„Szerkesztő:Tommyboy 0534/piszkozat” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{egyért3|Credo (egyértelműsítő lap)|A|Credo}}
{{Cég infobox
{{Cég infobox
| név = Kravtex Kereskedelmi Kft.
| név = Kravtex Kereskedelmi Kft.
13. sor: 12. sor:
| lábjegyzet =
| lábjegyzet =
}}
}}
{{egyért3|Credo (egyértelműsítő lap)|A|Credo}}
A '''Credo''' Credo egy magyar [[autóbusz]]márka, amely [[1999]] óta létezik. A győri székhelyű Kravtex cégcsoport gyártja az autóbuszokat a mosonmagyaróvári [[Kühne Zrt.]] és a győri [[Kravtex Kft.]] gyáregységeiben. A cég legfőbb vásárlói a hazai [[Volán]]-vállalatok, de találhatunk 1-2 Credo autóbuszt magánkézben, illetve külföldön [[Románia|Romániában]] és [[Oroszország|Oroszországban]].
A '''Credo''' Credo egy magyar [[autóbusz]]márka, amely [[1999]] óta létezik. A győri székhelyű Kravtex cégcsoport gyártja az autóbuszokat a mosonmagyaróvári [[Kühne Zrt.]] és a győri [[Kravtex Kft.]] gyáregységeiben. A cég legfőbb vásárlói a hazai [[Volán]]-vállalatok, de találhatunk 1-2 Credo autóbuszt magánkézben, illetve külföldön [[Románia|Romániában]] és [[Oroszország|Oroszországban]].



A lap 2010. június 4., 01:06-kori változata

Kravtex Kereskedelmi Kft.
[[Fájl:Fájl:Credo logo.gif|150px]]
TípusKorlátolt felelősségű társaság
Alapítva1992
Székhely Magyarország, Győr
VezetőkDr. Krankovics István
Iparágjárműipar
Termékekautóbuszok
LeányvállalataiKühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt., Kühne Vasöntöde Kft.

A Kravtex Kereskedelmi Kft. weboldala
SablonWikidataSegítség

A Credo Credo egy magyar autóbuszmárka, amely 1999 óta létezik. A győri székhelyű Kravtex cégcsoport gyártja az autóbuszokat a mosonmagyaróvári Kühne Zrt. és a győri Kravtex Kft. gyáregységeiben. A cég legfőbb vásárlói a hazai Volán-vállalatok, de találhatunk 1-2 Credo autóbuszt magánkézben, illetve külföldön Romániában és Oroszországban.

A Kravtex Kft. története

Fájl:Credo BN 18 Jászkun Volán.jpg
A Jászkun Volán Credo BN 18-asai

A Kravtex Kereskedelmi Kft.-t 1992-ben alapították az orosz Avtoexport részvételével. Fő profilja Ikarus autóbuszok és ezek alkatrészeinek, főleg Rába főegységeinek exportja volt a FÁK országaiba.

2 évvel később Győrben üzemegységet létesített a cég, és használt Ikarus autóbuszok felújításába fogott. 2002-ig összesen 700 Ikarust újítottak fel, ezeket néhány Magyarországon maradt példányt kivéve a volt Szovjetunió országaiban értékesítették.

1997-ben a cég megvásárolta a mosonmagyaróvári Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Rt. többségi tulajdonát. Az így létrejött cégcsoport 1999-ben a cseh SOR Libchavy cégtől 9,5 m hosszú autóbuszok gyártására licencet vásárolt, és Magyarországon Credo néven kezdte gyártani és értékesíteni az autóbuszokat (az első példány még Kravola néven került forgalomba).

A cég folyamatos fejlesztéssel növelte a magyar beszállítók részarányát és – alapvetően még mindig a cseh platformra épülő – újabb, egyre nagyobb részarányban saját tervezésű típusokat mutatott be. 2005-ben bemutatták a cég eddigi legsikeresebb típusát, az elővárosi Credo EC 12-t.

2009 nyarán bemutatták a Credo Citadell 12 típusú, teljes hosszában alacsonypadlós autóbuszt, majd fél évvel később a csukós Citadell 19-et is. Ettől a típustól komoly áttörést remél a Kravtex, tervezésekor kifejezetten a budapesti közlekedési igények kiszolgálását tartották szem előtt. Ez a típus az első teljesen saját fejlesztésű autóbusza a cégnek.

