„Szerkesztő:Tommyboy 0534/piszkozat” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
49. sor: 49. sor:
===Törzsvonalak===
===Törzsvonalak===


A győri autóbuszvonalak közös jellemzője, hogy néhány Ipari park felé közlekedő műszakváltáshoz igazított járat kivételével mindegyik érinti a belvárost. A 2000-es évek elejéig felszabdaltabb volt a hálózat, és a járatok nagyrésze a belvárosból indult. 2004 óta egyre több, hasonló ütemben, de a belvárostól ellenkező irányba közlekedő járatot vonnak össze, így csökkentve a kilométerek számát és hozva létre közvetlen kapcsolatot a városrészek között.
A város egyik fő közlekedési problémája, a várost észak-déli irányban felosztó vasútvonal a közlekedési hálózatot is alapvetően két fő részre osztja. A győri autóbuszvonalak közös jellemzője, hogy néhány Ipari park felé közlekedő műszakváltáshoz igazított járat kivételével mindegyik érinti a belvárost és áthalad a Baross híd északi lábánál fekvő ponton. A 2000-es évek elejéig felszabdaltabb volt a hálózat, és a járatok nagyrésze a belvárosból indult. 2004 óta egyre több, hasonló ütemben, de a belvárostól ellenkező irányba közlekedő járatot vonnak össze, így csökkentve a kilométerek számát és hozva létre közvetlen kapcsolatot a városrészek között.


====1-es vonal====
====1-es vonal====


A vonal a marcalvárosi decentrumból indul, és [[Marcalváros]] és [[Nádorváros]] nyugati részén át éri el a Helyközi autóbusz-pályaudvart. Ezután a Baross hídon keresztül átmegy a várost kettészelő vasútvonal felett, majd a [[Belváros (Győr)|Belvárost]] az Aradi Vértanúk útján keresztül keresztezve feltárja a Rábaközben fekvő [[Újváros]] városrészt. Fő funkciója az érintett városrészek feltárása és összekötése a városközponttal. A belvárostól északra és délre is ez a vonal Győr leginkább nyugatra fekvő törzsvonala.


Fontosabb érintett megállók:
- '''Bem tér''' a környéken található több iskola, és nincs messze a Petz Aladár megyei oktatókórház Zrínyi utcai egysége sem,
- '''Eszperantó út, autóbusz-állomás/Hunyadi út, autóbusz-állomás:''' a megállópár közvetlen a helyközi autóbusz-pályaudvar mellett található, elérhető innen a Vasútállomás is,
- '''Aradi vértanúk útja, Megyeháza/Honvéd Liget:''' a járat belvárosi megállópárja, átszállási kapcsolattal szinte az összes másik autóbusz-vonalra, valamint a vasútra
- '''Petőfi tér, Zsinagóga:''' itt található a város egyik nevezetessége, a [[Győri zsinagóga]].

A vonal jelenlegi formáját 2004-ben nyerte el, amikor az eredeti, csak a Belváros és Újváros között közlekedő 1-es autóbuszvonalat összevonták a Marcalváros és a Belváros között közlekedő 3-as autóbusszal.

A járat hossza kb. 7,5 km, menetideje mindkét irányban 26 perc, csúcsidőben 15 perces követéssel közlekedik.

====2-es vonalcsoport====

A [[Sziget (Győr)|Szigetben]] található Korányi Frigyes térről indul, majd a Rába kettős hídon át a keresztülmegy a belvároson, amit a Baross hídon keresztül hagy el. Ezután megáll a vidéki autóbusz-pályaudvar mellett, majd a Zrínyi utcán keresztül végighalad Nádorvároson. Marcalváros határánál kelet felé fordul, és eléri [[Ady-város|Adyvárost]]. Ott ismét dél felé fordul, és [[Győrszabadhegy]] központjánál tesz egy hurkot a József Attila lakótelepen. A hurok után saját útvonalát újból elérve azzal megegyező útvonalon halad vissza Szigetbe.

