„Ranma ½” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Anzu54 (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
Anzu54 (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
33. sor: 33. sor:
| kiadó 06=Egmont Kärnan AB
| kiadó 06=Egmont Kärnan AB
| ország 07= Belső-mongólia
| ország 07= Belső-mongólia
| kiadó 07= Öber monggol-un arad-un keblel-ün qoriy-a
| kiadó 07= Öber mongγul-un arad-un keblel-ün qoriy-a
| kötetek=38
| kötetek=38
}}
}}

A lap 2010. január 17., 04:50-kori változata

Ranma ½
らんま½
anma nibun no icsi
Műfajakció, vígjáték, romantikus, harcművészet, sónen, hárem
Manga
ÍróTakahasi Rumiko
OrszágJapán
KiadóSógakukan
AntológiaWeekly Shonen Sunday
Megjelenés1987 –
1996
Nemzetközi kiadások
Egyesült ÁllamokVIZ Media
ArgentínaIvrea
KanadaVIZ Media
NémetországEgmont
SpanyolországGlénat
SvédországEgmont Kärnan AB
Belső-mongóliaÖber mongγul-un arad-un keblel-ün qoriy-a
Kötetek38
Televíziós anime: Ranma ½ / Ranma ½ Nohetten
RendezőMocsidzuki Tomomi (1. évad)
Szavai Kódzsi (2. évad – 5. évad)
Sibajama Cutomu (1. évad)
StúdióKitty Films
studio DEEN
OrszágJapán
CsatornaFuji Television
Első sugárzás1989. április 15. –
1992. szeptember 25.
Epizódok161
OVA
RendezőNisimura Dzsundzsi
StúdióFuji Television
Kitty Films
Sógakukan
Pony Canyon
OrszágJapán
Megjelenés1993 –
1996
Epizódok11
Animációs film: Ranma ½: Big Trouble in Nekonron, China
RendezőInai Sudzsi
StúdióFuji Television, Kitty Films, Sógakukan
OrszágJapán
Bemutató1991. november 2.
Játékidő81
Animációs film: Ranma ½: Nihao My Concubine
RendezőSzudzuki Akira
StúdióFuji Television, Kitty Films, Sógakukan, Pony Canyon
OrszágJapán
Bemutató1992. augusztus 1.
Játékidő59
Animációs film: Ranma ½: One Flew Over the Kuno's Nest
RendezőNisimura Dzsundzsi
StúdióFuji Television, Kitty Films
OrszágJapán
Bemutató1994. augusztus 20.
Játékidő31

A Ranma ½ (らんま½, Ranma nibun no icsi) Takahasi Rumiko vígjáték animéje és mangája. A történet egy fiúról, Szaotome Ranmáról szól aki folyamatosan edzett kisgyermek korától 16 éves koráig különböző harcművészeteket. Ha testét hideg víz éri átváltozik lánnyá (és melegvíz hatására újra visszaváltozik fiúvá) egy átoknak köszönhetően.

A mangát Japánban a Shogakukan's Shonen Sunday jelentette meg 19871996 között. Takahasi egy interjúban megemlítette, hogy szerette volna, ha műve a gyerekek között lenne népszerű. A Ranma fő célközönsége az általános iskola két legfelső osztályából való fiúk. A nyugati rajongótábor néha kritizálta az animét, mivel néhol logikátlannak tűnt a mangához képest, így kevesebb népszerűségnek örvendett az Egyesült Államokban.

