„Trípoli (Görögország)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Luckas-bot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: ja:トリポリ (ギリシャ)
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a →‎Trípoli a modern kultúrában: kurzív és fett tartalmú zárójelek javítása,
55. sor: 55. sor:


== Trípoli a modern kultúrában ==
== Trípoli a modern kultúrában ==
*Trípoli (''Tripolitsa'') neve elhangzik [[Irene Papas]] és [[Vangelis]] [[Odes]] című albumában: ''"We are going to conquer Tripolitsa"'' <ref>http://www.vangelislyrics.com/vangelis-and-irene-papas-odes-english-translation-lyrics.htm#LES%2040%20BRAVES</ref> (Elhatároztuk, hogy meghódítjuk Trípolit.)
*Trípoli ''(Tripolitsa)'' neve elhangzik [[Irene Papas]] és [[Vangelis]] [[Odes]] című albumában: ''"We are going to conquer Tripolitsa"'' <ref>http://www.vangelislyrics.com/vangelis-and-irene-papas-odes-english-translation-lyrics.htm#LES%2040%20BRAVES</ref> (Elhatároztuk, hogy meghódítjuk Trípolit.)


== Testvérvárosai ==
== Testvérvárosai ==

A lap 2010. január 11., 22:58-kori változata

Trípoli (Τρίπολη)
A Szent Vazil székesegyház
A Szent Vazil székesegyház
Közigazgatás
Ország Görögország
prefektúraÁrkádia prefektúra
Jogállásváros
Irányítószám221 00
Körzethívószám2710
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség30 448 fő (2021)[1]
Népsűrűség243 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság665 m
Terület119.3 km²
Időzóna
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 37° 30′ 30″, k. h. 22° 22′ 30″Koordináták: é. sz. 37° 30′ 30″, k. h. 22° 22′ 30″
Trípoli weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Trípoli témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Trípoli (görögül Τρίπολη, Trípoli, vagy Τρίπολις, Trípolis) egy város Görögországban, a Peloponnészoszi-félsziget központjában. A város Árkádia prefektúra, és egyben Peloponnészosz régió székhelye. Trípoli a prefektúra legnagyobb városa, és egyike Árkádia több fejlődő területének.

Földrajz

Trípoli a Peloponnészoszi-félsziget belsejében található, ebből adódóan éghajlata kontinentális, vagyis a telek hidegebbek, mint Görögország tengerparti területein. Nyáron a hőmérséklet meghaladhatja a 40C-ot, télen pedig -10C-nál is hidegebb lehet. A városban valaha mért legmagasabb hőmérséklet 44C, míg a leghidegebb -18C volt. Havazás Októbertől Áprilisig várható. A hidegebb éghajlat köszönhető annak is, hogy a város viszonylag magasan helyezkedik el. Trípoli közelében van a félsziget harmadik legmagasabb pontja, a Ménalo, amely 1981 méter magas. A város Pátrától 144 km-re, Korinthosztól 78 km-re, Athéntól pedig 148 km-re található.

Történelem

Theodoros Kolokotronis szobra Trípoliban

A város területe a középkorban vált lakott hellyé, Drobolica néven. Neve a délszláv nyelvből származik, melynek jelentése a tölgyfák síksága. A mai város az Ottomán Birodalom idején, 1770-ben alapult Pallantron, Tegéa és Mantinéa falvak összevonásából. Neve is arra utal, hogy három településből született (trí = három, polisz = város). Trípoli a görög forradalom előtt jelentős muszlim és zsidó lakossággal bírt. A forradalom elbukása után a törökök kiirtották a város teljes görög lakosságát megtorlásként. A görög függetlenségi és polgárháború alatt Trípoli volt az első fontos város, melyet a görög csapatok megszereztek Theodoros Kolokotronis generális vezetésével 1821-ben. A város elfoglalása után a muszlim lakosságot lemészárolták, és helyettük keresztény görögöket telepítettek le. 1825-ben Ibrahim pasa visszafoglalta a várost, amelyet ezután leromboltak és a keresztény lakosait megölték. Miután a görög függetlenségi háború győzött, és megalakult a független görög állam, a várost újjáépítették, amely az ország egyik legfőbb központja lett.

A város napjainkban

Trípoli vasútállomása

Trípoli környéke, a Ménalo hegység Görögország első számú síző-üdülőhelye kedvező éghajlati feltételei miatt. A város környéki kastélyok is, amelyek nagyrészt az ottomán uralom alatt épültek, sok látogatót vonzanak. Trípoli dél-nyugati részén épült a nagy jelentőséggel bíró ipari park. A város környékén van a görög hadsereg, és a görög légierő főhadiszállása is. Trípoliban található a Peloponnészoszi Egyetem, emellett a város helyet ad még két főiskolának is. Trípoli fontos vasútvonalon fekszik, amely Athént köti össze a Peloponnészoszi-félsziget nyugati partjával. A város híres futballcsapata az Asztérasz Trípoli F.C.

Trípoli a modern kultúrában

  • Trípoli (Tripolitsa) neve elhangzik Irene Papas és Vangelis Odes című albumában: "We are going to conquer Tripolitsa" [2] (Elhatároztuk, hogy meghódítjuk Trípolit.)

Testvérvárosai

Források

Külső hivatkozások

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tripoli, Greece című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  1. 2021 Greek census
  2. http://www.vangelislyrics.com/vangelis-and-irene-papas-odes-english-translation-lyrics.htm#LES%2040%20BRAVES