Credo autóbuszok

Egy Tisza Volán által üzemeltetett Credo EC 11

Már nem gyártott típusok

A Kravtex Kft. gyártmányválasztéka 1999-től 2005-ig csak 9,5 m és 10,7 m hosszú midibuszokat tartalmazott. A buszok az övvonalig rozsdamentes anyagból készültek, Iveco Tector típusú, 176 kW teljesítményű motorokkal szerelték őket. Elöl Rába 501 típusú, hátul Rába 106 típusú dobfékes futóművekkel rendelkeztek. Ezen buszoknak nem létezett alacsonypadlós változata.

Jelenlegi típusok

Fájl:Credo EC 12 Kapos.jpg
A legnépszerűbb típus, az EC 12 a Kapos Volán járatán
Fájl:Credo bemutató.jpg
Új Credo buszok (EN 9,5, Citadell 12 és Citadell 19) bemutatója a Hősök terén

"Kiskerekű" típusok

Ezen típuscsaládba tartozó autóbuszok érdekessége, hogy a minél kisebb tömeg érdekében mindössze 19,5" kerékátmérőjű abroncsokkal vannak felszerelve, amely kihat az egész vázszerkezet össztömegére. Ez az autóbusz üzemeltetési költségénél előnyt jelent, hiszen kevesebb üzemanyag is elég az autóbusz mozgatásához. Másfelől viszont rossz hatása van az úttartásra, valamint az alacsonypadlós (BN és EN) autóbuszok esetében hajtott futóműhöz nem elérhető az alacsonypadlós technológia, ezért ezek az autóbuszok csak a hajtott tengely előtti szekcióig alacsonypadlósak. A városi alkalmazásnál a mellső futómű helyigényének és alacsony terhelhetőségének következtében előre nem tudták beépíteni a városi buszoknál megszokott, két felszállósávos ajtót sem, csökkenteni kellett az első ajtó méretét. A nyilvánvaló hátrányok ellenére Magyarországon jelenleg piacvezetők a Credo autóbuszok, köszönhetően az alacsony vételárnak és fenntartási költségeknek.

BN/EN típuscsalád: A Kravtex Kft. városi ill. elővárosi alkalmazásra szánt Low Entry (alacsony belépésű) konstrukciója. Önhordó, az övvonalig rozsdamentes acélból készült autóbuszok. A motor hátul, az utastér padlózata alatt helyezkedik el, ezért csak az utolsó tengely előtti szekcióig alacsonypadlósak az autóbuszok.

EC/IC típuscsalád: Elővárosi/városközi kategóriájú, önhordó, az övvonalig rozsdamentes karosszériájú, farmotoros autóbuszok, 800 mm-es (normál) padlómagassággal. Az elővárosi EC 12-es a cég legsikeresebb terméke. Alacsony komfortfokozatot képvisel, de vételára és a fenntartási költségei szintén alacsonyak. A városközi IC 12-est rendszerint magasabb felszereltségi szinttel látják el.

LH 12 típus: Városközi forgalomra szánt, önhordó, az övvonalig rozsdamentes karosszériájú, farmotoros autóbusz, emelt (1000 mm-es) padlómagassággal és megnövelt csomagtérrel.

Citadell autóbuszok

A kisméretű kerekekkel kapcsolatos hátrányok elkerülése miatt fejlesztette ki a Kravtex cégcsoport a Citadell típuscsaládot. A kerékátmérő ezen autóbuszok esetében már a megszokott, 22,5" méretű. A hátsó, hajtott tengely alacsonypadlós buszokhoz kifejlesztett, ún. portál változatát építették be az autóbuszba, és a motor a padló alól az autóbusz bal oldalára került. Így lehetővé vált a teljesen alacsonypadlós kialakítás, és a megfelelő méretű első ajtó beépítése. Az eddigi járművekkel ellentétben ezen autóbuszok teljes vázát rozsdamentes anygaból készítik.

Eddig egy szóló és egy csuklós prototípus autóbusz készült el. A cég nem titkoltan budapesti alkalmazásra szánja az autóbuszokat, ennek megfelelően már mindkét autóbuszt tesztelte a BKV.

Hivatkozások

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Tommyboy 0534/piszkozat témájú médiaállományokat.