Történet

A történet kezdetén Tendó Szóun, a Tendó edzőterem (dódzsó) tulajdonosa, képeslapot kap Kínából egy régi barátjától, Szaotome Genmától, melyben Genma röviden közli vele, hogy hozza Ranmát. Szóun összehívja három lányát, Kaszumit, Nabikit, valamint Akanét, és váratlan dolgot közöl velük. A korábban Genmával kötött megállapodás értelmében a három lány közül valakinek össze kell házasodnia Ranmával, és együtt kell továbbvinniük a dódzsót. De mivel még maga Szóun sem találkozott soha a fiúval, nagy izgalom lesz rajta és a lányokon úrrá, amikor meghallják, hogy megérkeztek a várva várt vendégek. Legnagyobb megdöbbenésükre azonban apa és fia helyett egy hatalmas panda és egy fiatal valaki állít be, aki Ranmaként mutatkozik be. A dolognak csak egyetlen szépséghibája van. Az illető lány. Szóun álma a dódzsó átörökítéséről romokban, pedig ő tisztán emlékezett, hogy Szaotome azt mondta, fia van. De akkor ki ez a panda és a lány? A három Tendó-lány közül Akane barátkozik össze elsőként a jövevénnyel. Hamarosan kiderül, hogy mind a ketten igen jártasak a harcművészetekben. Ám a barátságuk nem lesz hosszú életű. Amikor ugyanis Ranma elmegy fürödni, valamilyen oknál fogva a kádban egyszer csak fiúvá változik. És Akane ennek nem igazán örül, főleg, hogy akkor nyit rá az ismeretlen srácra, amikor az mit sem sejtve épp mászik ki a meleg vízből.

A titokra hamarosan fény derül. Ranmán és az apján átok ül, melynek következtében, ha hideg víz éri őket, átváltoznak, amikor pedig meleg víz akkor vissza az eredeti formájukba. Köszönhető ez Genma tudatlanságának, aki Kínában akart edzeni, és edzőhelynek a Bayankala hegyekben (Bayan Har Shan, a kínai Qinghai tartományban) a Dzsuszenkjó nevű vidéket válaszotta. Genma azonban nem ismerte a kínai írásjeleket, így az útikönyvben csak megtetszett neki a szép tavas vidék, és úgy döntött, oda mennek edzeni Ranmával, a tájékoztatót azonban nem tudta elolvasni. Így a hely titkáról sem tudhatott. Minden dzsuszenkjói tavacskának ugyanis, amit egy-egy forrás táplál, van egy borzalmas legendája. Sok-sok évvel ezelőtt mindegyikbe belefulladt valamilyen élőlény, vagy épp egy ember. Így, akárki esik is bele a kis tóvá duzzadt források egyikébe, annak az alakját veszi fel, ami korábban belefulladt. Genmának volt szerencséje a Megfulladt panda tavába esnie. Szóval ha hideg víz éri Genmát, akkor panda lesz, mindaddig, amíg meleg víz nem éri. Ez neki annyira még nem is okoz problémát, mivel sokszor kihasználja az új formáját, csak ilyenkor a mondandóját mindig kis táblákra írja fel, és azokkal kommunikál. A büszke Ranma azonban a Megfulladt lány tavába esett bele.

A két nővér, Kaszumi és Nabiki gyorsan eldöntik, hogy Akane lesz Ranma jegyese. Úgy vélik, Akane és Ranma a tökéletes pár, ugyanis Akane ki nem állhatja a férfiakat, Ranma azonban félig lány. Szerintük nincs ezzel semmi probléma.

A két Szaotome beköltözik a Tendó-házba, de csak innen kezdődnek a problémák. Újabb és újabb szereplők tűnnek fel, akiknek vagy Ranma, vagy az apja valami módon beleavatkozott az életébe, és bosszút követelnek. Például Ranma volt osztálytársa, Rjóga, akinek olyan rossz az irányérzéke, hogy a szomszédba sem talál el anélkül, hogy keresztül ne menne fél Japánon. Vagy például Sánpú, az amazon, aki megesküdött, hogy megöli a lány Ranmát, ám a sors furcsa játékának köszönhetően „első” találkozásukkor beleszeret a fiú Ranmába. De közel sem ő az egyetlen lány, aki Ranma szívére pályázik, annak ellenére, hogy Akane és Ranma eljegyzését apáik megkötötték. Egyes szereplőkön szintén Dzsuszenkjó-átok ül, amiből megint rengeteg poén fakad. És természetesen mindenkinek megvan a saját célja, amit el szeretne érni.

