntések biztosítsák a játék szolgálatát. Szabályalkalmazása határozott, ítélkezése következetes, játékos párti sportember. Átfogó figyelemmel és gyors reagálókészséggel rendelkezik. Kifogástalan fizikai- és szellemi állapota biztosítja, hogy a valósághoz viszonyított taktikája eredményes legyen. Fellépése erélyes, de nem erőszakos, szolgálata nem részrehajló. Szabályszerűen bünteti a durvaságot, az alattomos játékot, a túlzott erő alkalmazását illetve a súlyosan sportszerűtlen magatartást. Fegyelmezési módszere alkalmazkodik a szabályi előírásokhoz, feleslegesen nem kapkodja el a lapok (sárga, piros) osztogatását.

Nemzeti játékvezetés

A játékvezetői vizsga megszerzését követően különböző osztályú labdarúgó mérkőzéseken szerezte meg a szükséges tapasztalatokat. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára 1999-ben lett országa legmagasabb labdarúgó bajnokságának játékvezetője.

Nemzetközi játékvezetés

Az Uruguayi Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága 2001-ben terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Több Libertadores-kupa és világbajnoki előselejtező mérkőzés, válogatott- és klubmérkőzést vezetett.

Világbajnokság

2008-ban a FIFA bejelentette, hogy 2010-ben a Dél-Afrikában rendezendő labdarúgó-világbajnokságra Uruguayból Jorge Larrionda mellett kiválasztották vezető bírónak.

2009-ben a FIFA meghívta Nigériába az U17-es labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseinek irányítására, ahol az Új-ZélandTörökország (1:1) és a Egyesült Arab EmírségekMalawi (2:0) csoportmérkőzéseket, az egyik nyolcaddöntőt, a SvájcNémetország (4:3) valamint kiegyensúlyozott szakmai munkájának elismeréseként, a Svájc–Nigéria (1:0) döntő találkozót irányította. Vezetett mérkőzéseinek száma: 4

Vezetett döntőinek száma: 1

A FIFA 2010. február 5-én kijelölte a (június 11.-július 11.) közötti dél-afrikai világbajnokságon közreműködő harminc játékvezetőt, akik Kassai Viktor és 28 társa között ott lehet a világtornán. Az érintettek március 2-6. között a Kanári-szigeteken vesznek részt szemináriumon, ezt megelőzően február 26-án Zürichben orvosi vizsgálaton kell megjelenniük. Az ellenőrző vizsgálatokon megfelelt az elvárásoknak, de a FIFA a tartalék keretbe sorolta. Erőnléti okok miatt Jorge Larrionda és két segítője kikerült a keretből, helyette sorolták a legjobbak közé.

Dél-Afrika rendezi a XIX., a 2010-es labdarúgó-világbajnokság döntő küzdelmeit, ahol - Vezetett mérkőzéseinek száma:

Olimpia

Kína fővárosa, Peking adott otthont a XXIX., a 2008. évi nyári olimpiai játékok labdarúgó tornájának, ahol kettő csoportmérkőzésen, a KínaÚj-Zéland (1:1) és a KamerunOlaszország (0:0) valamint az egyik elődöntőben, a BrazíliaArgentína (0:3) találkozókon szolgálta játékvezetőként a labdarúgást. Vezetett mérkőzéseinek száma: 3

Nemzetközi kupamérkőzések
Libertadores Kupa

Nemzetközi játékvezetőként 2006-tól 2009-ig több kupasorozatban működött közre, mint játékvezető. 2008-ban lehetőséget kapott, hogy az egyik elődöntőt irányítsa.

Sikerei, díjai

2008-ban a FIFA ranglistáján a 30., 2010-ben a 93. helyen szerepelt.

Források

Külső hivatkozások