„The X Factor (album)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „{{Album infobox | előadó = Iron Maiden | cím = The X Factor | típus = nagylemez | megjelent = 1995. október 2. | felvételek = 1994-1995 …”
Címke: HTML-sortörés
 
Nincs szerkesztési összefoglaló
20. sor: 20. sor:
| kislemez2dátum = 1996. április.
| kislemez2dátum = 1996. április.
}}
}}
A '''''The X Factor''''' a [[brit]] [[Iron Maiden]] tizedik nagylemeze, mely [[1995]] [[október]] 2.-án jelent meg. Ez a zenekar első olyan albuma, melyen szerepel [[Blaze Bayley]] [[ének]]es, aki az [[1993]]-ban kilépett [[Bruce Dickinson]] utódja lett. Az album címében szereplő X betű arra utal, hogy ez volt a zenekar tizedik nagylemeze. Az albumnál több téren is változások következtek be. Az eddig megszokott producer, Martin Birch helyett Nigel Green és Steve Harris látták el a hangzásbeli teendőket. Továbbá a lemez borítóját ismét egy, velük addig nem dolgozott grafikus készítette el Hugh Syme személyében. A festménnyel azonban gondok támadtak, mivel a WH Smith és más boltok nem voltak hajlandóak eladni, mondván túl obszcén. Ezért aztán úgy döntöttek, hogy készítenek egy viszafogottabb borítót, az eredetit pedig megfordítva betették a mellékelt lapok közé. Ez alól kivételt képezett néhány kiadás (ilyen volt például a [[japán]]), ahol az eredeti boríóval kerül piacra a korong. A ''[[Piece of Mind]]'' után ez volt a második olyan lemezük, melynél a lemezcím nem egy dal után kapta a nevét.
A '''''The X Factor''''' a [[brit]] [[Iron Maiden]] tizedik nagylemeze, mely [[1995]] [[október]] 2.-án jelent meg. Ez a zenekar első olyan albuma, melyen szerepel [[Blaze Bayley]] [[ének]]es, aki az [[1993]]-ban kilépett [[Bruce Dickinson]] utódja lett. Az album címében szereplő X betű arra utal, hogy ez volt a zenekar tizedik nagylemeze. Az albumnál több téren is változások következtek be. Az eddig megszokott producer, Martin Birch helyett Nigel Green és Steve Harris látták el a hangzásbeli teendőket. Továbbá a lemez borítóját ismét egy, velük addig nem dolgozott grafikus készítette el Hugh Syme személyében. A festménnyel azonban gondok támadtak, mivel a WH Smith és más boltok nem voltak hajlandóak eladni, mondván túl obszcén. Ezért aztán úgy döntöttek, hogy készítenek egy viszafogottabb borítót, az eredetit pedig megfordítva betették a mellékelt lapok közé. Ez alól kivételt képezett néhány kiadás (ilyen volt például a [[japán]]), ahol az eredeti borítóval került piacra a korong. A ''[[Piece of Mind]]'' után ez volt a második olyan lemezük, melynél a lemezcím nem egy dal után kapta a nevét.


Zeneileg az előző lemezzel ellentétben itt inkább a hosszabb, epikusabb hangvételű dalokon volt a hangsúly, melyre jó példa a lemeznyitó 11 perces ''Sign of the Cross''. A lemezről két dalt adtak ki kislemezként, mégpedig a ''[[Man on the Edge]]'' és a ''[[Lord of the Flies]]'' címűeket. Ez a két dal és az előbb említett ''Sign of the Cross'' a későbbi koncertprogramnak is a szerves részét képezték. Ezt bizonyítja a "Man on the Edge" koncertváltozatának felbukkanása a ''[[The Wicker Man]]'' kislemezen, vagy a "Lord of the Flies" szereplése a ''[[Death on The Road]]'' koncertlemezen, továbbá a "Sign of the Cross" élő változata a ''[[Rock in Rio (album)|Rock in Rio]]'' koncertlemezen.
Zeneileg az előző lemezzel ellentétben itt inkább a hosszabb, epikusabb hangvételű dalokon volt a hangsúly, melyre jó példa a lemeznyitó 11 perces ''Sign of the Cross''. A lemezről két dalt adtak ki kislemezként, mégpedig a ''[[Man on the Edge]]'' és a ''[[Lord of the Flies]]'' címűeket. Ez a két dal és az előbb említett ''Sign of the Cross'' a későbbi koncertprogramnak is a szerves részét képezték. Ezt bizonyítja a "Man on the Edge" koncertváltozatának felbukkanása a ''[[The Wicker Man]]'' kislemezen, vagy a "Lord of the Flies" szereplése a ''[[Death on The Road]]'' koncertlemezen, továbbá a "Sign of the Cross" élő változata a ''[[Rock in Rio (album)|Rock in Rio]]'' koncertlemezen.

