„Szuvorov-rend” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
TXiKiBoT (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: sv:Suvorovorden
94. sor: 94. sor:
[[sl:Red Suvorova]]
[[sl:Red Suvorova]]
[[sr:Орден Суворова]]
[[sr:Орден Суворова]]
[[sv:Suvorovorden]]
[[uk:Орден Суворова]]
[[uk:Орден Суворова]]
[[zh:苏沃洛夫勋章]]
[[zh:苏沃洛夫勋章]]

A lap 2010. február 11., 22:23-kori változata

Szuvorov-rend
Орден Суворова
Fájl:Order of suvorov medal 1st class.jpg
Adományozza a Szovjetunió, Oroszország
Típuskitűző
IndoklásKiemelkedő parancsnoki tevékenység
Státuszjelenleg is adományozható
Statisztikák
Alapítás dátuma1942. július 29.
Első kitüntetés dátumaGeorgij Konsztantyinovics Zsukov

Szalagsáv
Szalagsáv
A Wikimédia Commons tartalmaz Szuvorov-rend
Орден Суворова
témájú médiaállományokat.

A Szuvorov-rend (oroszul: Орден Суворова, transzliteráció: orden szuvorova) a régi orosz katonai hagyományok tiszteletére 1942 július 29.-én alapított kitüntetése a Szovjetuniónak. Az érdemrend névadójának az újkor egyik legnagyobb stratégáját Szuvorovot választották a Legfelsőbb Tanács döntéshozói. A II. világháborús érdemrendet azzal a céllal hozták létre, hogy a katonai parancsnokok közül a harctéren kiemelkedő képességet felmutatókat el tudják ismerni. Három különböző fokozatot alapítottak a rendhez így van 1., 2., 3., osztálya is. A legmagasabb elismerést elsőként Zsukov marsallnak adományozták 1943 január 28.-án.

Az elismerésről

Az első osztályát a rendnek azok a magasabb parancsnokok kaphatták meg, akik a hadműveletek során a győzelem kivívásához kivételes képességeket tudtak felmutatni. Az érem 55 mm ötágú tömör platina csillag a közepében 30 mm arany medállal, melyen Szuvorov arcképe látható. A medália alsó részén levélkoszorú a felsőn, pedig cirill betűkkel található írás „Alekszandr Szuvorov ” található. Az ötágú csillagot legfelső szárában a vörös csillag is beépítésre került.
A másodosztályát a rendnek azok a hadtest, hadosztály és dandárparancsnokok kaphatták, akik győzelmet arattak a nagyobb létszámú ellenség felett. Az érem 50 mm ötágú tömör arany csillag, vörös csillag nélkül. A közepében 25 mm arany medáliával, mely formailag megegyezik az első osztályúval csak ezüstből készült.
A harmadosztályát a rendnek azok az ezred parancsnokok, törzsfőnökök vagy zászlóalj, század parancsnokok kapták, akik győzelemhez juttatták csapataikat kiemelkedő katonai vezetői képességeik révén. Az érem megegyezik méretben és kialakításban a másodosztályúval csak ezüst színével tér el tőle.

A hivatalos álláspont ellenére az első és a másodosztályát nem csak a harcban közvetlenül résztvevőknek adományozták, hiszen a győzelem érdekében a gazdaságban tevékenykedő vállalatvezetők, hadfelszerelést és fegyvereket tervező mérnökök is részesültek elismerésben. A Szovjetunió felbomlását követően az Orosz Föderáció megtartotta az elismerési formát.

Változatai

Első osztályú Másod osztályú Harmad osztályú
Fájl:Order of suvorov medal 1st class.jpg
Szalagsáv

Híres első osztályú kitüntettek


Lásd még

Forrás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Order of Suvorov című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.