Fontosabb érintett megállók:
- '''Töltésszer:''' a megálló közelében található a Keksz- és Ostyagyár, valamint a megállótól 3-400 m séta a Mosoni-Duna felett vezető gyaloghídon keresztül a [[Széchenyi Egyetem]]
- '''Híd utca, Rába Quelle fürdő:''' a megálló mellett található a [[Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő]]
- '''Aradi vértanúk útja, Megyeháza/Honvéd Liget:''' a járat belvárosi megállópárja, átszállási kapcsolattal szinte az összes másik autóbusz-vonalra, valamint a vasútra
- '''Eszperantó út, autóbusz-állomás/Hunyadi út, autóbusz-állomás:''' a megállópár közvetlen a helyközi autóbusz-pályaudvar mellett található, elérhető innen a Vasútállomás is,
- '''Bem tér:''' a környéken található több iskola
- '''Zrínyi utca, kórház:''' a megálló a Petz Aladár megyei oktatókórház Zrínyi utcai egységének bejárata mellett található,

Jelenlegi formáját 2004-ben nyerte el, amikor az eredeti, csak a Belváros és Újváros között közlekedő 1-es autóbuszvonalat összevonták a Marcalváros és a Belváros között közlekedő 3-as autóbusszal.

A járat hossza kb. 7,5 km, menetideje mindkét irányban 26 perc, csúcsidőben 15 perces követéssel közlekedik.


==A járműpark==
==A járműpark==

A lap 2010. június 8., 17:16-kori változata

Sablon:Győr autóbuszvonalai

Ikarus 280-as a 2-es vonalán

Győr tömegközlekedéséről a Kisalföld Volán Zrt. gondoskodik. A közlekedési feladatokat 115 autóbusszal látja el mintegy 40 autóbuszvonalon. A közlekedési hálózat kiterjed a város határain kívül eső városrészekre (Ménfőcsanak, Gyirmót, Pinnyéd, Likócs, Győrszentiván) is.

A 2008-as évben a győri helyi közösségi közlekedésben résztvevő járművek által megtett hasznos kilométerek száma meghaladta az ötmilliót. A modal split (a tömegközlekedést használók részaránya) 35% körül alakul.

A tömegközlekedés története

A helyi autóbusz-közlekedés a Star Garázs Rt. jóvoltából 1926. augusztusában két kocsival vette kezdetét. Ez a vállalkozás indította el 1928. február 15-én a háború utáni első két taxit is a városban.

1929-ben a veszteséges működés miatt a vállalat fel akarta számolni az autóbuszvonalakat. A város vezetése ezt nem engedte, így a cég ettől kezdve Általános Közlekedési Kft. néven működött tovább. A járműállomány folyamatosan bővült, 1935-ben már 16 autóbusszal rendelkezett a Kft.

1949-ben jött létre a MÁVAUT győri főnöksége, ami 1953-tól 66. számú MÁVAUT Vállalat néven működött. 1961. július 1-jén a vállalat beleolvadt a 61. számú AKÖV-be. 1962 januárjától a megye közlekedését a 19. számú AKÖV irányította, amely 1970. szeptember 1-től 19. számú Volán vállalat néven működött tovább.

1984. január 1-jétől önálló, Kisalföld Volán Vállalat néven. 1992 decemberében részvénytársasággá vált, 2006 óta zártkörűen működő részvénytársaság, Kisalföld Volán Zrt.

Vonalhálózat

A jelenlegi hálózat alapjait az 1980-as években fektették le, és az évek alatt nem, vagy csak részben követték le a város szerkezeti változásait. A városi közösségi közlekedők aránya a nyugati tendenciákhoz hasonló pályát időben később követve esni kezdett, de a szolgáltatás egyedülálló módon elég későn, csak 1994-re vált veszteségessé.

A legutolsó komolyabb módosítás, a 2008 februári és a 2009 júniusi, két lépcsős átszervezés az önkormányzat azon döntésének volt köszönhető, hogy a jegy- és bérletárak szinten tartása érdekében 10%-kal csökkentette az utaskilométerre jutó támogatás összegét.

Győr törzsvonal-hálózatát leginkább a külső kerületeket a belvárossal összekötő vonalak alkotják. Ennek a struktúrának a legfontosabb előnye, hogy a belvárosból gyakorlatilag bárhová el lehet jutni, hátránya viszont, hogy a peremkerületek közötti közlekedés átszállást igényel. Ezen igyekszik segíteni az egymást délen több helyen keresztező hálózat, amely lerövidíti az utazási időt az átszállásra kényszerülteknek.

Végállomások

Győrben az autóbuszvonalak nagyrésze két végállomásról, a Révai Miklós utcából illetve Marcalvárosból indulnak. Kivételt képeznek a 2-es, a 6-os és a 8-as autóbuszvonalak, a 7-17-17A-17B vonalcsoport járművei, és a helyközi üzletág által kiszolgált, a helyközi járatokba integrált 32-es, 34-es és 36-os vonalak.