A lap 2010. június 8., 22:20-kori változata

Iron Maiden
The X Factor
nagylemez
Megjelent1995. október 2.
Felvételek1994-1995 augusztus, Barnyard Studió, Essex, Anglia.
StílusHeavy Metal
Nyelvangol
Hossz71:02
KiadóEMI
ProducerSteve Harris és Nigel Green
Kritikák
Iron Maiden-kronológia
Live at Donington
(1993)
The X Factor
(1995)
Best of the Beast
(1996)
Kislemezek az albumról
  1. Man on the Edge
    Megjelent: 1995. szeptember 25.
  2. Lord of the Flies
    Megjelent: 1996. április.
SablonWikidataSegítség

A The X Factor a brit Iron Maiden tizedik nagylemeze, mely 1995 október 2.-án jelent meg. Ez a zenekar első olyan albuma, melyen szerepel Blaze Bayley énekes, aki az 1993-ban kilépett Bruce Dickinson utódja lett. Az album címében szereplő X betű arra utal, hogy ez volt a zenekar tizedik nagylemeze. Az albumnál több téren is változások következtek be. Az eddig megszokott producer, Martin Birch helyett Nigel Green és Steve Harris látták el a hangzásbeli teendőket. Továbbá a lemez borítóját ismét egy, velük addig nem dolgozott grafikus készítette el Hugh Syme személyében. A festménnyel azonban gondok támadtak, mivel a WH Smith és más boltok nem voltak hajlandóak eladni, mondván túl obszcén. Ezért aztán úgy döntöttek, hogy készítenek egy viszafogottabb borítót, az eredetit pedig megfordítva betették a mellékelt lapok közé. Ez alól kivételt képezett néhány kiadás (ilyen volt például a japán), ahol az eredeti borítóval került piacra a korong. A Piece of Mind után ez volt a második olyan lemezük, melynél a lemezcím nem egy dal után kapta a nevét.

Zeneileg az előző lemezzel ellentétben itt inkább a hosszabb, epikusabb hangvételű dalokon volt a hangsúly, melyre jó példa a lemeznyitó 11 perces Sign of the Cross. A lemezről két dalt adtak ki kislemezként, mégpedig a Man on the Edge és a Lord of the Flies címűeket. Ez a két dal és az előbb említett Sign of the Cross a későbbi koncertprogramnak is a szerves részét képezték. Ezt bizonyítja a "Man on the Edge" koncertváltozatának felbukkanása a The Wicker Man kislemezen, vagy a "Lord of the Flies" szereplése a Death on The Road koncertlemezen, továbbá a "Sign of the Cross" élő változata a Rock in Rio koncertlemezen.

A The Edge of Darkness dal alapjául Joseph Conrad A sötétség mélyén című novellája szolgált. A Man on the Edge című számot az 1993-ban bemutatott Összeomlás című film inspirálta. Zeneileg egy a korábbiaknál komorabb, sötét hangulatú, nyomasztó album született, melyben közrejátszottak a Steve Harris magánéletében bekövetkező problémák is. A basszusgitárosnak ugyanis ekkoriban tönkre ment a házassága, valamint az édesapját is elveszítette, így fájdalma több dalban is érezhető. Sokan vélték úgy, hogy a lemezt átszővi egy laza koncepció egy katona tönkrement életéről, melyet minden bizonnyal Steve magánéleti problémáiból következtettek.

Az album kiadását az énekescsere miatt nagy érdeklődés előzte meg. Több pletyka is felröppent arról, hogy az albumot az egykori Helloween frontember Michael Kiske fogja felénekelni. Végül a lemez minden korábbinál negatívabb kritikákban részesült, sokan ezt a lemezt tartották addigi leggyengébb alkotásuknak. A legtöbben az új énekes Blaze Bayley teljesítményét kifogásolták, akinek hangja nélkülözte Bruce Dickinson heroikus mrgközelítését. Az ő hangja egy komorabb tónust adott a korábbiakhoz képest kevésbé "galoppozós" daloknak. Az album kereskedelmileg is az addigi leggyengébb eladásokat produkálta, melyben minden bizonnyal közrejátszott a heavy metal stílus visszaszorulása is.

Noha még ma is sokan tartják az egyik leggyengébb teljesítményűknek, az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az album iránt. Ennek az egyik lehetséges oka lehet Blaze utóbbi időkben beindult szólókarrierje is.

Számlista

  CímSzerző(k) Hossz
1. Sign of the CrossSteve Harris 11:17
2. Lord of the FliesJanick Gers, Harris 5:03
3. Man on the EdgeBlaze Bayley, Gers 4:13
4. Fortunes of WarHarris 7:23
5. Look for the TruthBayley, Gers, Harris 5:10
6. The AftermathBayley, Gers, Harris 6:20
7. Judgement of HeavenHarris 5:12
8. Blood on the World's HandsHarris 5:57
9. The Edge of DarknessBayley, Gers, Harris 6:39
10. 2 A.M.Bayley, Gers, Harris 5:37
11. The UnbelieverGers, Harris 8:10

Közreműködők

  • Michael Kenney - billentyűs hangszerek
  • Xpresion énekkar - gregórián kórus a "Sign of the Cross"-ban.

Források