De a humoros, és a könnyed szerelmi szálak mellett nagy a hangsúly a csatajelenteken is. A főbb szereplők időről időre megmérkőznek egymással, mert az a bizonyos számla sosem egyenlítődik ki. És ahogy egyre erősebbek és erősebbek lesznek, speciális technikákat is megtanulnak. Van, amelyik a sebességre épít, de van olyan is, amelynek segítségével egy szikla is pozdorjává zúzható. Méghozzá egyetlen ujjal!

Szereplők

Alább a cselekmény részletei következnek!

A Saotome család

Saotome Ranma (早乙女 乱馬) – A sorozat főszereplője. Saotome Ranma egy meglehetősen büszke fiú, aki az életét a harcművészeteknek szentelte. Kisgyermekkorától fogva edzett az apjával, eközben bejárták a fél világot, köztük Kínát is. Mivel mindig máshol éltek, sok emberrel összeakadtak, akiknek vagy ő, vagy a semmirekellő apja beleavatkozott az életébe. Büszkeségén hatalmas csorba esett, amikor a kínai edzőtúrájukon belezuhant a Megfulladt lány forrásába, hiszen alig tiszteli a női nemet, és az erőt mindennél többre tartja.

Szinkronjai:

Japán: Jamagucsi Kappej (fiú), Hajasibara Megumi (lány)

Angol: Sarah Strange (fiú), Venus Terzo (lány)

Saotome Genma (早乙女 玄馬) – Genma, Ranma apja. Jelleme két szóval kifejezhető: lusta ingyenélő. A vándorlásaik során mindenkit kihasznált, és fűvel-fával eljegyezte a fiát, ha abből hasznot húzhatott. Így Ranmának több jegyese is akad, Akanén kívül is. (Az animében többen is vannak, a mangában az egyikük Ukyo Kuonji.) Ő a Megfulladt panda tavába esett bele, így ha hideg víz éri, pandává változik, amit sokszor ki is használ. Ilyenkor általában táblákkal kommunikál. Abszolút egy érdekember, és mindig csak a saját hasára gondol. Például képes lenne végignézni, ahogy Ranmát hozzáadják egy francia ficsúrhoz – sutba dobva ezzel a Tendo-eljegyzést –, csak azért, hogy élete végéig francia kaját ehessen.

Szinkronjai:

Japán: Ogata Kenicsi

Angol: Robert O. Smith

Saotome Nodoka (早乙女 のどか) – Ranma édesanyja. Elég későn jelenik meg a sorozatban. Különös ismertetőjegye, hogy mindenhová magával hurcolja a családi katanát. Genma ugyanis ígéretet tett neki, hogy mire visszatérnek az edzőtúráról, Ranma a férfiak férfija lesz. (Ez persze nem sikerült, hiszen Ranma félig lány.) Genma botor fejjel olyan kijelentést tett, hogyha Ranmából mégsem válna igazi férfi, akkor mind a ketten elkövetik a szeppukut (a szamurájok jellegzetes öngyilkossága, közismertebb nevén harakiri), Nodoka pedig a katanával levághatja a fejüket. Nodoka meg van győződve arról, hogy nem kell majd használnia a katanát, ám mégis képes lenne megtenni. Genma ezt nagyon jól tudja, éppen ezért bujkál a felesége elől, és mindig csak panda képében mutatkozik előtte.

Szinkronjai:

Japán: Ikeda Maszako

Angol: Lisa Bunting

A Tendó család

Tendó Akane (天道 あかね) – A Tendó család legfiatalabb tagja. A harcművészeteken kívül más nem érdekli, legkevésbé a fiúk. A Furinkan középiskolában ennek ellenére minden fiú őt imádja, az élükön Kunó Tatevakival, azonban a mérhetetlen nyomulásuk és pofátlanságuk miatt odáig jutott, hogy az egész férfi nemet megutálja. Reggeli programja a hódolók péppé verése, ugyanis Kunó, a kendócsapat kapitánya kijelentette, hogy csak az járhat Akanéval, aki képes legyőzni a lányt. Így Akane minden reggel harcias szumósokkal, elvetemült jéghokisokkal, elvakult teniszezőkkel és minden más iskolai klubtevékenységet képviselő fiúkkal verekszik, egészen addig, amíg azok nem értesülnek Ranmával kötött eljegyzéséről.

