„Trenitalia” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
AsgardBot (vitalap | szerkesztései)
Bot: <references /> cseréje {{források}}-ra
53. sor: 53. sor:


==Külső hivatkozások==
==Külső hivatkozások==
*[http://www.trenitalia.com/en/index.html Trenitalia]
*[http://www.ferroviedellostato.it/homepage.html]
*[http://www.italianrail.com/ Vasúti információk angolul]
*[http://www.italianrail.com/ Vasúti információk angolul]
*[http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/vt.html Aktuális vonatinformáció]
*[http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/vt.html Aktuális vonatinformáció]

A lap 2010. február 19., 22:12-kori változata

Sablon:Vasútelavult

Trenitalia SpA
[[Fájl:Fájl:FDS logo.gif|150px]]
Típusállami vállalat
Alapítva2000
JogutódTrenord
SzékhelyOlaszország Róma, Olaszország
VezetőkLuigi Lenci (elnök)
Iparágvasúti közlekedés
TulajdonosFerrovie dello Stato
FormaS.p.A.
Termékekszemély- és teherforgalom
Árbevétel2001: 2,842 milliárd [1]
Alkalmazottak száma2001: 56 800[1]
AnyavállalataFerrovie dello Stato
LeányvállalataiArtésia
Cisalpino

[http://www.trenitalia.com A Trenitalia SpA weboldala]
A Wikimédia Commons tartalmaz Trenitalia SpA témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Trenitalia, üzemeltetési társaság, az Olasz Államvasutak (FS) reformjának elsőszülött vállalata, melyet elsőként kívánnak a magánosítani. A vállalatnak szembesülnie kellett azzal, hogy lényegbevágó változtatásokat kell végrehajtania ahhoz, hogy 2004-re vonzóvá váljék a befektetők számára.

Felépítése

A Trenitalia magában foglalja, az FS személyszállítási divízióját, az áruszállítás és a gördülőállomány fenntartását. Az áruszállítás következő évtől egy új részvénytársaság része lesz, a Cargo SI-é. A Trenitália vezérigazgatója szolid alapokat szeretne létrehozni, mielőtt a személyszállítást kitennék a magán üzemeltetők kemény versenyének.

2003-ra az összes regionális és helyi személyszállítási szolgáltatás versenyhelyzetnek lesz kitéve. Ezért biztosítanunk kell, folytatta a vezérigazgató, hogy az üzemeltetésükre kiírásra kerülő tenderfelhívás idejére, versenyképesek legyenek. Tekintettel arra hogy a nagysebességű vonalak száma igen korlátozott, a nagysebességű személyszállítás üzemeltetésének magánosítására legfeljebb 2006 után kerülhet sor.

A Trenitália legfontosabb célja, hogy 2003-ra ne legyenek veszteségeik, és ezért három kulcsfontosságú területen kívánnak előrehaladást elérni:

  • a szolgáltatás színvonalának emelése,
  • minden évben 5%-kal növeljék a bevételeiket, ami természetesen függ a kormányok vonatjegy ár politikájától,
  • csökkenteni kívánják az üzemeltetési, és személyzeti költségeket.

Mindemellett a Trenitalia további befektetéseket eszközöl új, és felújított gördülőállomány üzembe állítására. 2000. év végén a személyszállítási divízió üzembe állított 20 db ETR 500 nagysebességű, kétfeszültségű vonatot, melyeket a Trevi AnsaldoBreda Consorcium, az Adtranz és a Fiat Ferroviaria gyártott. 2001 júniusáig 60 db ilyen vonatot helyeznek üzembe. E vonatokat a rapid gyorsasággal fejlődő Eurostar személyszállítási szolgáltatásban mutatkoznak be.

Trenitalia felújítatta a régi hálókocsijait, luxus kivitelben, melyek 2000 novemberében mutatkoztak be az Excelsior éjszakai járaton, mely olasz városokat köt össze Párizzsal.

A regionális járműállományt is felújítják, 90 db emeletes légkondicionált TAF villamos motorvonattal. E járműveket az Adtranz és a Firema szállítja. A vonatok első példányai 1998-ban a Roma Fiumicino repülőtéri forgalomban mutatkoztak be. Az összes regionális és helyi járat vonatait egy új típusú anti-graffitti film bevonattal látják el, 2001 márciusáig. Ez a filmbevonat lehetővé teszi a graffittik gyors és könnyű eltávolítását. A távolsági vonatokat 2002-ig vonják be a már említett filmmel. A teljes vonat állomány bevonása mintegy 22 millió dollárba kerül, de az FS vezetői szerint fontos, hogy egy tiszta arculatot mutasson a vasút, ezzel is bizonyítva a pozitív változásokat a vasúti szolgáltatások terén.

A Trenitalia következő fontos lépése az építés alatt lévő nagysebességű vonalra új nagysebességű vonatok rendelése. A vonatok úgy készülnek, hogy egész Európában üzemelhessenek, különösen Dél-Európában. Terveik szerint, 2001 közepén rendelhetik meg a vonatokat, mely lehet hogy három feszültségű lesz. A sorozat számát még nem határozták meg.

Az áruszállítási divízió 2001-ben a Svájci Szövetségi Vasutakkal Cargo Sl néven részvénytársaságot hoz létre.

Források

Lásd még

Jegyzetek

  1. a b Mike Knutton: Trenitalia adopts a European posture - Italy: Trenitalia. International Railway Journal, 2002. 12. (Hozzáférés: 2009. április 14.)

Külső hivatkozások