„1953-as Formula–1 világbajnokság” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
MastiBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő módosítása: it:Campionato Mondiale di Formula 1 1953
Luckas-bot (vitalap | szerkesztései)
1 571. sor: 1 571. sor:
[[de:Formel-1-Saison 1953]]
[[de:Formel-1-Saison 1953]]
[[el:Παγκόσμιο πρωτάθλημα Φόρμουλα 1 (1953)]]
[[el:Παγκόσμιο πρωτάθλημα Φόρμουλα 1 (1953)]]
[[es:Anexo:Temporada 1953 de Fórmula 1]]
[[eu:1953ko 1 Formulako denboraldia]]
[[eu:1953ko 1 Formulako denboraldia]]
[[fi:Formula 1 -kausi 1953]]
[[fi:Formula 1 -kausi 1953]]
[[fr:Championnat du monde de Formule 1 1953]]
[[fr:Championnat du monde de Formule 1 1953]]
[[gl:Campionato Mundial de Fórmula 1 de 1953]]
[[it:Campionato Mondiale di Formula 1 1953]]
[[it:Campionato Mondiale di Formula 1 1953]]
[[lt:1953 m. Formulės 1 sezonas]]
[[lt:1953 m. Formulės 1 sezonas]]

A lap 2010. április 3., 14:56-kori változata

1953-es FIA Formula–1 világbajnokság
Előző: 1952
Következő: 1954
Egyéni világbajnok: Olasz Alberto Ascari 34,5 pont
Fájl:Maserati 4clt 48.jpg
Alberto Ascari Maserati 4clt-vel

Az 1953-as Formula–1-es szezon volt az 4. FIA Formula–1 világbajnoki szezon. 1953. január 18-ától szeptember 13-áig tartott.

Az első öt célba érkezőnek járt világbajnoki pont (8, 6, 4, 3, 2). 1 pontot adtak a leggyorsabb körért. A kilencből csak a legjobb négy pontszám számított bele a világbajnokság végeredményébe. A pontokat megosztott autókért egyformán megosztották a versenyzők között, tekintet nélkül arra, hogy ki vezette többet az autót.

Bekerült a versenynaptárba az Argentin Nagydíj, így ebben az évadban már 9 futamot rendeztek.

A szezon menete

Argentin Nagydíj

Az évadnyitó futamra egy új helyszínen került sor, az 1953-ban először megrendezett Argentin Nagydíjon, amit az akkor frissen épült Buenos Airesi pályán bonyolítottak le. A pole pozíciót a Ferraris Alberto Ascari szerezte meg, aki az egy évvel korábbi eredményeket is beleszámítva sorozatban hetedszerre nyert és futotta meg a verseny leggyorsabb körét. Mindkét teljesítményével máig(!) vezeti az ezirányú statisztikákat. Az argentin világbajnok, Juan Manuel Fangio ebben az évben már visszatért a versenyzéshez, a Maserati csapatnál versenyezve. Első hazai futamán a második helyről rajtolt, de a 36. körben, váltóhiba miatt feladta a versenyt. Ascari mögött a harmadik helyről induló csapattársa, Luigi Villoresi ért a célba, egy kör hátrányban. A negyedik helyről rajtoló, szintén Ferraris Farina már a 31. körben kiesett a versenyből. A harmadik és ötödik helyen befutó két argentin Maseratis, José Froilán González és Oscar Alfredo Galvez között az első Ferraris évadját kezdő, fiatal (24 éves) Mike Hawthorn ért célba.

Holland Nagydíj

A harmadik versenyt (Indianapolist nem számítva a második) a hollandiai Zadvoortban rendezték. Itt újra Ascari szerezte meg a pole pozíciót. Mögötte ismét Fangio indult, a harmadik helyet újra Farina szerezte meg. Ezt a versenyt is a Ferrarik uralták. Különösképpen, miután José Froilán González 22. körben kiessett, igaz, ő még beülhetett csapattársa, Felice Bonetto autójába. A 36. körben kieső Fangionak már nem volt ilyen lehetősége, így három futammal a szezonkezdet után is pont nélkül állt. A műszaki hibák a Ferrarit sem kerülték el teljesen. Luigi Villoresi a 67. körben kényszerült kiállni annak ellenére, hogy az addig futott leggyorsabb körénél a verseny végéig sem tudott senki gyorsabbat teljesíteni. Az élen Ascari és Farina értek célba, mögöttük egy kör hátrányban González, aki viszont megosztva kapta a négy pontot Bonettoval, így még a negyedik helyen célba érő Hawthorn is egyel több pontot szerzett nála. Az utolsó pontszerző helyen, már két kör hátrányban, Toulo de Graffenried végzett a Maseratival.