Szinkronjai:

Japán: Hidaka Noriko

Angol: Myriam Syrois

Tendó Szóun (天道 早雲) – Felesége elvesztése óta Szóun csak a lányainak él. Meg persze az edzőtermének, amit mindennél többre tart. Fiatalkorában együtt tanulta a harcművészetet Szaotome Genmával, Ranma apjával Happószai mesternél. Amikor útjaik elváltak, és Szóun családot alapított, a harcművészből elpuhult apuka lett, akinek a napi szórakozása az, hogy a házuk verandáján gót játszik. Edzőterme iránti szeretetét mutatja, hogy képes volt látatlanban eljegyezni a lányait Ranmával, akit még ő maga sem látott. A házasság által, amely két harcművész-családot egyesít, öregbíthető a dojo hírneve, és továbbvihető a következő generációkra. Amikor azonban először szembesül a lány Ranmával, a dojo átörökítéséről szőtt tervei széthullanak. Ám hamar összeszedi magát, amikor rájön, hogy Ranma csak félig lány.

Szinkronjai:

Japán: Obajasi Rjuszuke

Angol: David Kaye

Tendó Nabiki (天道 なびき) – A középső lány a családban. Semmit nem örökölt nővére háziasságából vagy húga harciasságából. Egyetlen dolog foglalkoztatja. A pénz, és azért bármire hajlandó. Kompromittáló fotókat árul az iskola kiéhezett fiújainak Ranmáról vagy akár a saját húgáról is. Nem retten vissza a zsarolástól sem, és mindenkit igyekszik a lehető legteljesebb mértékben kihasználni, és az utolsó jent is kifacsarni belőle.

Szinkronjai:

Japán: Takajama Minami

Angol: Angela Costain

Tendó Kaszumi (天道 かすみ) – A legidősebb a lányok között. Édesanyjuk halála után rá hárult a feladat, hogy a háztartsát vezesse. Egy jólelkű, naiv, segítőkész, és házias nővé érett, akinek az egész családot el kell tartania. Hasznos tanácsokkal tudja ellátni a rászorulókat, és mindenkihez van egy-két kedves szava. Dr. Tófú reménytelenül szerelmes belé, ám ezt a környezetéből egyedül csak ő nem veszi észre.

Szinkronjai:

Japán: Inoue Kikuko

Angol: Willow Jonhson

Ranma többi jegyese

Sánpú (シャンプー) Ő egy kínai amazon harcos. Ranma a kínai edzőtúráján találkozott vele, mikor az amazonok harci tornája volt. Ezen a tornán Sánpú lett az első és az első díj egy asztalnyi étel, amit persze Ranma és az apja a nagy éhségükben el kezdtek felfalni. A büntetés alól csak, akkor kerülhettek ki, ha Ranma legyőzi Sánpút harcban. Ez sikerült is neki, de így a dolgok még rosszabbak lettek! Az amazon törvények kimondják, hogyha egy amazon veszít egy kívülálló lánnyal szemben át kell adnia neki az úgynevezett "Halál csókját" és addig kell üldözni míg meg nem öli és mivel Ranma épp lány alakjában volt megis kapta. Viszont később mikor már Sánpú Japánba is követte Ranmát egy véletlen folytán Ranma újra legyőzi, de most fiú alakjában. De Sánpú mostmár nem akarja, megölni, hanem a felesége akar lenni. Mert egy másik amazon törvény azt mondja, ha az amazont egy kivűlálló fiú győzi le akkor hozzá kell mennie feleségül. Sánpún is ül egy átok, ha hideg víz éri akkor egy macskává válik. Sánpú igazából szereti Ranmát, de Ranmának ez igazán nincs ínyére!

