„Mġarr (Málta)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
forrás és adatai
aNincs szerkesztési összefoglaló
29. sor: 29. sor:
::''Ez a cikk a Malta-szigeti Mġarr-ról szól. A gozói Mġarrt ld. [[Għajnsielem#Mġarr|itt]].''
::''Ez a cikk a Malta-szigeti Mġarr-ról szól. A gozói Mġarrt ld. [[Għajnsielem#Mġarr|itt]].''


'''Mġarr''' (más néven ''L-Imġarr'') kisváros és [[Málta helyi tanácsai|helyi tanács]] [[Málta]] nyugati részén, lakossága 2995 fő. Korábbi neve ''Mgiarro'' volt.
'''Mġarr''' (névelővel ''L-Imġarr'') kisváros és [[Málta helyi tanácsai|helyi tanács]] [[Málta]] nyugati részén, lakossága 2995 fő. Korábbi neve ''Mgiarro'' (néha ''Mugiarro'') volt.


==Rövid története==
==Rövid története==
Málta első telepesei a környéken is megtelepedtek, erre utal a két [[Málta megalitikus templomai|megalitikus templom]], Ta' Ħaġrat és Ta' Skorba romja. Ezután sokáig nem találunk itt települést. A középkorban [[mdina]]i patríciuscsaládok által támogatott földművelő közösség lakta. Az [[aragónia]]i-házi királyok az ''Inguanez'' családnak adományozták Mgiarrót, amelyet a későbbi birtokos Falsone család felaprózott az örökösök között. [[1610]]-től a [[mosta]]i egyházközség része volt. A lovagok több őrtornyot építettek a parton a terület védelmére, mint pl. a ma is álló Lippija Tower ([[1657]]). Csak [[1893]]-ban lett önálló [[plébánia|egyházközség]]. A település déli határában épült az [[1897]]-re elkészült [[Victoria Lines]] védvonal. [[1912]] és [[1946]] között épült jellegzetes, szabálytalan ovális kupolájú temploma is. Ma Málta 68 helyi tanácsának egyike.
Málta első telepesei a környéken is megtelepedtek, erre utal a két [[Málta megalitikus templomai|megalitikus templom]], Ta' Ħaġrat és Ta' Skorba romja. Ezután sokáig nem találunk itt települést. A középkorban [[mdina]]i patríciuscsaládok által támogatott földművelő közösség lakta. Az [[aragónia]]i-házi királyok az ''Inguanez'' családnak adományozták Mgiarrót, amelyet a későbbi birtokos Falsone család felaprózott az örökösök között. [[1610]]-től a [[mosta]]i egyházközség része volt. A lovagok több őrtornyot építettek a parton a terület védelmére, mint pl. a ma is álló Lippija Tower ([[1657]]). Csak [[1893]]-ban lett önálló [[plébánia|egyházközség]]. A település déli határában épült az [[1897]]-re elkészült [[Victoria Lines]] védvonal. [[1912]] és [[1946]] között épült jellegzetes, szabálytalan ovális kupolájú temploma is. [[1994]] óta Málta 68 helyi tanácsának egyike.


Lakói nagyobbrészt ma is földműveléssel és állattartással foglalkoznak.
Lakói nagyobbrészt ma is földműveléssel és állattartással foglalkoznak.
56. sor: 56. sor:


==Közlekedés==
==Közlekedés==
Autóval Rabaton vagy Golden Bay -en keresztül érhető el, útjai elfogadható minőségűek. Busszal megközelíthető [[Valletta]] felől (47-es és 52-es busz).
Autóval [[Rabat (Málta)|Rabat]]on vagy Golden Bay-en keresztül érhető el, útjai elfogadható minőségűek. Busszal megközelíthető [[Valletta]] felől (47-es és 52-es busz).


==Forrás és irodalom==
==Forrás és irodalom==

A lap 2010. június 7., 05:46-kori változata

Mġarr
Mġarr
Mġarr
Mġarr zászlaja
Mġarr zászlaja
Mottó: Kicsiny, de nagy szívvel
Közigazgatás
Ország Málta
RangHelyi tanács
PolgármesterPaul Vella (Nemzeti Párt, 2000 óta)
IrányítószámMĠR
Testvérvárosok
ÜnnepSzűz Mária mennybemenetele (augusztus 15)
Népesség
Teljes népesség3629 fő (2014. márc. 31.)[1]
Népsűrűség185,79 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület16,12 km²
IdőzónaEET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 35° 55′ 11″, k. h. 14° 21′ 59″Koordináták: é. sz. 35° 55′ 11″, k. h. 14° 21′ 59″
Mġarr weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Mġarr témájú médiaállományokat.
Ez a cikk a Malta-szigeti Mġarr-ról szól. A gozói Mġarrt ld. itt.

Mġarr (névelővel L-Imġarr) kisváros és helyi tanács Málta nyugati részén, lakossága 2995 fő. Korábbi neve Mgiarro (néha Mugiarro) volt.

Rövid története

Málta első telepesei a környéken is megtelepedtek, erre utal a két megalitikus templom, Ta' Ħaġrat és Ta' Skorba romja. Ezután sokáig nem találunk itt települést. A középkorban mdinai patríciuscsaládok által támogatott földművelő közösség lakta. Az aragóniai-házi királyok az Inguanez családnak adományozták Mgiarrót, amelyet a későbbi birtokos Falsone család felaprózott az örökösök között. 1610-től a mostai egyházközség része volt. A lovagok több őrtornyot építettek a parton a terület védelmére, mint pl. a ma is álló Lippija Tower (1657). Csak 1893-ban lett önálló egyházközség. A település déli határában épült az 1897-re elkészült Victoria Lines védvonal. 1912 és 1946 között épült jellegzetes, szabálytalan ovális kupolájú temploma is. 1994 óta Málta 68 helyi tanácsának egyike.

Lakói nagyobbrészt ma is földműveléssel és állattartással foglalkoznak.

Nevezetességei

A plébániatemplom
Ta' Ħaġrat romjai
  • A Mosta Dome mintájára épült plébániatemplom. A helyiek mezőgazdasági termékek, többek között tojás eladásával teremtették elő az építkezés költségeit, a legenda szerint ezért ovális alakú a templom kupolája. Az elképzelés annyira merész volt, hogy csak két helyi építőmester, Gamri Camilleri és John A Cilia vállalkoztak a megtervezésére és kivitelezésére.
  • Ta' Ħaġrat és Ta' Skorba megalitikus templomai, mindkettő a Kr.e. 4. évezredből való.
  • Bronzkori "keréknyomok"
  • Római fürdő romjai (Għajn Tuffieħa). Egy villa része volt.
  • Lippija Tower: Jean Paul Lascaris-Castellar őrtornyainak egyike
  • Victoria Lines
  • Lejla Mġarrija Festival (angol nyelven)

Bár a szervezett turistautak elkerülik, a város főtere és utcái esténként megtelnek a környék vacsorázni, szórakozni vágyó lakóival.

Önkormányzata

Mġarrt öttagú helyi tanács irányítja. A jelenlegi, 6. tanács 2009-ben lépett hivatalba.

Polgármesterei:

  • Victor Camilleri (1994-2000)
  • Paul Vella (2000-)

Közlekedés

Autóval Rabaton vagy Golden Bay-en keresztül érhető el, útjai elfogadható minőségűek. Busszal megközelíthető Valletta felől (47-es és 52-es busz).

Forrás és irodalom

Lábjegyzet

  1. http://www.webcitation.org/6ZSEwl5UZ
Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Mġarr (Málta) témájú médiaállományokat.

Sablon:Málta helyi tanácsai