Belga Nagydíj

A nagyedik futamot a belgiumi Spa-Francorchamps versenypályán rendezték. A pole pozíciót Fangio szerezte meg. Az 1951-es Spanyol Nagydíj óta az első eset volt, mikor nem Ferrari indult a pole pozícióból. Azelőtt egyébként az 1951-es Olasz Nagydíjon maga Fangio volt az utolsó nem Ferraris időmérő győztes. Fangiot ennek ellenére tovább üldözte balszerencséje. A 13. körben elfüstölt a motorja, de akkor még cserélt csapattársával, a belga Johhny Claessel, azzal pedig kicsúszott a rendkívül veszélyes belga pályáról, így a negyedik futam után is pont nélkül maradt. A versenyt Ascari és Villoresi fejezték be az élen. A két ferraris mögött két maseratis következett, mindkettő egy körös hátrányban: Onofre Marimon és Toulo de Graffenried. Az utolsó pontszerző helyen Maurice Trintignant ért be egy Gordinivel. Az évben ő volt az első pontszerző, aki nem Ferraris vagy Maseratis volt.

Francia Nagydíj

Az ötödik verseny a Francia Nagydíj volt, ami egy év kihagyás után visszatért az első két évben használt Reims-Gueux-i pályára. A pole pozíció ismét Ascarié lett. Ezúttal mögötte nem Fangio, hanem a szintén Ferraris Felice Bonetto indult. A harmadik rajtkockában szintén Ferrari állt, Villoresivel a volánnál. Fangio csak a negyedik helyről indult. A Maestro, aki kora legnagyobb edzésmenőjének számított, még soha ezelőtt nem indult a harmadik helynél hátrábbról. A verseny egyébként a Formula–1 addigi történetének legszorosabb versenyét hozta, ugyanis az első négy befutó 5 másodpercen belül volt egymáshoz képest. A szenzációs versenyből ezúttal is egy Ferraris került ki győztesen, a sportágban a második, a Ferrarinál az első szezonját teljesítő, mindössze 24 éves Mike Hawthorn, aki az addig győzni tudó pilóták közül magasan a legfiatalabb volt. Ő volt ezen kívül az első nem olasz vagy argentin győztese Forma–1-es világbajnoki versenynek. A második helyen Fangio futott be. Mivel a leggyorsabb kört is megfutotta, csak egy ponttal kapott kevesebbet a győztesnél. A dobogó harmadik fokára is Maseratis állhatott fel, González személyében. A további két pontszerző a Ferraris Ascari és Farina lett, Villoresi pedig 6.-ként futott be.

Brit Nagydíj

A hatodik verseny a Silverstone-ban rendezett Brit Nagydíj volt. Ascari ismét megszerezte a pole pozíciót, nyert, és a leggyorsabb kört is megfutotta, igaz, ezt megosztva a Maseratis Gonzálezzel, aki a második helyről indult, de csak a negyedik helyen ért célba. A végeredmény egyébként érdekes, Ferrari-Maserati-Ferrari-Maserati-Ferrari-Maserati lett, névszerint Ascari, Fangio, Farina, González, Hawthorn, Bonetto.

Német Nagydíj

Az évad hededik futama a Német Nagydíj volt, a hírhedt Nürburgring Nordschleife pályán. Bár Ascari ismét az első rajtkockából indult, és a verseny leggyorsabb körét is megfutotta, ezúttal őt érte utol a balszerencse. A 15. körben meghibásodott motorja, és bár autót cserélt Villoresivel, nem tudott pontszerző helyen célba érni. A versenyt Nino Farina nyerte meg, aki ezzel élete utolsó, számszerint ötödik győzelmét húzta be, és ő lett a sportág legidősebb futamgyőztese, a maga 46 évével. (Luigi Fagioli az 1951-es Francia Nagydíj győzelmekor 53 éves volt, de azt a futamot Fangio nyerte meg, csak épp miután autót cserélt Fagiolival.) Farina mögött Fangio lett a második, Hawthorn a harmadik. Az utolsó két pontszerző helyen két Maseratis gördült be, Bonetto és Graffenried.

