„Golyva” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: ar, bs, ca, eu, fa, fi, he, hi, ja, ku, nn, no, pam, ru, tl következő módosítása: it
SieBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: tr:Guatr
47. sor: 47. sor:
[[ta:முன்கழுத்துக் கழலை]]
[[ta:முன்கழுத்துக் கழலை]]
[[tl:Bosyo]]
[[tl:Bosyo]]
[[tr:Guatr]]

A lap 2010. február 15., 04:43-kori változata

A strúma megnyilvánulása

A golyva vagy strúma pajzsmirigy-megnagyobbodást jelent. A pajzsmirigy mérete normális esetben nőknél kb. 18 ml, férfiaknál elérheti a 25 ml-t. Magas jódtartalmú táplálkozás során a pajzsmirigy mérete kisebb, mert itt kevesebb sejt is elegendő a jód pajzsmirigyhormonokba való beépítéséhez. Jódszegény táplálkozás mellett a pajzsmirigy normál méretének többszörösére növekedhet (lásd a fényképen), extrém esetben gátolhatja a légzést. A betegség nevét a Sztruma folyóról kapta (Bulgária és Görögország között folyik), mert ott a betegség különösen gyakori volt.

Okai

A jódhiány a pajzsmirigy növekedéséhez vezet, hogy a szerv a teljesítményt növelve képes legyen a táplálékkal felvett kevesebb jód felhasználására. Ezzel a folyamattal a pajzsmirigy alkalmazkodik a jódhiányhoz. Ebben az esetben a strúma orvosi problémát csak akkor jelent, ha funkciókieséshez, illetve nyaktáji panaszokhoz vezet.

Strúma kialakulhat továbbá pajzsmirigy-túltermelés (hyperthyreosis), valamint pajzsmirigy-alultermelés (hypothyreosis) következtében. Ezekben az esetekben jód adása nem javasolt.

Strúma fejlődhet ki terhesség során is. Terhesség alatt a pajzsmirigy több tiroxint termel, ami terhes nőknél látható strúmát okozhat. A szülés után ez a fajta strúma visszafejlődik.

Megelőzés

A strúma megelőzése miatt jódhiányos területeken fontos az étkezési jódozása. Amióta ezt a megelőzési módszert bevezették, a strúma gyakorisága drámaian visszaesett. A jódozott élelmiszerek viszont problémát jelentenek az autoimmun pajzsmirigybetegségben (például Basedow-kór, Hashimoto thyreoiditis) szenvedő betegek számára, ahol jód adása a betegséget súlyosbíthatja. Az ő számukra fontos feltüntetni az élelmiszerek címkéin a tartalmazott jódmennyiséget is.

Kezelés

A kezelés a kiváltó okok szerint történik. Jódhiányban jód adásával, az autoimmun pajzsmirigybetegségekben az alapbetegség kezelésével.