„Főpókok” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Luckas-bot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: fi:Araneomorphae
BinBot (vitalap | szerkesztései)
a Zöld hüllők, halak, állatok és rendek kékítése (WP:BÜ#Állati dolgok). Ez most automatikusan megy, gyűjtés közben ellenőriztem, és megbízhatónak látszik.
13. sor: 13. sor:
|wikicommons = Category:Araneomorphae
|wikicommons = Category:Araneomorphae
}}
}}
A '''főpókok''' ''(Araneomorphae)'' a [[pókok]] ''(Araneae)'' [[rend (biológia)|rendjének]] egyik [[rend (biológia)|alrendje]]. Az ''Orthognatha'' („egyenes csáprágójúak” – tudományos elnevezés a [[csáprágó]]k állására utal: azok egyenesen lefelé mutatnak, és nem keresztezik egymást.) alrenddel szemben a főpókok (''Araneomorphae'', régebben ''Labidognatha'') felismerhetőek átlós csáprágóikról, amelyek keresztezik egymást. Azok a pókok, amelyekkel nap mint nap találkozunk, ebbe az alrendbe tartoznak. A pókok 94% ide sorolható, kezdve a 0,37 mm nagyságú ''Patu diguá''-tól a nagy ''Argiopé''-ig.
A '''főpókok''' ''(Araneomorphae)'' a [[pókok]] ''(Araneae)'' [[rend (rendszertan)|rendjének]] egyik [[rend (rendszertan)|alrendje]]. Az ''Orthognatha'' („egyenes csáprágójúak” – tudományos elnevezés a [[csáprágó]]k állására utal: azok egyenesen lefelé mutatnak, és nem keresztezik egymást.) alrenddel szemben a főpókok (''Araneomorphae'', régebben ''Labidognatha'') felismerhetőek átlós csáprágóikról, amelyek keresztezik egymást. Azok a pókok, amelyekkel nap mint nap találkozunk, ebbe az alrendbe tartoznak. A pókok 94% ide sorolható, kezdve a 0,37 mm nagyságú ''Patu diguá''-tól a nagy ''Argiopé''-ig.


== Rendszerezés ==
== Rendszerezés ==

A lap 2010. január 18., 00:19-kori változata

Főpókok
Nephila inaurata
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Pókszabásúak (Arachnida)
Rend: Pókok (Araneae)
Alrend: Főpókok (Araneomorphae)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Főpókok témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Főpókok témájú médiaállományokat és Főpókok témájú kategóriát.

A főpókok (Araneomorphae) a pókok (Araneae) rendjének egyik alrendje. Az Orthognatha („egyenes csáprágójúak” – tudományos elnevezés a csáprágók állására utal: azok egyenesen lefelé mutatnak, és nem keresztezik egymást.) alrenddel szemben a főpókok (Araneomorphae, régebben Labidognatha) felismerhetőek átlós csáprágóikról, amelyek keresztezik egymást. Azok a pókok, amelyekkel nap mint nap találkozunk, ebbe az alrendbe tartoznak. A pókok 94% ide sorolható, kezdve a 0,37 mm nagyságú Patu diguá-tól a nagy Argiopé-ig.

Rendszerezés

Az alrendbe 95 család tartozik.

Felosztható két alrendágra, ezek a Hypochilae (amibe egyetlen család, a Hypochilidae tartozik), valamint az Neocribellatae. A Neocribellatae-ba tartozik az Austrochiloidea öregcsalád, és két részalrend (series), az Entelogynae és a Haplogynae, mindkettő több öregcsaláddal:

Az alábbi kladogram mutatja a taxonok közötti kapcsolatot.[1]

   Opisthothelae   

Mygalomorphae


   Araneomorphae   
   

Hypochilidae



   Austrochiloidea   
   

Gradungulidae



Austrochilidae



   Araneoclada   

Haplogynae



Entelegynae






A Haplogynae-be tartozó pókok többségének 6 szeme van, míg az Entelegynae-be tartozók többségének 8.

  • Liphistiidae (Thorell, 1869) családba tartozó nemek

Galéria

Jegyzetek

  1. Coddington and Levi (1991)