Svájci Nagydíj

A nyolcadik verseny a Svájci Nagydíj volt Bremgartenben. Fangio megszerezte az első rajtkockát Ascari elől, de a motorja a 29. körben felmondta a szolgálatot, és miután Bonetto Maseratijával újra versenybe szállt, már csak a negyedik helyig tudott felkapaszkodni, és persze az azért járó pontokat is meg kellett osztania a csapattársával. A dobogóra három Ferraris léphetett fel, Ascari, Farina, Hawthorn sorrendben. Fangio mögött német csapattársa, Hermann Lang lett az utolsó pontszerző. A leggyorsabb kört ismét Ascari futotta. Ascarinak ezzel annyi pontja lett, hogy még az utolsó futam előtt megnyerte a világbajnokságot.

Olasz Nagydíj

Az évadzáró futam hagyományosan Monzában volt, az Olasz Nagydíj. Az időmérőt a közönség örömére Ascari nyerte Fangio előtt, és a versenyben vezett is, mígnem az utolsó előtti körben kiesett a versenyből, így a győzelem Fangio ölébe hullott, aki a verseny leggyorsabb körét is megfutotta. Mögötte a három Ferraris futott be, Farina, Villoresi és Hawthorn sorrendben. Az utolsó pontszerző helyen Maurice Trintignant ért célba egy Gordinivel.

Futamok

# Futam Dátum Pálya Pályakép Győztes versenyző Győztes csapat Összefoglaló
1 Argentína Argentin Nagydíj Január 18 Oscar Gálvez olasz Alberto Ascari olasz Ferrari Összefoglaló
2 USA Indianapolis 500 Május 30 Indianapolis USA Bill Vukovich USA Kurtis Kraft-Offenhauser Összefoglaló
3 holland Holland Nagydíj Június 7 Zandvoort olasz Alberto Ascari olasz Ferrari Összefoglaló
4 belga Belga Nagydíj Június 21 Spa-Francorchamps olasz Alberto Ascari olasz Ferrari Összefoglaló
5 francia Francia Nagydíj Július 5 Reims UK Mike Hawthorn olasz Ferrari Összefoglaló
6 UK Brit Nagydíj Július 18 Silverstone olasz Alberto Ascari olasz Ferrari Összefoglaló
7 német Német Nagydíj Augusztus 2 Nürburgring Nürburgring olasz Giuseppe Farina olasz Ferrari Összefoglaló
8 svájc Svájci Nagydíj Augusztus 23 Bremgarten olasz Alberto Ascari olasz Ferrari Összefoglaló
9 olasz Olasz Nagydíj Szeptember 13 Monza Argentína Juan Manuel Fangio olasz Maserati Összefoglaló

Bajnokság végeredménye

A bajnok Ascari lett, 6.5 ponttal Fangio előtt. Ascari lett a Forma 1 történetének első többszörös bajnoka, ráadásul az első, aki duplázott. Igaz egy évvel később már Fangio is többszörös bajnok lett, még egy évvel később pedig a duplázás is meg lett neki.

Versenyzők

Pontozás:

Helyezés 1. 2. 3. 4. 5. Lk. 6.-20.
Pont 8 6 4 3 2 1 0

(Félkövér: pole pozíció, dőlt: leggyorsabb kör, a színkódokról részletes információ itt található)