Révai Miklós utca

A decentrum Győr belvárosában, a vasútállomástól, a vidéki autóbusz-pályaudvartól és a város legfrekventáltabb sétálóutcájától egyaránt 2-3 percnyi gyaloglásra fekszik a Révai Miklós utca Gárdonyi Géza utca és a Baross Gábor híd közötti szakaszán.

A Révai Miklós utcai decentrum 20 járat (2A, 5, 5B, 5R, 8A, 11, 12, 15, 15A, 22, 22E, 30, 30A, 31, 31A, 31Y, 33, 37, 37Y, 38,) járatadó állomása. A felsoroltakon kívül végállomása még a 22A viszonylatnak, azonban ezeket a marcalvárosi decentrum indítja.

Az autóbuszok 6 kocsiálásról indulnak, amelyből 4 a járda mellett, 2 pedig járdaszigeten található. A járda melletti rész szűkös, kényelmetlen. A 6 kocsiállásból mindössze kettőhöz tartozik fedett váró.

A buszvégállomás szűkös ennyi járathoz, több száz méter hosszú, de mindössze két sávban tartózkodhatnak az autóbuszok. Ez gyakran okoz kényelmetlenséget a járművezetők számára, akiknek gyakran több száz métert kell gyalogolni a leparkolt autóbusztól a szolgálati helységig vagy a forgalmi irodáig. Előfordul, hogy az autóbuszok a tumultus miatt nem tudnak időben beállni a megállóba, és rögtön késéssel indulnak. A forgalmista irodája szűkös, nem lát el belőle az állomás végéig, feladatát nehézkesen tudja elvégezni.

Születtek már tervek az állomás kibővítésére és áthelyezésére is, de a pénzhiány és a kiszemelt helyeken álló ingatlanok tulajdonosainak és bérlőinek ellenállása miatt még nincs remény a probléma megoldására.

Marcalváros

A marcalvárosi buszvégállomás Győr legfiatalabb panel-lakótelepén, Marcalváros II. szélén fekszik a Mécs László utca Kovács Margit utca és Pátzai Pál utca közötti szakaszán.

8 viszonylatot üzemeltet (1, 11E, 14, 22A, 23, 23A, 24, 25). Viszonylag kis méretű, és a 2009 júniusi menetrend-átszervezések után még egy törzsvonalat üzemeltet, illetve kapott egy átmenő járatot (22) is. Az autóbuszok tárolására fenntartott hely szűkös, és nem szilárd burkolatú, ami gyakran gondot jelent esős időben.

Az autóbuszok két kocsiállásról indulnak. Mindkettőhöz tartozik fedett váró, a kocsiállások mellett pedig parkolót alakítottak ki.

Törzsvonalak

A város egyik fő közlekedési problémája, a várost észak-déli irányban felosztó vasútvonal a közlekedési hálózatot is alapvetően két fő részre osztja. A győri autóbuszvonalak közös jellemzője, hogy néhány Ipari park felé közlekedő műszakváltáshoz igazított járat kivételével mindegyik érinti a belvárost és áthalad a Baross híd északi lábánál fekvő ponton. A 2000-es évek elejéig felszabdaltabb volt a hálózat, és a járatok nagyrésze a belvárosból indult. 2004 óta egyre több, hasonló ütemben, de a belvárostól ellenkező irányba közlekedő járatot vonnak össze, így csökkentve a kilométerek számát és hozva létre közvetlen kapcsolatot a városrészek között.

1-es vonal

A vonal a marcalvárosi decentrumból indul, és Marcalváros és Nádorváros nyugati részén át éri el a Helyközi autóbusz-pályaudvart. Ezután a Baross hídon keresztül átmegy a várost kettészelő vasútvonal felett, majd a Belvárost az Aradi Vértanúk útján keresztül keresztezve feltárja a Rábaközben fekvő Újváros városrészt. Fő funkciója az érintett városrészek feltárása és összekötése a városközponttal. A belvárostól északra és délre is ez a vonal Győr leginkább nyugatra fekvő törzsvonala.

