„Mészáros János (altábornagy)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
defsort
VolkovBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő módosítása: en:Johann Mészáros von Szoboszló
39. sor: 39. sor:
[[Kategória:18. századi magyarok]]
[[Kategória:18. századi magyarok]]


[[en:Johann Meszaros von Szoboszlo]]
[[en:Johann Mészáros von Szoboszló]]

A lap 2010. április 25., 23:46-kori változata

Mészáros János
Született1737
Kunhegyes
Meghalt1801. november 17. (63-64 évesen)
Csomaköz község
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Fegyvernemlovasság
Rendfokozataaltábornagy
Csatái
hétéves háború
bajor örökösödési háború
osztrák-török háború
napóleoni háborúk
KitüntetéseiMária Terézia katonai rend
RokonaiTisza Kálmán magyar miniszterelnök, kinek anyja Teleki Julianna, nagyanyja, pedig Teleki Kata volt, családi kapcsolatban állt Mészáros János altábornaggyal.[1]
Teleki László (III.) apósa
Széki gróf Teleki László nagyapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Mészáros János témájú médiaállományokat.

Mészáros János (Johann von Mészáros Szoboszló) (Kunhegyes, 1737.- Csomaköz, 1801. november 17) altábornagy. 1756-ban lépett be az osztrák császári hadseregbe és harcolt a poroszok, a törökök, és a franciák ellen a hosszú katonai pályafutása alatt. A francia forradalmi háborúk alatt hadosztály parancsnok a 1796-1797. évi olasz hadjáratban a Bonaparte Napóleon hadserege ellen.

Korai pályafutása

Osztrák katonai szolgálatba 1756-ban lépett be hadapródként a 30. Desewffy Huszár Regimentbe. A hétéves háborúban őrnagyi rangot szerzett 1774. január 10-én. A bajor örökösödési háborúban vitézségéért alezredessé léptették elő 1778. november 1-én. 1784. május 1-én a II. József császár 2. Huszár Regiment ezredesévé nevezték ki. A osztrák-török háború idején (1787-1791) a sikeres lovassági támadásért a foksányi csatában vezérőrnagyi ranggal jutalmazták.

A francia forradalmi háborúk idején

1792-ben az első Mészáros Ulánus Regiment tulajdonosa lett.1793. október 13-án vezette Dagobert von Wurmser tábornok 4. hadoszlopát a wissembourgi csatában, ekkor kapta meg bátorságáért a Mária Terézia Rendet katonai kitüntetést. 1796. március 4-én altábornagyi kinevezése után a franciák ellen harcolt német területen.

Amikor Wurmser lett a főparancsnok Olaszországban, Mészáros csatlakozott hozzá. A franciák által ostromlott Mantova első tehermentesítési kísérleténél ő irányította a keleti hadoszlop fő erejét és Castiglione-i csatában Bonaparte Napóleon ellen harcolt. A második felmentési kísérletnél a francia erők vereséget mértek Wurmserre az első bassanói csatában szeptember 8-án. Ahelyett, hogy visszavonult volna keletre, Wurmser egyesül hagyta Mészáros divízióját és Mantovába sietett. Az osztrákok kijátszották Bonapartét, mert az amíg őket kereste, elérték az erődöt. Mészáros és katonái súlyos veszteségeket szenvedtek Mantovában és 1797. februárjában annak feladására kényszerültek.

1797-ben tulajdonosa lett a 10. Mészáros Huszár Regiment-nek és a parancsnoka a magyar nemesi felkelőknek.1798-ban visszavonult a hadseregből. Csomaközön halt meg 1801-ben.

Források

Ez a szócikk részben vagy egészben a Johann Meszaros von Szoboszlo című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  • Katolikus Lexikon[2]
  • Kunhegyes története[3]

Sablon:Koalíciós háborúk 1792-1815