„I. Narsak szászánida király” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Luckas-bot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: bg:Нарсес (Сасаниди)
DSisyphBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő módosítása: bg:Нарсе
45. sor: 45. sor:
[[en:Narseh]]
[[en:Narseh]]
[[ar:نرسي]]
[[ar:نرسي]]
[[bg:Нарсе]]
[[bg:Нарсес (Сасаниди)]]
[[cs:Narsé]]
[[cs:Narsé]]
[[de:Narseh]]
[[de:Narseh]]

A lap 2010. május 19., 07:01-kori változata

Narszé
Figyelem! Ez a sablon elavult, csakis a lapok régebbi változatainak helyes megjelenítése érdekében hagytuk meg. Ha egy lap legújabb változatán látod ezt a szöveget, cseréld le a sablont az újabb változatra: {{Uralkodó infobox}}(?)
Szászánida király
Uralkodása 293302
Elhunyt 302
Elődje III. Bahrám
Utódja II. Hurmuz
Gyermekei II. Hurmuz király
Édesapja I. Sápúr király

Narszé (†302) a Szászánida Birodalom királya 293-302 között. A trónt testvére unokájától, III. Bahrám-tól vette el, annak rövid, mindössze négy hónapos uralkodása után. Újabb Róma elleni háborúba kezdett. A későbbi Galerius császárt (305-311) 296-ban legyőzte az Eufrátesz melletti Callinicumban. 297-ben egy római rajtaütésben vereséget szenvedett, mikor háremével Arméniában járt. A háborút lezáró tárgyalások során a Szászánidák minden, a Tigris folyótól nyugatra fekvő területet átengedtek Rómának és ígéretet tettek rá, hogy nem szólnak bele Arménia és Georgia ügyeibe. Ezután a súlyos vereség után Narszé 302-ben lemondott trónjáról, és még ebben az évben meghalt. A trónon fia, II. Hurmuz követte.

Források

Ez a szócikk részben vagy egészben az Imperio Sasánida című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. Klaus-Jürgen Matz: Ki mikor uralkodott, kormányzott?: Uralkodói táblák a világtörténelemhez : császárok, királyok, államfők, miniszterelnökök és pártvezérek. Átdolgozott, felújított kiadás. Budapest: Magyar Könyvklub. 2003. ISBN 963 547 849 6  


Előző uralkodó:
{{{előző}}}
Szászánida király
293 – 302
Buran szászánida királynő
Következő uralkodó:
{{{következő}}}