„Plaza de soberanía” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
YurikBot (vitalap | szerkesztései)
Thijs!bot (vitalap | szerkesztései)
a robot Modifying: en:Plazas de soberanía
25. sor: 25. sor:
[[Kategória:Spanyolország közigazgatása]]
[[Kategória:Spanyolország közigazgatása]]


[[en:Plaza de soberanía]] [[br:Plaza de soberanía]] [[ca:Possessions espanyoles al Nord d'Àfrica]] [[cs:Španělské severoafrické državy]] [[de:Plaza de soberanía]] [[es:Plazas de soberanía]] [[fr:Plazas de soberanía]] [[gl:Praza de soberanía]] [[id:Plaza de soberanía]] [[it:Plazas de soberanía]] [[nl:Plazas de soberanía]] [[pl:Hiszpańskie posiadłości w Afryce Północnej]] [[pt:Possessões espanholas]] [[ro:Plaza de soberanía]] [[sr:Шпанске суверене територије]] [[tl:Plaza de soberanía]] [[uk:Plaza de soberania]] [[zh-min-nan:Chú-koân só͘-chāi]]
[[en:Plazas de soberanía]] [[br:Plaza de soberanía]] [[ca:Possessions espanyoles al Nord d'Àfrica]] [[cs:Španělské severoafrické državy]] [[de:Plaza de soberanía]] [[es:Plazas de soberanía]] [[fr:Plazas de soberanía]] [[gl:Praza de soberanía]] [[id:Plaza de soberanía]] [[it:Plazas de soberanía]] [[nl:Plazas de soberanía]] [[pl:Hiszpańskie posiadłości w Afryce Północnej]] [[pt:Possessões espanholas]] [[ro:Plaza de soberanía]] [[sr:Шпанске суверене територије]] [[tl:Plaza de soberanía]] [[uk:Plaza de soberania]] [[zh-min-nan:Chú-koân só͘-chāi]]

A lap 2006. augusztus 7., 15:15-kori változata

Fájl:Plaza de soberania.gif
19. századi spanyol térkép

Plaza de soberanía különleges spanyol kormányzati terület Marokkó északi tengerpartja közelében. A terület közvetlenül a madridi kormány irányítása alatt áll. A terület – akárcsak Spanyolország tartományai – az Európai Unió részei, a hivatalos fizetőeszköz itt is az euró.

A terület a következő részekből áll (zárójelben a terület megszerzésének éve):

Ez utóbbi sziget, mely Ceutához közel található, többször volt ütközőpont Marokkó és Spanyolország között 2002-ben, jelenleg "senkiföldje", de mindkét ország igényt tart rá.

Marokkó 1956-os függetlenné válásakor a szigetek megmaradtak spanyol fennhatóság alatt, bár maga a terület Marokkó partjainál helyezkedik el.

Egykoron ehhez a területhez tartozott Ceuta és Melilla is, de ezek a városok jelenleg autonóm város ranggal rendelkeznek, ami ugyan nem olyan magas rang, mit a többi tartomány autonómiája, viszont magasabb, mint a szigetek rangja.

Csak Peñón de Alhucemas lakott terület, de a szigeteken több katonai támaszpont is található, néhány száz fős katonasággal.