Fontosabb érintett megállók:

 - Bem tér a környéken található több iskola, és nincs messze a Petz Aladár megyei oktatókórház Zrínyi utcai egysége sem,
 - Eszperantó út, autóbusz-állomás/Hunyadi út, autóbusz-állomás: a megállópár közvetlen a helyközi autóbusz-pályaudvar mellett található, elérhető innen a Vasútállomás is,
 - Aradi vértanúk útja, Megyeháza/Honvéd Liget: a járat belvárosi megállópárja, átszállási kapcsolattal szinte az összes másik autóbusz-vonalra, valamint a vasútra
 - Petőfi tér, Zsinagóga: itt található a város egyik nevezetessége, a Győri zsinagóga.

A vonal jelenlegi formáját 2004-ben nyerte el, amikor az eredeti, csak a Belváros és Újváros között közlekedő 1-es autóbuszvonalat összevonták a Marcalváros és a Belváros között közlekedő 3-as autóbusszal.

A járat hossza kb. 7,5 km, menetideje mindkét irányban 26 perc, csúcsidőben 15 perces követéssel közlekedik.

2-es vonalcsoport

A Szigetben található Korányi Frigyes térről indul, majd a Rába kettős hídon át a keresztülmegy a belvároson, amit a Baross hídon keresztül hagy el. Ezután megáll a vidéki autóbusz-pályaudvar mellett, majd a Zrínyi utcán keresztül végighalad Nádorvároson. Marcalváros határánál kelet felé fordul, és eléri Adyvárost. Ott ismét dél felé fordul, és Győrszabadhegy központjánál tesz egy hurkot a József Attila lakótelepen. A hurok után saját útvonalát újból elérve azzal megegyező útvonalon halad vissza Szigetbe.

Fontosabb érintett megállók:

 - Töltésszer: a megálló közelében található a Keksz- és Ostyagyár, valamint a megállótól 3-400 m séta a Mosoni-Duna felett vezető gyaloghídon keresztül a Széchenyi Egyetem
 - Híd utca, Rába Quelle fürdő: a megálló mellett található a Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő
 - Aradi vértanúk útja, Megyeháza/Honvéd Liget: a járat belvárosi megállópárja, átszállási kapcsolattal szinte az összes másik autóbusz-vonalra, valamint a vasútra
 - Eszperantó út, autóbusz-állomás/Hunyadi út, autóbusz-állomás: a megállópár közvetlen a helyközi autóbusz-pályaudvar mellett található, elérhető innen a Vasútállomás is,
 - Bem tér: a környéken található több iskola
 - Zrínyi utca, kórház: a megálló a Petz Aladár megyei oktatókórház Zrínyi utcai egységének bejárata mellett található,

Jelenlegi formáját 2004-ben nyerte el, amikor az eredeti, csak a Belváros és Újváros között közlekedő 1-es autóbuszvonalat összevonták a Marcalváros és a Belváros között közlekedő 3-as autóbusszal.

A járat hossza kb. 7,5 km, menetideje mindkét irányban 26 perc, csúcsidőben 15 perces követéssel közlekedik.

A járműpark

Fájl:17-es autóbusz (Győr) Credo BN18 tipus.JPG
Credo BN18
Fájl:2-es busz (győr) Rába premier 291P tipus.JPG
Rába Premier 291P
  • 25 Ikarus 280 (csuklós) beszerzés: 1985-1988.
  • 3 Ikarus 417 (csuklós, alacsonypadlós) beszerzés: 2000.
  • 11 Rába Premier 091 (szóló) beszerzés: 1998-2001.
  • 10 Rába Premier 291 (csuklós) beszerzés: 1998-2001.
  • 4 Ikarus 260 (szóló) beszerzés: 1989.
  • 6 Ikarus 415 (szóló) beszerzés: 1994-1996.
  • 3 Ikarus 412 (szóló alacsonypadlós) beszerzés: 1996-2002.
  • 14 Ikarus E94 (szóló) beszerzés: 1996-1998.
  • 11 Rába Premier 091 (szóló) beszerzés: 1999-2001.
  • 9 Rába Premier 291 (csuklós) beszerzés: 1998-2001.
  • 7 Nabi Excel (szóló alacsonypadlós) beszerzés: 2002-2003.
  • 6 Credo BC11 (szóló) beszerzés: 2002-2005.
  • 18 Credo BN12 (szóló alacsonypadlós) beszerzés: 2005-2009.
  • 13 Credo BN18 (csuklós alacsonypadlós) beszerzés: 2005-2009.

