„Wikipédia:Kitűnő szövegek és képek” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
{{bedolgoz|Wikipédia:Szép cikket találtam!}}
1. sor: 1. sor:
{{bedolgoz|Wikipédia:Szép cikket találtam!}}
#REDIRECT [[Wikipédia:Szép cikket találtam!]]

'''Lásd még: [[Wikipédia:Kiemelt szócikkek]]'''

Ezen a lapon próbáljuk felsorolni azokat a wikipédia szerkesztők által írt szócikkeket, melyek kiemelkedően jó tartalommal rendelkeznek; a szócikk tartalma nem csak helyes, vagy jó fordítása egy idegennyelvű Wikipédiának hanem a témát kitűnően és részletesen, általában saját "kutatási eredményeket" is felmutatva taglalja. Ezek azok a cikkek, melyekre még a nagy múltú nyomtatott enciklopédiák is büszkék lennének.

Szintén itt soroljuk fel azokat a képeket, melyeket szerkesztőink készítettek és amellett, hogy illusztrálnak egy vagy több szócikket a képek külön említésre méltóan szépek, vagy érdekesek, esetleg különlegesek.

Ez a lap tehát olyan szócikkeket és képeket sorol fel, melyekre büszkék vagyunk.

Ezeket a cikkeket és képeket érdemes megnézni mindenkinek, aki szeretné tudni, hogy milyen cikkeket szeretnénk a Wikipédiában minél többet látni.

== Kitűnő cikkszövegek ==
===[[Columbo]]===
A '''Columbo''' [[Amerikai Egyesült Államok|amerikai]] [[krimi]] [[tévésorozat]] volt, melyet [[Richard Levinson]] és [[William Link]] készített. A műsort az Egyesült Államokban [[1971]] és [[1978]] között rendszeresen, [[1989]] és [[2003]] között pedig hellyel közzel sugározták. Főszerepben [[Peter Falk]] volt Columbo hadnagy, egy gyilkossági [[nyomozó]] szerepében a [[Los Angeles-i Rendőrség]]től. A sorozat epizódjait néha [[Magyarország]]on is sugározzák. A magyar változatban Columbo hangját [[Szabó Gyula]] színművész adja.
<br style="clear:both">
----

===[[Borg]]===
A '''Borg''' a [[Star Trek]] c. filmsorozatban szereplő fiktív, [[kiborg]]ok alkotta technicista társadalom, mely állandó hódítással, és a leigázott kultúrák népességének, tudásának és technológiájának magába olvasztásával (''asszimiláció''jával) tartja fenn magát. Egyedei &ndash; félig szerves, félig gép lények &ndash; a testükbe ültetett biokibernetikus ''implantátum''ok és [[nanotechnológia]]i gépek ''(nanoszondák)'' által emberfeletti képességekre tesznek szert, és egyéniségüktől megfosztott bábokként mindannyian egy kollektív, központi tudatnak és akaratnak engedelmeskednek. A Borg érzéketlen, könyörtelen és embertelen, technikai fejlettsége miatt pedig felsőbbrendűnek tartja magát, célja létformáját az Univerzumban egyeduralkodóvá tenni. Sokféle elképzelés látott napvilágot, Borg fikciója miféle társadalmi folyamatokat tükröz, egyesek a [[globalizáció]]ra, mások a tudományos fejlődéstől való rettegésre asszociálnak; de akadnak, akik szerint a Borg egy az egyben a [[Microsoft]] agresszív terjeszkedésének szimbóluma kívánna lenni. Tény, hogy [[informatika|informatikában]] komoly kutatások folynak az emberi testrészek kibernetikus implantátumokkal való helyettesítésére, úgyhogy a Borg elképzelése talán a holnap tükre önmagunk számára, melyben az emberiség jövője rémlik fel.
<br style="clear:both">
----

===[[Sun Microsystems]]===
[[Fájl:Sun_Microsystems_logo.png|balra|200px|Sun Microsystems Logo-ja]] Ma a '''Sun Microsystems''' az IT ipar egyik meghatározó vállalata. Számos fejlesztés, szabadalom, [[hardware]], [[software]] és [[operációs rendszer]] fűződik a nevéhez (Pl. [[Solaris operációs rendszer|Solaris]]). A cég – elsősorban napjainkban – a szerverek terén él er sikereket, karöltve az [[AMD]]-vel és az [[Intel]]-lel. Ez része egy új stratégiának, melynek célja, hogy ne csak a saját fejlesztésű hardware eszközökkel működjenek együtt a cég termékei. A [[Solaris operációs rendszer|Solaris]] fejlesztése is „gőzerővel” folyik. Saját [[SPARC]] processzorain kívül, az új 10. verzió, ami már az AMD és az Intel 64-bites kiterjesztését is támogatja. Ezenkívül jó (egyre jobb) kapcsolatot ápol a "[[nyílt forráskód]]" közösséggel is. Többek között ezért is indította [[OpenSolaris]] projektjék, melynek keretein belül a nyár végéig "szabaddá" teszik a [[SunOS|Solaris]] teljes forráskódját. A Sun eddigi legnagyobb dobása a [[Java programozási nyelv]] volt. A Java technológia licencelése kapcsán még a [[Microsoft]]-tal is perre ment.
<br style="clear:both">
----

== Kitűnő képek ==

----

Egyelőre még nincs felsorolva kép vagy szócikk. Miért?

A Magyar Wikipédia még mindig fiatal, szerkesztőink általában teljes cikkeket írnak, és így egy cikkben nem sok ember működött közre, nem finomították vagy gazdagították azokat új tartalommal. Másrészt kevés embernek van ideje arra, hogy egy személyben komoly kutatómunkát folytasson egy témában, ami egy kiváló cikk megírásához szükséges. Minél többen alakítják, bővítik a cikkeket, minél több olyan lelkes ember szerkeszt, aki egy témához jelentős tudást tesz hozzá, egyre több és több cikk fog ebbe a listába kerülni.

Ha javasolni szeretnél egy cikket vagy képet a listába, akkor azt a [[Wikipédia-vita:Kitűnő szövegek és képek|vitalapon]] írd le, és hagyj egy hetet arra, hogy mások elmondhassák a véleményüket. Ha a megszólaló többség egyetért, a cikk kerüljön fel a listába!

[[Kategória:Wikitörténelem]]

A lap 2010. február 17., 14:10-kori változata