„Trébelés” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a →‎Forrás: Pallas Nagylexikona → A Pallas nagy lexikona,
Nincs szerkesztési összefoglaló
3. sor: 3. sor:
A '''trébelés''' a fémlemezek hideg domborítása, kalapáccsal és üllővel való alakítása.
A '''trébelés''' a fémlemezek hideg domborítása, kalapáccsal és üllővel való alakítása.


A [[bádog]]osok erre a célra rendszerint a szarvasüllőt vagy a maroküllőt és a munka nemének megfelelő kalapácsot használnak. Az üllőre tett lemez a kalapálás következtében a kívánt alakot ölti fel. A finomabb vastárgyak domborításához, üllő gyanánt rendszerint [[ólom|ólmot]] használnak, mellyel a durván előkészített tárgyakat [[gyanta]], téglapor és faggyú keverékével öntik ki. A finomabb tárgyak domborításához nemcsak kalapácsot, hanem a munka neme szerint különféle alaku domborító acélokat is használnak.
A [[bádog]]osok erre a célra rendszerint a szarvasüllőt vagy a maroküllőt és a munka nemének megfelelő kalapácsot használnak. Az üllőre tett lemez a kalapálás következtében a kívánt alakot ölti fel. A finomabb vastárgyak domborításához, üllő gyanánt rendszerint [[ólom|ólmot]] használnak, mellyel a durván előkészített tárgyakat [[gyanta]], téglapor és faggyú keverékével öntik ki. A finomabb tárgyak domborításához nemcsak kalapácsot, hanem a munka neme szerint különféle alakú domborító acélokat is használnak.
==Forrás==
==Forrás==

A lap 2010. május 14., 02:51-kori változata

A trébelés a fémlemezek hideg domborítása, kalapáccsal és üllővel való alakítása.

A bádogosok erre a célra rendszerint a szarvasüllőt vagy a maroküllőt és a munka nemének megfelelő kalapácsot használnak. Az üllőre tett lemez a kalapálás következtében a kívánt alakot ölti fel. A finomabb vastárgyak domborításához, üllő gyanánt rendszerint ólmot használnak, mellyel a durván előkészített tárgyakat gyanta, téglapor és faggyú keverékével öntik ki. A finomabb tárgyak domborításához nemcsak kalapácsot, hanem a munka neme szerint különféle alakú domborító acélokat is használnak.

Forrás

  • Imrehné Sebestyén Margit: A képzelet világa, Apáczai Kiadó
  • A Pallas nagy lexikona