„Címkefelhő” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
pongyola fogalmazás miatt az első mondat korrekciója. A cimkéket a szerkesztők készítik, nem a felhasználók
még mindig pongyola volt... nem csupán a használat gyakorisága lehet fontos szempont
1. sor: 1. sor:
A '''címkefelhő''' ([[angol nyelv|angolul]]:''tag cloud'') egy weboldal tartalmára jellemző ''címkék'' ''(tagek)'' vagy szövegbeli szavak olvasók általi használatának gyakorisága szerinti vizuális ábrázolása. A címkék többnyire szavak, melyeket általában abc-sorrendben sorolnak fel, és fontoságukat színük ill. betűméretük jelzi. E módon abc-helyük és fontosságuk alapján is meg lehet őket találni.
A '''címkefelhő''' ([[angol nyelv|angolul]]:''tag cloud'') egy weboldal tartalmára jellemző ''címkék'' ''(tagek)'' vagy szövegbeli szavak olvasók általi használati gyakorisága vagy más fontos tulajdonsága szerinti vizuális ábrázolása. A címkék többnyire kulcsszavak, melyeket általában abc-sorrendben sorolnak fel, és fontoságukat színük ill. betűméretük jelzi. E módon abc-helyük és fontosságuk alapján is meg lehet őket találni.


== Eredete ==
== Eredete ==

A lap 2010. május 27., 09:13-kori változata

A címkefelhő (angolul:tag cloud) egy weboldal tartalmára jellemző címkék (tagek) vagy szövegbeli szavak olvasók általi használati gyakorisága vagy más fontos tulajdonsága szerinti vizuális ábrázolása. A címkék többnyire kulcsszavak, melyeket általában abc-sorrendben sorolnak fel, és fontoságukat színük ill. betűméretük jelzi. E módon abc-helyük és fontosságuk alapján is meg lehet őket találni.

Eredete

A flickr-ön használtak először címkefelhőket, Steve Butterfield alapító ötlete nyomán.

Fajtái

Országokat is lehet pl. népességük alapján adatfelhőbe rendezni

Alapvetően háromféle címkefelhőt lehet megkülönböztetni: Az első típusban a címke mérete jelzi azt, hogy a címkét hány esetben rendelték egy tárgyhoz; a másodikban a méret azt jelzi, hány tárgyat rendeltek a címkéhez. A harmadik típust kategorizálásnál használják, a méret a kategória elemeinek mennyiségét jelzi. Létezik továbbá:

  • Adatfelhő (data cloud): gyakoriság helyett érték alapján alakul a címkeméret. Pl. tőzsdei értékek ábrázolására kitűnő.
  • Szövegfelhő (text cloud): egy szöveg szavainak listája, a szavak mérete gyakoriságuktól függően változik.
  • Szókapcsolati felhő (collocate cloud): a szövegfelhő változata, egy egész dokumentum szókapcsolatait vizsgálja, és a szavakat aszerint méretezi, milyen kapcsolatban állnak a keresett kulcsszóval.