„Tiberius Claudius Nero” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
Xqbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő módosítása: en:Tiberius Claudius Nero (praetor 42 BC); kozmetikai változtatások
1. sor: 1. sor:
'''Tiberius Claudius Nero ''' ([[Kr. e. 85]] körül – [[Kr. e. 33]].) az [[ókori Róma|ókori róma]]i [[Claudia gens]] tagja, [[Tiberius Claudius Pius Felix Nero]], [[Kr. e. 202]] [[consul]]jának leszármazottja volt. Apja és anyja a Claudiusok [[patrícius]]i nemzetségének illusztris [[Római Köztársaság|republikánus]] tagjai voltak.
'''Tiberius Claudius Nero ''' ([[Kr. e. 85]] körül – [[Kr. e. 33]].) az [[ókori Róma|ókori római]] [[Claudia gens]] tagja, [[Tiberius Claudius Pius Felix Nero]], [[Kr. e. 202]] [[consul]]jának leszármazottja volt. Apja és anyja a Claudiusok [[patrícius]]i nemzetségének illusztris [[Római Köztársaság|republikánus]] tagjai voltak.


Ő volt [[Tiberius]] római császár és [[Nero Claudius Drusus]] apja, [[Drusus Iulius Caesar]], [[Germanicus]], [[Livilla]] és [[Claudius római császár|Claudius]] császár nagyapja, illetve [[Caligula]] déd- és [[Nero római császár|Nero]] ükapja.
Ő volt [[Tiberius]] római császár és [[Nero Claudius Drusus]] apja, [[Drusus Iulius Caesar]], [[Germanicus]], [[Livilla]] és [[Claudius római császár|Claudius]] császár nagyapja, illetve [[Caligula]] déd- és [[Nero római császár|Nero]] ükapja.
14. sor: 14. sor:
[[Kategória:Iulius–Claudius-dinasztia]]
[[Kategória:Iulius–Claudius-dinasztia]]


[[en:Tiberius Nero]]
[[en:Tiberius Claudius Nero (praetor 42 BC)]]
[[bg:Тиберий Нерон]]
[[bg:Тиберий Нерон]]
[[de:Tiberius Claudius Nero (Prätor 42 v. Chr.)]]
[[de:Tiberius Claudius Nero (Prätor 42 v. Chr.)]]

A lap 2010. március 8., 03:43-kori változata

Tiberius Claudius Nero (Kr. e. 85 körül – Kr. e. 33.) az ókori római Claudia gens tagja, Tiberius Claudius Pius Felix Nero, Kr. e. 202 consuljának leszármazottja volt. Apja és anyja a Claudiusok patríciusi nemzetségének illusztris republikánus tagjai voltak.

Ő volt Tiberius római császár és Nero Claudius Drusus apja, Drusus Iulius Caesar, Germanicus, Livilla és Claudius császár nagyapja, illetve Caligula déd- és Nero ükapja.

Quaestori szolgálatának letelte után Caesar flottájának lett parancsnoka az Egyiptom elleni hadjárat során, Kr. e. 48-ban. A győzelemben játszott szerepét a dictator papi ranggal honorálta, és utasította, hogy coloniákat alapítson Gallia provinciában (Narbo, Arelate). Caesar halála után amnesztiát hirdetett a senatorok számára, később praetorrá választották.

Az elkövetkező időszakban Tiberius a Caesar-párton belül Marcus Antonius híve lett, nem pedig a feltörekvő Octavianusé. Kr. e. 43-42 körül vette feleségül rokonát, Livia Drusillát Rómában. Nemsokára megszületett első fia, Tiberius. Ekkor azonban már menekülnie kellett családjával együtt: először Szicíliába, Sextus Pompeiushoz utaztak, majd csatlakoztak Marcus Antoniushoz keleten. Csak három év múlva, Kr. e. 38-ban tért vissza várandós feleségével a fővárosba, amikor helyreállt a konszenzus a triumvirek között. Octavianus beleszeretett Liviába, és hamarosan elérte, hogy elváljon Tiberiustól. A válás napján már össze is házasodtak. Nem sokkal a menyegző után megszületett Lugdunumban (Lyon, Franciaország) a feltehetően Tiberiustól származó Drusus, akit csak pár hónap elteltével adtak vissza apjának. Felnevelte és taníttatta gyermekeit egészen Kr. e. 33-ban bekövetkezett haláláig. Temetési beszédét idősebbik fia, Tiberius mondta, aki, amint elérte a felnőttkort, két gladiátorviadalt rendezett apja és nagyapja emlékére a Forum Romanumon és az amphitheatrumban.

Irodalom