Helyezés Versenyző ARG
Argentína
500
USA
NED
holland
BEL
Belgium
FRA
Franciaország
GBR
UK
GER
Németország
SUI
Svájc
ITA
Olaszország
Pontszám
1 Olaszország Alberto Ascari 1 1 1 4 1** 8† / Ki 1 Ki 34.5 (46.5)
2 Argentína Juan Manuel Fangio Ki HN Ki / Ki† 2 2 2 4† /Ki† 1 28 (29.5)
3 Olaszország Nino Farina Ki 2 Ki 5 3 1 2 2 26 (32)
4 UK Mike Hawthorn 4 4 6 1 5 3 3 4 19 (27)
5 Olaszország Luigi Villoresi 2 Ki 2 6 Ki 8† / Ki† 6 3 17
6 Argentína José Froilán González 3 3† Ki 3 4** 13.5 (14.5)
7 USA Bill Vukovich 1 9
8 Svájc Toulo de Graffenried 5 4 7 Ki 5 Ki Ki 7
9 Olaszország Felice Bonetto Ki 3† Ki 6 4 4† / Ki† Ki 6.5
10 USA Art Cross 2 6
11 Argentína Onofre Marimon 3 9 Ki Ki Ki Ki 4
12 Franciaország Maurice Trintignant 7† 6 5 Ki Ki Ki Ki 5 4
13 USA Sam Hanks 3† 2
14 USA Duane Carter 3† 2
15 Argentína Oscar Alfredo Galvez 5 2
16 USA Jack McGrath 5 2
17 Németország Hermann Lang 5 2
18 USA Fred Agabashian 4† 1.5
19 USA Paul Russo 4† 1.5
20 UK Stirling Moss 9 Ki 6 13 0
21 Franciaország Jean Behra 6 Ki 10 Ki Ki Ki 0
22 Argentína Roberto Mieres HN Ki 6 0
23 USA Jimmy Daywalt 6 0
24 USA Harry Schell 7† Ki 7 Ki Ki Ki 9 0
25 Franciaország Louis Rosier 7 8 8 10 10 Ki 16 0
26 UK Ken Wharton Ki Ki 8 7 HN 0
27 Thaiföld Prince Bira Ki 7 Ki 11 0
28 Belgium Jacques Swaters 7 Ki 0
29 USA Jim Rathmann 7 0
30 Olaszország Sergio Mantovani 7† 0
31 Olaszország Luigi Musso 7† 0
32 UK Peter Collins 8 Ki 13 Ki 0
33 UK John Barber 8 0
34 USA Ernie McCoy 8 0
35 Svájc Max de Terra 8 0
36 Olaszország Umberto Maglioli 8 0
37 UK Alan Brown 9 Ki Ki 12 0
38 USA Tony Bettenhausen 9 0
39 USA Fred Wacker 9 0
40 UK Peter Whitehead 9 0
41 Németország Hans Herrmann 9 0
42 Svájc Albert Scherrer 9 0
43 Monaco Louis Chiron 15 10 0
44 Belgium Paul Frère 10 Ki 0
45 USA Jimmy Davies 10 0
46 USA Duke Nalon 11 0
47 Belgium Andre Pilette 11 0
48 UK Bob Gerard 11 0
49 UK Rodney Nuckey 11 0
50 Belgium Johnny Claes HN Ki† 12 Ki Ki 0
51 USA Carl Scarborough 12 0
52 Németország Theo Helfrich 12 0
53 UK Kenneth McAlpine Ki Ki 13 HN 0
54 USA Manny Ayulo 13 0
55 Franciaország Yves Giraud Cabantous 14 15 0
56 Németország Hans Stuck Ki 14 0
57 USA Jimmy Bryan 14 0
58 Németország Rudolf Krause 14 0
59 USA Bill Holland 15 0
60 Németország Ernst Klodwig 15 0
61 USA Rodger Ward 16 0
62 Németország Wolfgang Seidel 16 0
63 USA Walt Faulkner 17 0
UK Jack Fairman Ki HN 0
UK Lance Macklin Ki Ki Ki Ki Ki Ki 0
UK Roy Salvadori Ki Ki Ki Ki Ki 0
Franciaország Elie Bayol Ki Ki 0
Brazil Chico Landi Ki Ki 0
Franciaország Robert Manzon Ki 0
Argentína Carlos Menditéguy Ki 0
Argentína Pablo Birger Ki 0
Argentína Adolfo Schwelm Cruz Ki 0
USA Marshall Teague Ki 0
USA Spider Webb Ki 0
USA Bob Sweikert Ki 0
USA Mike Nazaruk Ki 0
USA Pat Flaherty Ki 0
USA Jerry Hoyt Ki 0
USA Johnnie Parsons Ki 0
USA Don Freeland Ki 0
USA Gene Hartley Ki 0
USA Chuck Stevenson Ki 0
USA Cal Niday Ki 0
USA Bob Scott Ki 0
USA Andy Linden Ki 0
USA Johnny Thomson Ki 0
Belgium Georges Berger Ki 0
Belgium Arthur Legat Ki 0
UK Jimmy Stewart Ki 0
UK Tony Rolt Ki 0
UK Ian Stewart Ki 0
UK Duncan Hamilton Ki 0
UK Tony Crook Ki 0
Argentína Edgar Barth Ki 0
Németország Oswald Karch Ki 0
Németország Willi Heeks Ki 0
Németország Theo Fitzau Ki 0
Németország Kurt Adolff Ki 0
Németország Günther Bechem Ki 0
Németország Ernst Loof Ki 0
Németország Erwin Bauer Ki 0
Svájc Peter Hirt Ki 0
Olaszország Piero Carini Ki 0
USA John Fitch Ki 0
Helyezés Versenyző ARG
Argentína
500
USA
NED
holland
BEL
Belgium
FRA
Franciaország
GBR
UK
GER
Németország
SUI
Svájc
ITA
Olaszország
Pontszám
  • * Leggyorsabb kör (1 pont)
  • ** Több versenyző futott ugyanolyan gyors leggyorsabb kört (megosztott 1 pont).
  • † A helyezés ugyanannak az autónak két pilótája között megosztott

Források

Külső hivatkozások