Vonalak

Győr autóbuszvonalai 2009. június 16-tól:

  • 1: Marcalváros – Kálvária utca – Belváros – Újváros, Nép utca
  • 2: Korányi Frigyes tér – Belváros – Zöld utca, Szőnyi Márton utca
  • 2A: Korányi Frigyes tér – Révai Miklós utca
  • 5: Révai Miklós utca – Kismegyer
  • 5B: Révai Miklós utca (– Raktárváros) – Agroker – Kismegyer
  • 5R Révai Miklós utca – Raktárváros – Kismegyer
  • 6: Sárás – Egyetem – Belváros – Jereváni út – Kismegyer
  • 7: Virágpiac – Fehérvári út – Szabadhegy – Adyváros – Virágpiac /Körjárat/
  • 8: Likócs – Sportcsarnok – Gyárváros – Belváros – Sziget – Pinnyéd
  • 8A: Likócs – Sportcsarnok – Gyárváros – Révai Miklós utca
  • 11: Révai Miklós utca – Egyetem – Bácsa, Ergényi lakótelep
  • 11E: Marcalváros – Adyváros – Belváros – Bácsa, Ergényi lakótelep
  • 12: Révai Miklós utca – Kandó utca – AUDI szerszámgyár
  • 14: Marcalváros – Adyváros – Gyárváros – Belváros – Sziget – Liget utca, Nyár utca
  • 15: Révai Miklós utca – Gyárváros – AUDI gyár – Ipari park – Adyváros – Révai Miklós utca
  • 15A: Révai Miklós utca – Gyárváros – AUDI szerszámgyár
  • 17: Virágpiac – Adyváros – Szabadhegy – Fehérvári út – Virágpiac /Körjárat/
  • 17A: Virágpiac – Adyvárosi tó - Volán telep
  • 17B: Virágpiac – Adyváros – Szabadhegy, Új köztemető – Fehérvári út – Virágpiac
  • 20: Zöld utca, Soproni út – Adyváros – Gyárváros – AUDI gyár – Íves utca
  • 20Y: Ménfőcsanak, Győri út – Új élet út – Adyváros – Gyárváros – AUDI gyár – Íves utca
  • 22: Révai Miklós utca – Marcalváros – Új élet út – Ménfőcsanak, Győri út
  • 22A: Marcalváros – Révai Miklós utca
  • 22E: Révai Miklós utca – Marcalváros – Ménfőcsanak, Győri út (- Újélet út)
  • 23: Marcalváros – Adyváros – Belváros – Korányi Frigyes tér
  • 23A: Marcalváros – Adyváros – Virágpiac
  • 24: Marcalváros – Adyváros – AUDI szerszámgyár
  • 25: Marcalváros – Adyváros – Ipari Park
  • 30: Révai Miklós utca – Győrszentiván, Kálmán Imre út – Homoksor
  • 30A: Révai Miklós utca – Győrszentiván, Kálmán Imre út
  • 31: Révai Miklós utca – Győrszentiván, Homoksor – Kálmán Imre út
  • 31A: Révai Miklós utca – Győrszentiván, Homoksor
  • 31Y: Révai Miklós utca – Gyárváros – AUDI gyár – Ipari park – Győrszentiván, Kálmán Imre út
  • 32: Autóbusz–állomás – Adyváros – Ménfőcsanak, Hegyalja utca
  • 33: Révai Miklós utca – Adyváros – Ménfőcsanak, Győzelem utca
  • 34: Autóbusz–állomás – Adyváros – Ménfőcsanak, Sokorópátkai út
  • 36: Autóbusz–állomás – Adyváros – Ménfőcsanak, Veres Péter TSZ
  • 37: Révai Miklós utca – Adyváros – Ménfőcsanak – Gyirmót
  • 37Y: Révai Miklós utca – Adyváros – Marcalváros – Ménfőcsanak – Gyirmót
  • 38: Révai Miklós utca – Adyváros – Szabadhegy – Ipari Park

Díjszabás

Menetjegy árak
  • Elővételben vásárolt: 230.- Ft
  • Autóbuszvezetőnél vásárolt: 305.- Ft
  • Családi jegy: 620.- Ft
Bérletjegy árak
  • 1 vonalas:
  • Negyedéves:11:750
  • Havi:4000
  • félhavi:2640
  • Összvonalas:
  • Negyedéves:16200
  • Havi:5450
  • Félhavi:3480
  • Heti:2130
  • 30 napos:5450
  • Tanuló:
  • Szemeszter:9640
  • Féléves:5200
  • Havi:2010
  • Nyugdíjas:
  • Féléves:5200
  • Havi:2010
  • Felmutatóra szóló:
  • Havi:17650

Külső hivatkozások