„Versenymű” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
YurikBot (vitalap | szerkesztései)
a robot Modifying: nl:Concerto
YurikBot (vitalap | szerkesztései)
13. sor: 13. sor:
[[Kategória:Komolyzenei műfajok]]
[[Kategória:Komolyzenei műfajok]]


[[en:Concerto]] [[ar:كونشرتو]] [[de:Solokonzert]] [[eo:Konĉerto]] [[es:Concierto]] [[fi:Konsertto]] [[fr:Concerto]] [[he:קונצ'רטו]] [[it:Concerto (musica)]] [[ja:協奏曲]] [[ko:협주곡]] [[nl:Concerto]] [[nn:Solokonsert]] [[pl:Koncert]] [[pt:Concerto]] [[sl:Koncert]] [[tr:Konçerto]] [[vi:Concerto]] [[zh:协奏曲]]
[[en:Concerto]] [[ar:كونشرتو]] [[de:Solokonzert]] [[eo:Konĉerto]] [[es:Concierto]] [[fi:Konsertto]] [[fr:Concerto]] [[he:קונצ'רטו]] [[it:Concerto (evento musicale)]] [[ja:協奏曲]] [[ko:협주곡]] [[nl:Concerto]] [[nn:Solokonsert]] [[pl:Koncert]] [[pt:Concerto]] [[sl:Koncert]] [[tr:Konçerto]] [[vi:Concerto]] [[zh:协奏曲]]

A lap 2006. július 3., 13:56-kori változata

A versenymű (concerto, koncert) egy olyan zene, ahol egy vagy több szólóhangszer „versenyez”, „felelget” a zenekarral. Kialakulása a barokk korra tehető, de kisebb változtatásokkal a mai napig létező műforma.

Általában három tételből áll, melynél a két gyors tétel között egy lassú hangzik el.

A barokkban igen kedvelt műfaj volt, elsősorban hegedűre, oboára, csembalóra, fuvolára, fagottra és csellóra íródtak. Legismertebb versenymű szerzők Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach és Georg Philipp Telemann. Ebben az időszakban kialakult még egy speciális versenyműfajta, a concerto grosso, ahol egy kisebb együttes versenyez a nagyobbal.

A klasszicizmusban és a romantikában a versenymű és a szimfónia stílusa teljesen összekeveredett; Johannes Brahmsnál pl. sokkal inkább beszélhetünk szimfóniáról hangszerszólóval. Egyes szerzők (pl. Wolfgang Amadeus Mozart vagy Joseph Haydn) az ilyen jellegű műveket sinfonia concertante-nak nevezték.

Az idők folyamán a zongora és a hegedű váltak ki, mint elsőszámú szólóhangszerek, bár ma már minden hangszerre írtak szólódarabot, kezdve a viszonylag hagyományos nagybőgőtől kezdve az üstdobokon keresztül az orrfuvoláig.

Amennyiben több szólóhangszer van, úgy beszélhetünk kettős-, hármas- és négyesversenyekről.