Szinkronjai:

Japán: Szakuma Rej

Angol: Cathy Weseluck

Kuondzsi Ukió (久遠寺 右京) Ő egy Japán pizza (Okonomijaki) szakács, de egy harcművész is egyben. Ő és Ranma gyerekkori barátok, később viszont bosszút akart állni Ranmán. A gondok ott kezdődtek, hogy az ő apja és Ranma apja egyességet kötöttek. Ha Ranma elveszi Ukiót akkor Genma megkapja az Okonomijaki árúsító kocsiját. Viszont Genma nem tartotta be a szavát. Amint megszerzte a kocsit felkapta Ranmát és elmenekültek hátra hagyva Ukiót. Ukió annyira nem bírta, hogy Ranma elhagyta, hogy nem akart többé már lány lenni. Ezért fiúsan kezdett viselkedni és fiú ruhákat kezdet viselni, de így bosszút akart. Ezért Tokióba költözött és Ranma iskolájába kezdett járni, hogy elkapja. Bosszújának igazából van egy apró problémája, hogy Ranma nem is tudta, hogy lány! Ezt csak a köztük lévő csata alatt derült ki. De mikor erre rájött Ranma, már úgy viselkedett vele,mint egy lánnyal és helyesnek nevezte. Ezt hallván Ukió megbékélt és úgy döntött felhagy a bosszújával. Ezek után persze újra bereszeret Ranmába. Ukió később megnyit egy apró Okonomijaki éttermet a Tendó Dodzsó közelében, hogy közel legyen Ranmához. Mindent megtesz, hogy Ranma beleszeressen, de Ranma még mindig úgy kezeli, mint régi haverja.

Szinkronjai:

Japán: Curu Hiromi

Angol: Kelly Sheridan

Ranma ellenfelei

Hibiki Rjóga (響 良牙) – Ő is harcművész, akárcsak Ranma. Ranma és Rjóga együtt jártak az általánosba. Minden áron le akarja győzni Ranmát két okból is. Az első, hogy bebizonyítsa, hogy erősebb nála, a második az átka miatt. Ő is beleesett egy elátkozott forrásba Ranma jóvoltából. Ennek következtében, ha hideg víz éri egy kis fekete malaccá változik. Néha viszont örül ennek az átoknak, mert így közel lehet Akanéhoz P-csan, a házikedvenc képében. Őrülten Akanéba szeretett, de annyira szégyenlős, hogy nem tudja neki bevallani és fél, hogy rájön az átkára és akkor vége a szép napoknak. Végül: Rjógának szörnyű irányérzéke van. Nem találna el a szomszédba anélkül, hogy körbe ne járná egész Japánt.

Szinkronjai:

Japán: Jamadera Koicsi

Angol: Michael Donovan

Tatewaki Kuno -A Furinkan középiskola kendo(vívó) csapatának a vezetője.Kihirdette,hogy annak a barátnője lesz Akane aki letudja győzni.Ezért Akane nem igazán bírja.Megrögzött Akane és Copfos Lány(Ranma lányváltozata) fan,azaz mindkettőbe szerelmes.Mikor megtudja,hogy Ranma Akane vőlegénye,szívből megutálja és mindent elkövet,hogy legyőzze.Nabiki mindig azt mondja neki hogy ha valami mondandója van a Copfos Lány-nak akkor mondja meg Ranmának.Ezt nem nagyon érti,de nem is törődik vele.

Mousse -Egy kínai harcművész.Kicsi koraóta szerekmes Shampoo-ba de mindig kosarat kapott.Ezért Ranmát hibáztatja,mert Shampoo belé szerelmes.Mousse szintén beleesett elátkozott tóba,méghozzá a Megfullatt kacsa tavába.Elég jó harcművész lenne de a szemüvege nélkül az orra hegyéig sem lát. Akárhányszor szerelmet akar vallani Shampoo-nak vagy Ranmának,Akanének,Ryoganak,Shampoo dédnagyanyjának vagy egy posta ládának vall szerelmet.

A sorozat többi szereplője

Happosai -Genma és Soun voltak Happosai tanítváníai,de most már Ranma az.Happosai egy nagyon nagy kéjenc. Minden lány szoknyája bekukkant és az összes létező fehérneműt ellpo ami csak létezik.

Cologne -Ő Shampoo dédnagymamája.Mindig azt hajtogatja,hogy Ranma az ő veje.Az egész a sorozatban ő a legkiválóbb harcművész.Ő edzi Ranmát,Shampoot és Ryogát.Fiatal korában szerelmes volt Happosaiba.