„Aziz Nesin” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a kisebb formai javítások,
AmphBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: fr:Aziz Nesin
34. sor: 34. sor:
[[de:Aziz Nesin]]
[[de:Aziz Nesin]]
[[fa:عزیز نسین]]
[[fa:عزیز نسین]]
[[fr:Aziz Nesin]]
[[ku:Aziz Nesin]]
[[ku:Aziz Nesin]]
[[ro:Aziz Nesin]]
[[ro:Aziz Nesin]]

A lap 2010. április 3., 20:39-kori változata

Aziz Nesin (eredeti neve: Mehmet Nusret, Törökország, Adalar (más néven: Heybeliada) 1915. december 20. – 1995. július 6.) híres török író és humorista, több mint 100 könyv szerzője.

Életrajz

Miután több éven keresztül tisztviselőként szolgált, később egy szatirikus folyóirat szerkesztője lett. Politikai nézetei miatt többször ült börtönben, illetve az Állami Biztonsági Szolgálat (törökül: MAH) felügyelet alá helyezte.

Írásaiban az átlagember brutális elnyomását ábrázolta. A bürokráciát és gazdasági visszaéléseket gúnyolta ki történeteiben. Számos rangos díjat kapott Törökországban, Olaszországban, Bulgáriában, valamint az egykori Szovjetunióban. A műveit több mint 30 nyelvre fordították le.

1956. június 6-án feleségül vette az Akbaba újságnál dolgozó munkatársát, Meral Çelen-t.

1972-ben létrehozza a Nesin Alapítványt. Elhatározta, hogy négy szegény, nyomorgó gyermeket az elemi iskolától kezdve az Alapítványon keresztül támogat, egészen a felsőfokú tanulmányok befejezéséig (lakás, élelem, tandíj, stb.). Ezt követően minden jogdíjából felajánlott valamennyit az Alapítvány javára (könyv, színdarab, film, rádió és TV fellépések, stb.).

Aziz Nesin politikailag aktív volt. Az 1980-as puccsot követően – amit Kenan Evren vezetett – az értelmiséget elnyomták. Sok értelmiségit késztetett arra, hogy a katonai kormány ellen kiálljon, azzal, hogy kibocsátotta az Értelmiségi Petíciót (törökül: Aydınlar Dilekçesi).

Utolsó éveiben sokat küzdött a tudatlanság és a vallási fundamentalizmus ellen.

1995. július 6-án hunyt el egy könyv dedikálást követően (Çeşme, İzmir). Halálat követően – végakaratának megfelelően – ismeretlen helyen temették el az általa létrehozott Alapítvány közreműködésével.

Művei

  • Isztambuli fiú
  • A sas és a hal tánca
  • Kutyamesék
  • Naszreddin hodzsa meséi
  • Nevetés és sírás

Ez a szócikk részben vagy egészben az Aziz Nesin című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.