„Puffertúlcsordulás” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Syp (vitalap | szerkesztései)
majd folytatom
 
Syp (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
Az [[informatikai biztonság]], illetve a [[Számítógép-programozás|programozás]] területén a '''puffertúlcsordulás''' ([[angol nyelv|ang.:]] '''buffer overflow''' vagy '''buffer overrun''') olyan szoftverhiba, sokszor [[biztonsági rés]], melynél egy [[processz]] a fix hosszúságú [[tömb]]be ([[puffer]]) történő íráskor nem ellenőrzi annak határait, így azt (például túl hosszú bemeneti adatok miatt) túlírva a szomszédos memóriaterületet írja felül. A felülírt memóriaterületen más adatok, a program változói, a program futását vezérlő adatok (programkód) is lehet. Ez a program hibás működéséhez, futásának befejeződéséhez ([[lefagyás]]) vagy a rendszer biztonságának sérüléséhez is vezethet.
Az [[informatikai biztonság]], illetve a [[Számítógép-programozás|programozás]] területén a '''puffertúlcsordulás''' ([[angol nyelv|ang.:]] '''buffer overflow''' vagy '''buffer overrun''') olyan [[Bug (informatika)|szoftverhiba]], sokszor [[biztonsági rés]], melynél egy [[processz]] a fix hosszúságú [[tömb]]be ([[puffer]]) történő íráskor nem ellenőrzi annak határait, így azt (például túl hosszú bemeneti adatok miatt) túlírva a szomszédos memóriaterületet írja felül. A felülírt memóriaterületen más adatok, a program változói, a program futását vezérlő adatok (programkód) is lehet. Ez a program hibás működéséhez, futásának befejeződéséhez ([[lefagyás]]) vagy a rendszer biztonságának sérüléséhez is vezethet.



==Források==
==Források==

A lap 2010. március 1., 13:41-kori változata

Az informatikai biztonság, illetve a programozás területén a puffertúlcsordulás (ang.: buffer overflow vagy buffer overrun) olyan szoftverhiba, sokszor biztonsági rés, melynél egy processz a fix hosszúságú tömbbe (puffer) történő íráskor nem ellenőrzi annak határait, így azt (például túl hosszú bemeneti adatok miatt) túlírva a szomszédos memóriaterületet írja felül. A felülírt memóriaterületen más adatok, a program változói, a program futását vezérlő adatok (programkód) is lehet. Ez a program hibás működéséhez, futásának befejeződéséhez (lefagyás) vagy a rendszer biztonságának sérüléséhez is vezethet.

Források